Jump to content
Herppi.net - Suomen Herppiharrastajat ry
Virpi

Kuumat kesäpäivät (terraarion lämpötila nousee liikaa)

Recommended Posts

Tässä hiljalleen opetellaan elämään viljiksen kanssa. Viime päivien helteet nostaa tietysti koko kämpän (yksiö) sisälämpötilan ällötävän kuumaksi. Eli sisälämpötila huitelee 25-27 asteen hujakoilla, päivisin..tietenkin saan nauttia iltapäivän kuumasta auringosta kun kaikki ikkunat on samalla seinällä.. Sälekaihtimet on tietty tiukasti kiinni, mutta ikkunat hohkaa silti kuumuutta..

Eli kysymys kuuluukin..kun yleislämpötila matosella on 25-27 astetta niin tarvitseeko erikseen lämpölamppua tms? Öisin taitaa laskea jopa 24 asteeteeseen jos hyvin käy.

Pystyykö lämpötilaa millään laskemaan terrassa huoneenlämpöä alemmaksi? Eipä taida.

Kaiken lisäksi tuolla taitaa olla nahan luonti tuloillaan..

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

MEillä on ainakin näin kuumalla ylimääräiset lämmöt otettu pois...

meillä käväisi eilen tuo sisälämpö 31...thumps up...

olen itse laittanut tuulettimen puhaltamaan lasia kohden..ei siis suoraan terraan sisään vaan ulkopuolelle lasiin niin ettei terraan tule vetoa..

nyt näyttäis terran sisälämpö olevan 25.1 kun koko kämpän sisälämpö on 27.8 eli muutan kohta itsekkin tonne noiden kanssa...

  • Like 2

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Ok, kiitos tästä :)

Lisälämmön poistaminen ei varmaan vaikuta tuohon tuloilla olevaan nahan luontiin? Jos lämpötila tosiaan on sen 25-28..

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

kosteus on tärkeämpi tuon nahanluonnin kanssa. Meillä on tuolla kosteudet 60% huitteissa(en saa alemmas millään :S) mutta nahka lähtee kyllä nätisti aina :D

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Tuon on nyt jotain 40%. Eiköhän tää tästä. :) Ei siis lisälämpöä, ellei tuu ihanan viileät säätilat. Koskaan ei oo hyvä ;P

*hengittää pari kertaa paperipussiin*

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

meillä nous viljojen lämpötilat +35 o.O tuli aika kiire alkaa vilvottelemaan kavereitten kämppää etteivät tukehu sinne.. meillä paistaa tähän kämppään aamusta iltaan aurinko niin täysiä et lapsetkaan ei jaksa mitään tehdä.. :/ taas yksi syy miksi en ole "kesäfani"..

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Onko tää ihan poissuljettu vaihtoehto jos pullon laittais sukan sisään ja jonnekin ylös niin ettei ole kärmeksen kanssa kosketuksissa?

Jддdytetyt pullot

Yksittдisen sammakkoelдinterraarion takia ei yleensд kannata ryhtyд rakentamaan sдhkцisesti viilennettyд tilaa, vaan viilentдminen voidaan hoitaa epдsuoralla menetelmдllд normaalin pakastimen avulla. Kдytдnnцssд pakastimessa jддdytetддn sopivia vedellд tдytettyjд muovisia pulloja tai pakastusrasioita, jotka sitten asetetaan terraarion sisдlle. Jдд viilentдд sulaessaan terraarion sisдilmaa, ja kun pullo tai purkki on sulanut, se pakastetaan uudelleen. Menetelmд toimii sitд paremmin, mitд enemmдn terraarion seiniд on eristetty, joten terraarion ympдrцiminen styroksilevyllд tai retkipatjalla parantaa jonkin verran viilennyksen tehoa ja vaikutusaikaa. mentelmд on yksinkertainen ja kuluttaa vдhдn energiaa, mutta se sopii lдhinnд lyhytaikaiseen kдyttццn kesдhelteillд.

Samoin löytyi juttua täältä:

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Niin..tuli vielä mieleen. Kesällä kuitenkin tulee oltua viikonloppuja veke. Vaikka ois ajastukset ym noissa lämpöjutuissa niin vaaranahan on, että lämpötila nousee liian korkealle. Jos ajatellaan, että asunnon sisälämpötila on vaikka 27 astetta kun ei ole kotona..

Onko parempi jättää lämmittimet kokonaan pois päältä viikonlopuksi jos näyttää siltä, että on luvattu kuumia päiviä. Eli tällöin terrassa yleislämpötila ois 26-28 astetta. Matelijat.infon mukaan lämmitys kandee kokonaan sulkea jos yleislämmöt on yli 27 astetta.. Onko haittana jos viljis olisi esim 25 asteen yleislämpötilassa 2 päivää.. siis ilman lämpötilan vaihteluja.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Joutuu alkaa jo säätelemään lämpölamppua pienemmälle. Pitää kait virittää ledivalot kesäksi käärmeelle et pysyy päivärytmissä kun sammuttaa halogeenin kokonaan. Vähän hämärässä nurkassa kun majailee. Onneksi on vielä huoneen lämpötila pysyny hieman alle 25 asteen, tosin liikaa on sekin! Alkaa jo kaipaamaan ilmalämpöpumppua joka oli vielä ok- talossa..

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Täällä on laitettu puolet spottilampuista telakalle.

Lisä riemuna talon julkisivu maalaus on tullut oman ikkunan ja ovenpielen holleille, käry on sen mukainen ja tuuletus mahdollisuus on pariks paiväksi poissa pelistä.

Onneks kämppäni on vanhan puutalon kivijalassa...

En viitti ees kuvitella mitkä lämpötilat yläkerran huoneistossa on.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Kertokaas nyt, että onko teillä lämpömatot käytössä näillä keleillä vai ei? Eli meettekö ihan yleislämmöllä vuorokauden ympäri?

Mä nyt kerään ihan turhaa stressiä noiden lämpöjen kanssa.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Älä turhaan ressaa, sehän on asuntokohtasta.

Seuraat siellä terran yleislämpöjä ja jos ne nousee niin matto pois ja ohimennen katsot et jaa on viilentyny ehkä liikaakin niin matto päälle.

Meillä oli aamulla lamppu päällä mutta nousi liikaa (nopeasti) yleislämpökin +27,5 , himmensin, ei laskenut tarpeeksi niin otin valon pois.

Alhaalla on edelleen 26.7 ja puolessa välissä korkeutta jossa lamppukin 27.2, ylhäällä ei ole piuhaa. Ja se onkin lempipaikka.

Verho sivusta pois niin eipä mee päivärytmikään sekasin.

Ennemmin se yön viileyttäkin kestää kun saunaa.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

:)

No, mun stressi johtuu silkasta kokemattomuudesta ja siitä, että opettelen elämään ensimmäisen käärmeeni kanssa.

Matosella on lämpömatto pääkallokolonsa alla. Kallossa lämpö oli pari tuntia sitten 32 astetta. Matto tosin lämmittää terran pohjan tuota kuumemmaksi. Yleislämpö tais olla jotain 26 astetta. Yöllä lämmöt näytti olevan jotain 25 astetta.

Koko kämppä on pimeänä, kun verhot on niin tiukasti kiinni. Eilen suunnittelin vuoraavani ikkunat foliolla..voisin leikki asuvani avaruusaluksessa. :P

  • Like 1

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Heh :)

Eipä mullakkaan paria kuukautta enempää kokemusta ole, eli myös ensimmäiset kuuman ilman ongelmat.

Mut jos toi yleislämpö on ton 26 niin kai sillon se matto voi olla.. Tietävät voivat korjata.

Sen käsityksen sain että lämmön ylittäessä 27 voi erillislämmityksen ottaa pois.

Ja meillä on kaihtimetkin ylhäällä kun on niin pimeä asunto. Mutta hyötynsä silläkin siis :)

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Meillä isommassa terrassa lämpö nousi +30..olin lasten kanssa ulkona ja kun tulin sisälle niin näytti kun käärme olisi läkähtynyt.Se hengitti tiiviisti koko keholla,pää oli ylöspäin ja suu raollaan.Kuvittelin jopa suun vähän vaahtoavan.Lämpö ei minusta ihan mitenkään tavattoman kuuma ollut mutta kun avasin terran oven, selvisi ett' ilma oli aivan pysähtynyt,jotenkin hapeton,vaikka terrassa on sekä katon rajassa että lattian rajassa tuuletus...

Nyt ei olla lämpölamppua käytetty ollenkaan.

Pienessä terrassakaan ei ole matto päällä,toki se ei niin kuumaksi lämmitäkkään ja katto on kokonaan verkkoa joten ei se niin kuumenekkaan..

Ihan hölmönä saa olla noiden kanssa..

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Kesälämpimillä en ole pitänyt mattoja/lamppuja päällä ollenkaan. Yleislämmöt vaihtelee sisäilman mukaan 26-28 asteessa.

Ja joku tuossa kyseli selviääkö viljis viikonloppua 25 asteessa jos lämmöt on pois päältä. Tasan varmasti selviää. En suosittelisi ruokkimaan juuri ennen reissua ihan senkään vuoksi, että JOS jostain syystä (puuttuvan lämmityksen tai minkä ikinä syyn vuoksi tahansa) sattuu oksentamaan, niin ei tarvi madon olla viikonloppua oksennuksensa kanssa. Eli tyhjällä masulla kun jättää käärmeen viikonloppureissun ajaksi ilman lämpöjä, niin ei pitäisi mitään ongelmaa olla. :)

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Meillä tämä tuuletin systeemi toimi mainiosti :)

Käärme ei näytä enää yhtään niin tuskaselta mitä ennen. Nyt liikkuu aktiivisesti ja käyttäytyy muutenki normaalisti

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Mikä yleislämpö alkaa olla jo vaarallinen? Muistaakseni 27 astetta oli optimilämpö, mutta meneekö lämpö heti vaaralliseksi jos se tuosta nousee?

Kämpän sisälämpö valtava, otin kaikki muut paitsi yhden spotin pois pelistä ja siihenkin vaihdoin 25W mainoslampun, joka tuottaa vain valoa mutta ei juurikaan lämpöä. Saa päivärytmin pysymään samana. Täytyy lisätä tuuletin, tähän mennessä oon saanu kylmävesipulloilla laskettua pahimpia lämpöjä.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Tuolla matelijat.infossa lukeepi näin: "Pysyvä yli 31 asteen yleislämpötila on jo vaarallinen viljakäärmeelle." "Jos yleislämpötila nousee yli 27 asteen, kannattaa lämmitys kytkeä kokonaan pois päältä."

Mulla tippuu lämmöt yöllä 25-26 asteeseen.. Päivällä yleislämpö on jotain 27 astetta ja lampun alla jotain 29, pienitehoinen lamppu, mutta lämpöä siitä tulee silti jonkin asteen verran.

Tuosta tuulettimesta. Mulla on liukuoviterra, jonka takaseinässä ja pieni osa kattoa on ritilää. Eli vain päädyt on ehjiä. Laittaisinko siis puhaltimen päätyseinää kohden? Eikö se aiheuta vetoa sitten noiden taka ja etuseinien aukkojen kautta? Ja kuinka lähellä terran seinää teillä se tuuletin on?

Edited by Virpi

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

No olettasin että ilma automaattisesti "Muljahtaisi" siitä päätyseinän yläpuolelle, mistä se pääsis jatkaa matkaa ja sitä kautta sinne terraan.

Käytännössä eikös se ole sama kuinka lähellä se tuuletin on(?)(kunhan maalaisjärellä nyt ajattelis..) koska ilmahan jokatapauksessa pysähtyis siihe lasiseinää missä ei ole aukon aukkoa?

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Juu :) Mä lähinnä mietin sitä vetoa, et tuleeko tosta tuulettimesta sit liikaa vetoa sinne terraan.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Ei kai siinä ole ku kokeilla, pistät tuulettimen ensi metrin päähän ja katsot miten lämpömittari värähtelee terrassa.. :D

Siinä saat päivän kulumaan nopeesti >8)

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Täällä kans pähkäilty noiden lämpöjen kanssa. Käärmehän ei pysty sulattamaan ruokaansa jos ei ole lämpötilaeroja? Meillä nyt helteillä matot päällä muutaman tunnin päivässä että tulee edes vähäksi aikaa lämpötilaeroja mutta viimeistään puolenpäivän aikaan on jo niin kuuma että pakko ottaa lämmöt pois. Eniten mietityttää tuo ruuansulatus..:/ Katsoo nyt millaiset yleislämmöt tuonne isoon terraan tulee näillä helteillä. Käärmyt muuttamassa tuohon vajaa 400l asumukseen pikapuoliin kunhan tilatut sisustustarvikkeet saapuisivat. Smarteissa lämmöt nousee ihan älyttömiksi vaikka käärmeet asuu tällä hetkellä asunnon viileimmässä huoneessa.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing inKirjaudu sisään

×