Jump to content
Herppi.net - Suomen Herppiharrastajat ry
KaisaHoo

Vesikilpikonna; UVB sekä muu valaistus

Recommended Posts

Yhdistin ketjuja. -tuuliaa-

Lienee tästäkin keskusteltu foorumilla, mutta haku ei tuottanut selkeää tulosta (nykyään varmaan kaikki uudet avaukset aloitetaan näin ;), mutta siis punakorvan valaistuskokonaisuuteen kaipaisin näkemyksiä.

Suunnitelmissa on heivata altaan päältä pitkä (altaan mittainen) putki kokonaan pois tai vaihtoehtoisesti tilalle lyhyt. Sen tilalle lämmittelypaikan päälle UVB-putki (Repti Glo 8.0, hyvä vai huono?) poikittain, lisäksi ainakin yksi lämpöspotti, ehkä kaksi. Samalla koko altaan pituudelta oleva päällilasi lyhenee puoleen, jollen ota sitä kokonaan pois (veden haihtuminen tosin taitais nousta ihan uusiin ulottuvuuksiin).

Kysymys yksi: valitsin punakorvalle ton 8.0-putken pitkään harkittuani sen ja 5.0:n välillä, teinkö tyhmästi? Edellinen UVB on spotti, tarkkaa merkkiä ym en enää muista.

Kysymys kaksi: mitä tapahtuu tavalliselle putkelle, jos siihen roiskahtaa vettä? Lähinnä meinaan siis että uskaltaako putken (yleisvalo) alta ottaa lasin pois? Ei?

Kysymys kolme: lämmittääkö 40W tavallinen markettispotti tarpeeksi, vai tarvitaanko joku jytkympi väline?

Kysymys neljä: tarvitseeko punis ylipäätään yleisvaloa (putkea) altaaseensa? Paitsi tietysti altaan yleisen estetiikan vuoksi.

Edited by tuuliaa

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Kilpikonnille on aina paras laittaa mahdollisimman paljon UV:ta pukkaava putki, eli 8.0 on parempi kun 5.0.

En tiedä miten putket suhtautuu vesiroiskeisiin. Tuskin ne kovin toivottavia ainakaan on.

Jos 40 W spotti riittää lämmittämään kilpikonnan kokoisen alueen lähemmäs 50 astetta niin se on riittävä. Täysikasvuselle punakorvalle ei minun kokemuksen mukaan riitä. Siihen voi laittaa toisen samanlaisen kaveriksi tai keksiä jonkin tujumman ratkasun.

Mulla ei ole punakorvilla valaistusta muualla kun lämmittelytason päällä ja mielestäni se riittää varsinkin huoneessa jossa yleisvaloa on jo omaakin käyttöä varten.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Tack, näin arvelinkin. Lämpötilojen mittaus on ihan mutua, mutta laittelen toisenkin spotin.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Jostain syystä koen kamalan vaikeaksi nämä uvb-valo asiat, enkä löytänyt kaipaamiani vastauksia haulla...

Pelkään hankkivani vääränlaisen/tehoisen.

Minulla on siis uusi suurempi akvaario hankittuna punakorvalleni ja uuden altaan myötä muuttuu moni systeemi.

Olisin laittamassa uvb-spotin (putken sijasta) maa-alueelle, mutta en nyt löydä mistään tietoa, että mikä merkki, vahvuus jne. olisi hyvä punakorvalle? Ettei olisi liian vahva tms. Pelkään myös noita etäisyyksiä, että mihin korkeudelle kannattaa asettaa ettei silmät konnalla kärsi, mutta kuitenkin tehoaa säteily? (Ohjeet etäisyyksiin lienee kyllä lampun köyttäohjeissa...)

Kun jossain ketjussa oli puhetta jopa jonkun merkkisen uv-spotin vaarallisuudesta!

Spotti olisi näillä näkymin tulossa lämpölampun kanssa samaan tuplavalaisimeen, onko ok?

Eli, mitä uvb-spotti-merkkiä suosittelisitte punakorvalle?

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Se mainitun ketjun perusteella käyttäisin vain putkia.

Vahvuutta sinänsä ei varmaan ole syytä pelätä, mutta kannattaa lukea huolella ohjeet etäisyydestä jne. Siksikin, että liian kauas laitettu UVB ei tehoa.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Siitä putken hajoamisesta : Meillä on akvaario ja viime viikolla vaihtaessani siihen vettä, kaadoin vettä toisen loisteputken päälle ja se sano vaan että POKS ja katkes. Oli kai niin kuuma ja kun kylmää vettä tuli niin hajos...

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Hei

Olen kovasti yrittänyt etsiä verkkokauppaa josta löytäisin punakorvakilpikonnalle oikeanlaisen uv (uvb?) lampun. (voisi olla siis erillinen lamppu tai loisteputki jos vaan sopivan kokoinen noille mun loisteputkivalon rungoille, mulla on kaksi valaisinta jossa toisessa loisteputki on n. 155 cm pitkä ja pienemmässä n.60 cm pitkä) Näiden lisäksi on tavallinen spottivalo lämmittelypaikan yllä.

Vaikea on löytää tuota uv-valoa! Olisiko teillä muilla harrastajilla vinkkejä mistä löytäisin tuollaisen lampun ja mikä olisi sitten varmasti sopiva konnalle. Ja millaisia/mitä kokoja niitä on saatavilla?

Toivottavasti vastailette :)

Edited by tuuliaa

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

En tiedä noista pituuksista tai True Lite -lampuista, mutta UVB-putkia saa käytännössä mistä tahansa eläinkaupasta. Ja pitkä UVB-putki on käytännössä tarpeeton, koska UVB ei läpäise vettä. Itselläni on lämmittelypaikan yläpuolella lyhyt UVB-putki (8.0). Vahvin putki on kaiketi 10.0, mutta 8.0 on ihan riittävä punakorvalle.

UVB-spotteja saa myös (lisäksi tietysti se lämpöspotti), mutta spotit saatavat olla vähän ongelmallisia sijoittelun kannalta (mm. potentiaalisia silmäongelmia).

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Minulla on vähän epäselvää, vaikka olenkin täältä yrittänyt tietoa onkia, että käykö sellainen Repti Glo- spottivalo punakorville? Ja pitäisikö sen olla 5.0 vai 10.0? Käykö sen lisäksi lämmittelyvaloksi Tight beam daylight sun glo- lamppu? Vai Neodymium daylight lamp sun glo? (osasinkohan edes kirjoittaa oikein..:/) En oikein vielä tajua näitä...

Edited by tuuliaa

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Käy, putki toki on parempi ja turvallisempi. 10.0 mä laittaisin. Ja lämpölampuksi mikä vaan, mikä nostaa lämmöt tarpeeksi korkealle. Muistathan, että UVB ei läpäise lasia.

Edited by KaisaHoo

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Olen kohta uusi punakorvakilpikonnan omistaja ja kolunnut nettiä etsien kaiken mahdollisen tiedon, ja nyt tämä lamppuasia ei vaan oikein avaudu( en ole ihan tumpelo, ikääkin jo yli 40, vai näinköhän vika onkin juuri siinä). Siis UVB-lamppu, jep mutta entäs tämä lämpölamppu, kovasti on puhetta että spottivalo, ja samassa virkkeessä jo varotellaan ettei ylikuumene/sula/käräytä koko huushollia. Antakaahan nyt muorille vinkki semmoisesta lampusta, että uskaltaa jopa jättää sen päälle kun astuu ovesta ulos. Toiset puhuu että ajastimella sammuttaa sen välillä, onnistuuko tämä ihan perusmallilla vai jollain insinööritason härpäkkeellä. Suuret kiitokset jo etukäteen.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Heippa!

Ei se niin monimutkainen juttu ole. Kotoa saattaa löytyä jo valmiiksi hyvä lämpölamppu. Sellainen kohdevalaisin/jalkalamppu tai spotti johon menee ihan tavallinen 60W lamppu käy hyvin. Siihen voi jopa laittaa sellaisen 60W lampun mitä saa tavallisesta kaupasta. Itsellä on sen kokoisella päällä eläinkaupasta ostettu lämpölamppu.

Eli on ihan tavallisessa ikeasta ostetussa jalassa. Mulla pystyy taivuttamaan lampun vartta, eli säätelemään etäisyyttä lämmittelytasosta. Sopivan lämpötilan(eli etäisyyden) löytää mittaamalla.....

Lampun täytyy olla sellaisella etäisyydellä, ettei konna pääse siihen koskemaan ja polttamaan itseään....

  • Like 1

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Juu, se menee niin: UV lamppu lämmittelytason päälle ja lämpölamppu vieressä, niin kuin konna pääsee ottamaan "aurinkoa", kun on tasolla ;)

Esim.

100707105805930106362529.jpg

Ja kyllä varo, että konna ei pääse koskemaan lamput.

  • Like 2

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Arcadialta löytyy kolme erilaista lamppua matelijoille

D3 Reptile Lamp, jossa UVB on 6%

D3+ Reptile Lamp, jossa UVB on 12%

Natural Sun Light Lamp, jossa UVB on vain 2%

Olen käsittänyt että sitä parempi mitä enemmän UVB:tä on? Eli onko näistä punakorvalle paras tuo 12% lamppu?

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Ei siitä haittaakaan ole, tosin 6-prosenttinenkin varmasti välttäis. Tärkeää on, että UVB:n etäisyys konnasta on oikea.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Moi,

Nyt kiinnostaisi ovatko True Lite/Viva Lite (=Täysspektrisen päivänvalolampun eli vastaa luonnollista auringonvaloa) ja UVB-lamppu toistensa vaihtoehtoja?

Meillä on UVB-loisteputki + normaali loisteputki + tavallinen kohdevalaisin.

Luin vaan tuolta kilpikonna.com -sivuilta, että kkvaariossa käytettävistä valonlähteistä turvallisin on luonnonvalolamppu, joka jäljittelee auringonvalon spektriä (esim. TrueLite®).

Tietoa/kokemuksia muilla?

Edited by Alis56

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Ihan pakko nyt kysellä kun itselläkin nuo valaistus jutut muuttuu pikapuoliin; eli mulla tuo akva/terra puniksella on sellainen missä on reunakehikko eli reunat tulee muutaman sentin sisäänpäin niin millaisia spotvalaisimia olette löytäneet lähinnä tuota kiinnitystä mietin.. kun tällä hetkellä minulla on jalkalamppu jossa myös lukuvalo joka se on kohdistettu lämmittelypaikalle mutta tarvitsisin toisen spottivalaisimen jossa kiinnitys olisi mahdollinen huolimatta tuosta reunakehikosta, eli apuja tarvitsen! Esimerkiksi millainen kiinnitys tässä valaisimessa on? http://www.petshop.fi/lucky_reptile_thermo_socket_plus_reflector_mini.html

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

sitten tämmönen juttu vielä tuli mieleen että onko mulla mennyt jotain ohi vai heittääkö faunattaren tiedot nettisivuilla puniksista lukee: UVB-valaisin ei ole välttämätön, mutta sitä voidaan hyvin käyttää. Sopiva valaistusaika noin 12 h / vrk.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Tossa on muistaakseni vain sellainen ripustussysteemi, ei klipsiä tai muuta. Reunalliseen altaaseen on tosi hankala kiinnittää mitään, mutta näissä on kyllä klipsit mukana: http://www.petshop.fi/terrarium_accessories/environment/lighting/light_fittings/exo_terra_glow_light.html. Tosin se ei ole hirveen kätevä. Meillä on tollaset M-kokoiset kaikilla elukoilla, mutta vaan yhdellä se on klipsillä kiinni.

Mulla on molemmilla konnilla lämmittelypaikan päällä "kattona" sellanen tiskikaapin ritilä, jonka päällä on sekä UVB-putki että lämpölamppu, ei tartte miettiä mitään kiinnityksiä.

Lämpölampun kanssa olis hyvä olla valaisin, joka kestää sitä urakalla kuumuvaa spottia. Noi tavan kaupan valaisimet harvemmin kestää, eikä wattimäärätkään riitä noille isowattisille lämpöspoteille (meillä molemmilla konnilla muistaakseni 75-wattiset). Ikeasta ja Kodin Anttilasta ja vastaavista kaupoista löytää kyllä klipsilamppuja ja muitakin, mutta ne on useimmiten kai 40-wattisia.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
sitten tämmönen juttu vielä tuli mieleen että onko mulla mennyt jotain ohi vai heittääkö faunattaren tiedot nettisivuilla puniksista lukee: UVB-valaisin ei ole välttämätön' date=' mutta sitä voidaan hyvin käyttää. Sopiva valaistusaika noin 12 h / vrk.[/quote']

Ja kyllä nyt sanoisin, että heittää tiedot Faunattarella: UVB on kilppareille välttämätön.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Hei!

Tässä ketjussa viitataan uvb-valon oikeaan etäisyyteen konnasta ja mahdollisiin silmäongelmiin....??? Voisiko joku ystävällisesti kertoa mikä tuo oikea etäisyys olisi (lampun matkassa ei mitään ohjeistusta tästä ollut) ja millaisia silmäongelmia tuosta voi seurata? Oletan et lampun ollessa liian lähellä?

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Yleensä lampuissa on joku suunnilleen-ohjeistus etäisyydestä. Niitä silmäongelmia on käsittääkseni tullut lähinnä spottilampuista, joista UVB saattaa tulla vahvempana kuin pitäisi.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Meillä siis käytössä nyt toista päivää Hobby sunlight merkkinen 125 w spotti. Tietoina pakkaukseen merkitty vain 2,607 K (colour temperature), 611 lm (light intensity) ja 75.5 RA (colour rendition. Lisäksi mainitaan, että valo jäljittelee normaalia auringonvaloa, full colour light spectrum, mirrored reflector inside, ja with UV A ja UV B radiation... jne. Ei etäisyyksiä ollenkaan... Kukas kertois miten lähelle uskallan tuon laittaa... Nyt on tosi likellä mutta konna kyllä mielellään siinä oleilee kun tuo myös lämmittää. Lämpölamppu on kyllä vieressä myös.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Yleensä UVB-lampuissa se UVB:n määrä on ilmoitettu. Tuolla linkin takana ei puhuttu UVB:stä mitään. Wattimäärä kuulostaa niin huimalta, että en laittais ihan elukan naamaan kiinni. Lisäksi tuskin tarvitsee lämpölamppua, mutta kenties UVB-lampun :) Ja tosiaan putken laittaisin, noi spoteista varoittelut ei ehkä ole ihan tyhjästä tempaistuja.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

No nostelin tuon nyt ylemmäs, katsotaan olisko niin parempi. On nyt käytännössä n. 30 cm päässä konnasta. Lisäksi on vielä loisteputki jossa mukana UV B mutta se on enimmäkseen vesialueen yllä. Mutta ehkä nyt luotan tuohon tietoon et tuosta spotista A ja B löytyy. Mitenkään liian kuuma tuo ei ollut lähempänäkään ja konna sitä tiiraili kun lamppu nyt hävisi ylemmäs mutta eiköhän tuo lämpölamppu riitä lämmitystarkoitukseen :)

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing inKirjaudu sisään

×