Jump to content
Herppi.net - Suomen Herppiharrastajat ry
Chariwe

Poikanen ei syö

Recommended Posts

Eli meille tuli reilu viikko sitten vajaa viiden kuukauden ikäinen viljis. Viimeksi syönyt 22.10 ja nahan loi viikko sitten. Ongelmana on se, ettei olla saatu käärmettä syömään. Terraarion koko on noin 25x30cm (korkeutta en muista) ja pohjana käytetään edelleen talouspaperia. On  neljä eri piilopaikkaa sekä iso tekokasvi. Niin ja pari keppiä sekä kivi( joo, käytetty uunin kautta).  Plus tietysti vettä on tarjolla. 

 

Myyjän ohjeiden mukaan tarjottiin ruokaa pari päivää meille tulon jälkeen. Ei kelvannut. Kokeiltiin useampaan otteeseen myös sitä, että jätetään pinkki terraan mutta siellä se oli koskemattomana. Varmaan oma ongelmansa oli se että käärme onnistui karkaamaan terrasta (joo, kansi kyllä käärmeen pitävä mutta eipä ajateltu että kissa menisi sen päälle). Noh, käärme löytyi reilun vuorokauden jälkeen ja kansiongelma korjattu. Kissat eivät olleet saaneet kynsiinsä, tarkastettiin tämä. Tämä ehkä stressasi käärmettä myös?

 

Käärme on aktiivinen ilta/yö/aamuaikaan ja päivisin luonnollisesti viettää enemmän aikaansa piilossa. Aikaisemmin kuitenkin syönyt ongelmitta ja myyjältä en ole saanut sen enempää vinkkejä asian suhteen, hän on yhtä hämillään kuin mekin (ollaan siis saatu vinkkejä mutta yksikään ei ole toiminut). Käärme saa olla rauhassa, kukaan ei käy hakkaamassa terran lasia tms. Niin  ja lämpötilat ovat kohdillaan, lämpimässä pässä 35 astetta ja viileässä 25.

 

Tässä rupee olemaan vähän hätä näin ensikertaisella sen suhteen että kuinka kauan poikanen voi olla syömättä. Tai entäs jos emme saa sitä syömään. Valitettavasti kaveripiirissä olemme ainoita joilla on viljakäärme joten apua ei oikein mistään saa.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Terraarion lämmin puoli kuulostaa hieman turhan lämpöseltä, 30 astetta olis parempi. Miten kasvattaja ruokki ja mihin aikaan vuorokaudesta? Poikasten ei pitäis noin "paastota". Monesti söi kasvattajalla ennen teille siirtymistä ja söikö joka kerta, kun tarjottiin vai kieltäytyikö välillä?

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Katsoin listaa ruokailuista ja on syönyt kuusi kertaa ennen meille tuloa, viimeisin kerta oli tosiaan 22.10 jonka jälkeen loi meillä nahan. Kasvattaja oli syöttänyt ilta-aikaan, silloin kun käärme on osoittanut aktiivisuutta. Suht säännöllisesti käärme on kuitenkin tuntunut syöneen. Kieltäytymisestä en tiedä mutta kasvattajan mukaan on ollut  aika ahne tapaus eli ilmeisesti ruoka on maistunut hyvin.

Pitänee siis laskea lämpimän puolen lämpötilaa. Meillä on käytössä se pienin lämpömatto (sijoitettiin terran yhteen kulmaan) ja päälle laitettiin sellainen pieni luola, jossa tuntuu viihtyvän päivisin hyvin. Varmaan se luola eristää lämpöä eli pitää keksiä toinen suojapaikka siihen kohtaan jotta saadaan lämpötilaa laskemaan. 

Ollaan myös mietitty, sulatetaanko pinkki väärin. Nyt ollaan päästetty hanasta kuumaa (niin kuumaa kuin mahdollista) vettä ja annettu hiiren (pussissa) olla siinä noin 10-15 minuuttia. Omaan käteen tuntunut kyllä ihan sellaiselta ihon lämpöiseltä. Kyllä käärme on sen hiiren huomannut, saattanut jäädä tuijottelemaan mutta sitten luikertee ohi.

Ääh, tässä alkaa olla jo aika kurja fiilis kun ei tiedetä, tehdäänkö jotain väärin vai stressaako matonen vielä jotakin.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Suosittelen laittaa maton ja pistokkeen väliin himmentimen, jos matto meinaa lämmitä liikaa, niin pystyy säätelemään helposti. 

Kannattaa tökkiä pinkin naama auki niin, että sieltä tulee verta/aivonestettä pihalle, joiden haju saattaa innostaa käärmettä. Myöskin tuore pinkki on usein kiinnostavampi, kun pakasteesta sulatettu.

Syötättekö pinseteillä vai sormin? Jos ei pinsettejä käytössä, niin suosittelen hommaamaan jotta käärme ei ainakaan syöttäjän kättä ujostele. Mahdollisimman hämärä ja rauhallinen paikka pitää olla, jossa käärme syö ja pitää muistaa olla joka päivä tuputtamatta ruokaa, koska pikkukäärmeet varsinkin saattavat stressaantua tosi helposti.

Jos ei pieni ala syömään, niin suosittelen viemään kasvattajalle. Kasvattaja voi onnistuakkin, kun kerran hänellä söi hyvin.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Parempi tapa sulattaa on ottaa pakkasesta jääkaappiin sulamaan ja siitä huoneenlämpöön niin pysyy ravintoaineet ja maitohappobakteerit parempana. En tiedä vaikuttaako tämä poikasten ruokahaluun mutta kai ne haistaa paremman ruuan jos miettii että tuore pinkki kelpaa kans paremmin. Muita vinkkejä että siirtää vielä pienempään rasiaan jossa ei ole läpinäkyviä seiniä ja kuten aiemmin sanottiin niin päähän esim neulalla reikä ja puristaa aivonesteitä vähän ulos. Esim voirasiasta saa hyvän ruokintaboksin. Lisäksi sijoittaisin huonosti syövän yksilön rauhalliseen huoneeseen, jonne esim kissat ei pääse, ylimääränen liike terraarion ulkopuolella voi olla ahistavaa joillekin yksilöille. Muuten sisustus itessään vaikuttaa ihan pätöseltä, siitä tuskin johtuu. Toivottavasti pikkunen on jo alkanut syömään!

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing inKirjaudu sisään

×