Jump to content
Herppi.net - Suomen Herppiharrastajat ry
Nina ja kiinankääpiöt

Miksi toukat kuolevat?

Recommended Posts

Mulla on kuollut käsiin nyt n. 40 kpl kiinankääpiötuliliskon poikasia sellaisessa toukkavaiheessa, että jalat kehittymässä. Joku on alkanut jo leijumaan vedenpinnan tuntumassa, mutta ei ole kiivennyt kelluvalle alustalle. Mulla on poikasakvaariossa ilmapumppu vettä hapettamassa, ja ravinnoksi on tuohon vaiheeseen asti ainakin kelvanneet hyvin pakastetut kyklooppiäyriäiset. Veden olen vaihtanut ja pessyt astian kuumalla vedellä joka toinen päivä. 
Nyt on pelissä vihoviimeiset 2 toukkaa, n. viikko sitten kuoriutuneet. Apua. Mitä voisin vielä tehdä toisin, että saisin edes nämä kehittymään aikuisiksi asti?

2017-05-29.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ainakin pese vähän vähemmän. Lämpötilojakin kannattaa vahtia etteivät pääse nousemaan korkeiksi. Mutta jos toukat eivät kehity, luultavimmin syy on siinä, että niissä on jotain vikaa, mikä sit voi johtua vaikka mistä. Ovatko vanhemmat sukua keskenään? Itselläni on altaassa yks setti tulareita, jotka kyllä saavat aikaan munia ja toukkia, mutta ne kuolevat viimeistään maavaiheisina ilman näkyvää syytä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Itselläkin kuolivat aina, vaikka kaiken piti olla kohdillaan. Yhden toukkavaiheessa olevan myin kaverilleni ja se on kehittynyt ihan aikuiseksi asti, niin voisi olla että niiden pitää olla erillään toisistaan. En ole ihan varma tästä, mutta voit ainakin kokeilla :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Olosuhteilla on kyl paljon merkitystä, kun tyypit ovat vielä noin älyttömän pieniä. Itsellä kuoli yksi setti maavaiheisia kun anoppi laittoi patterin päälle talvella ja lämpö ylitti ötökkäraukkojen sietorajan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mullakaan ei ole sen parempia neuvoja mutta noi kuvassa näkyvät ainakin on niin pieniä ettei ne ihan kohta nouse maalle. Voisko ilmastin ja liika kuuraus olla syynä kuolemiin? Oon saanut ainoastaan kaksi kintsua kasvatettua aikuisiksi, japsit on kaikki kuolleet viimeistään maavaiheessa. Viimeks äitienpäivänä yks lupaava vuoden ikäinen :( Oon päätellyt että kompostin reunoilta ruuaksi otetut madot (joita luulin banaanikärpästoukiksi) on olleet syynä ainakin joihinkin kuolemiin. Oon antanut vauvojen kasvaa aikuisten altaassa kunnes nousevat maalle, ja suurimmat & vahvimmat ovat olleet kiinankääppäreitä joiden allas on viileämpi ja yleensä huonommalla hoidolla kuin japsien, joka on meidän"ykkösallas". Senpä takia testaan nyt yhden vaavin kanssa kasvatusta pikkuötöjä vilisevässä erittäin epästeriilissä lampivedessä...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos vastauksista! Liika hygienia saattais olla... Antaa astian siis limottua vaan.
Taidan kokeilla kylmäkallea ajoittain astian alla, että sais veden viilenemään. 
Ja kyllä vain, isot tularit on kaikki sukua keskenään. :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Se pinnalla kelluminen ei muuten kuulu ollenkaan asiaan. Noista tulee ihan oikean tuliliskon näköisiä ennen kuin nousevat maalle, ja siinä menee ainakin viikkoja. Eli muodonmuutos on ihan totaalinen ennen vedetä nousua.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Komppaan Kaisaa, meillä toukkavaiheeseen on mennyt kolme, neljä kuukautta (viileässä vedessä kestää pidempään ja kasvaa paremmin). Kidukset alkavat loppuvaiheessa pienentyä ja huomaat kyllä muutoksen ulkonäössä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Samaa mieltä, kasvun seuraaminen on tosi mielenkiintoista! Mulla on nyt eka kertaa tällä systeemillä toi yks erikseen kasvamassa ja just tiirailin sitä niin taas parissa päivässä tullu kokoa milli-pari lisää niin että sen hyvin huomaa. Napsii hauskasti mikroskooppisen pieniä lampiötöjä, toivon että tää kasvais isommaksi kuin aiemmat japsit että ois maavaiheessa helpompaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing inSign In Now

×