Jump to content
Herppi.net - Suomen Herppiharrastajat ry
Wiola

Liitujauho/kalkki/kalsiumkarbonaatti

Recommended Posts

En osannut liittää vanhaan keskusteluun pohdintaa hevosten ruokintakalkin käytöstä kilpikonnilla. Muutama pitkään maakonnia harrastanut henkilö käyttää ruokintakalkkia maakonnilla. Hevosten ruokintakalkki on ainakin puhdasta kalsiumkarbonaattia.

http://keskustelu.herppi.net/keskustelu/14-ravinto/201003-liitujauho...

Olihan se siellä, modet saa osan nyt poistaa.

Ruokintakalkki

http://www.hippodome.com/index.php?main_page=product_info&products_id=1735&cPath=49_42_45

Onko kenelläkään lisäkokemuksia asiasta? Edellisestä pohdinnasta on jo senverran aikaa että jokunen harrastaja varmaan on asiaa kokeillut.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Muakin rupesi kiinnostamaan tuon käyttö, sitä raaskisi laittaa ihan keon ulkotarhaankin kesäisin, eikä harmittaisi vaikka sade veisi ison osan. Tai voisihan sille kehitellä jonkun katoksen?

Löysin tällaisenkin valmisteen(Eclipse rehukalkki):

http://www.fysiohealing.fi/tuotteet/biomineraali.htm

Olisi kyllä kiva kuulla jos joku on käyttänyt konnillaan. Voipi olla että pitää itse kokeilla ensi kesänä. Tosin olen kesäisin aina sisäpäivinä laittanut reilusti kalkkia tarjolle, mutta en ole kyllä ulkotarhaan kalkkia tarjoillut, toisinaan vain seepiaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla on sisäterroissa aina kalkkia vapaasti tarjolla erillisestä kiposta. Siitä huolimatta kreikkiskoiraat tänään ulkotarhassa hyökkäsivät mässyttämään puutarhakalkkikokkareita. Olin joku päivä sitten roiskinut puutarhakalkkia reippaalla kädellä tarhoihin.

Testattava tänä kesänä ruokintakalkkia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Rasvaliukoiset vitamiinit kuten A- ja D-vitamiini varastoituvat konnan elimistöön." Tarkoittaako tämä sitä että jos konna saa jatkuvasti liikaa Nutroa ,nämä ylimääräiset vitamiinit jäävät käyttämättöminä elimistöön joksikin aikaa? Onko nämä varastoituneet vitamiinit siis "käyttökelvottomassa " muodossa,vaikka viikottaiset Nutrobal annnokset lopetettaisiinkin? Tarviiko 4 -5 kuukauden kesälepoja viettävä nelivarvas ylimääräisiä vitamiini päiviä aktiivikausinaan ,kun kesäajan "luonnontuotteet" jäävät saamatta syömättömyyden vuoksi...vai pysytäänkö normaalissa( 2-3 kertaa viikossa ) tahdissa näin ennen horros kautta? Entä miten B-vitamiini käyttytyy,jos puhutaan vesikonnista ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tarkoittaa. Eivät ne käyttökelvottomassa muodossa (kai) ole, mutta rasvaliukoisten vitamiinien kohdalla on ainakin teoriassa yliannostuksen vaara, kun ylimääräinen vitamiini ei poistu elimistöstä.

A-vitamiinia saa kasviksista (ei hajuakaan, paljonko konna sitä tarvitsee jos ollenkaan?), D-vitamiinia mm. aurinko UVB-säteiden vaikutuksesta (käytännössä maakonna ei taida syödä mitään sellaista, josta vois saada D-vitamiinia?).

B-vitamiini on vesiliukoinen.

Ja käytännössä varmaan Nutron vitamiinipitoisuudet on sen verran vienot, ettei sillä voi saada yliannostusta aikaan, jos ei nyt lusikkakaupalla sitä konnaan kauho.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rasvaliukoisten vitamiinien yliannostuksesta voi kuukeloida netistä. Ihmisten yliannostusoireet pätevät myös kilpikonniin. Maakonnilla saattaa esiintyä A-vitamiinin yliannostusta jos sille yliannostellaan Nutrobalia.

Vitamiinien: A- ja D-tarve on konnilla kuten muillakin eläimillä. Ystävämme Google on tässäkin kohdassa oiva tiedonhakulähdeteos.

B-vitamiinit ovat vesiliukoisia ja osa niistä poistuu kilpikonnien elimistöstä munauaisten kautta, siis virtsan mukana. Liiat B-vitamiinit rasittavat kilpikonnan munuaisia ja saattaa syntyä munuaisongelmia joita taas on monenlaissia...kuukkeloimaan joukolla!

Tilailen Nutrobalia noin kerran vuodessa suoraan valmistajalta Britanniasta ja Vetarkin ohjeistus on aika tiukka: Hyppysellinen ( teelusikan kärjellinan) kolme kertaa viikossa konnan painokiloa kohti. Kesäaikaan ulkosalla oleville konnille ei anneta lisävitamiineja. Vetarkin ohje: Suuremmat määrät ainoastaan eläinlääkärin valvonnassa!

Edited by Wiola
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mutta mikä se on se teelusikan kärjellinen? Maustemitallinen, puolikas?

Ja paljonko kalkkijauhetta tulee antaa kerralla? Saman verran kuin nutroa vai onko siihenkin joku tietty määrä/konnan paino? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tasapäinen maustemitta eli noin 1/4 tl on varmaan aika passeli kiloa kohti. Voi Nutroa mitata teelusikan kärjellisenkin. Pian oma silmä oppii näkemään sopivan määrän ilman mittailuakkin.

Kalkkia saa roiskia reilusti. Mieluusti kalkkia tulisi olla koko ajan tarjolla ihan erillisenä kasana tai kipossa.

Edited by Wiola

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minuakin alkoi tuo ruokintakalkki kiinnostaa. Löysin erään kaupan nettisivuilta hevosille tarkoitetun valmisteen, Black Horse CA 900g (hintaa pänikällä tuossa kyseisessä liikkeessä on 9,90€), joka kuitenkin sisältää kalsiumin lisäksi myös magnesiumia ja piitä. Sopiikohan valmiste kuitenkin myös konnille?

Hevosille tarkoitetun 30g päiväannoksen sanotaan sisältävän aineita tällaisia määriä:

Kalsium 6270mg

Magnesium 5003mg

Pii 2250mg

Eli tuostahan saa laskeskeltua vähän prosenttejakin:

Kalsiumia 20,9%

Magnesiumia 16,7%

Piitä 7,5%

Ja tuosta kun ei tule yhteensä kuin 45,1%, niin loput vajaa 55% on ilmeisesti jotain täyteainetta, josta nettisivuilla ei kerrota mitään.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Löysin tälläisen:

ECLIPSE REHUKALKKI, ainesosat:

Kalsiumkarbonaattia 95.8 %, magnesiumkarbonaattia, dirautatrioksidia, alumiinioksidia, piioksidia.

1 annosmitta = 30 g sisältää: 12 g puhdasta kalkkia

Pakkauskoko/tuotenro: 6 kg/1019 25 kg/1008*

Eclipsessa näyttäisi siis olevan 30 grammassa mmelkein puolet enemmän kalkkia kuin tuossa Black horsessa. Minua vain hämää nuo muut ainesosat? Olisiko apteekin puhdas kalsiumkarbonaatti kuitenkin varmempi valinta (sitä käyttänyt tähän saakka)? "Konkurssiahan" tuolla apteekin kalkillakaan ei tule, mutta lähinnä ajattelin, että tuota jätti-satsista raaskisi laittaa kesällä uloskin kesäaitaukseen...

Kuka tietää?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Heips!

Minun kokemukseni aineista Nutrobal vs Reptivita on:

Mulla pääsi Nutrobal loppumaan ja tyhmyyksissäni menin ostamaan sitä Reptivitaa. Eläinkaupassa väitti että se on ihan just samaa. Mutta ei mennyt kauaakaan kun huomasin että Kupla syö omaa kakkaansa. Se alkoi vetämään sitä ihan himoonsa aina kun se pötkähti tulemaan. Ja minusta tuntui (ja tuntuu edelleen) ettei se ole pelkästään kalkista kiinni, kun laitoin ruuan päälle sitä ihan samalla tavalla kun ennenkin. Kupla on kohta 10v Graeca naaras.

Eli täällä on kans yks Nutrobalin kannnattaja...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tuli ostettua se kuuden kilon pönikkä eclipseä vajaan 16 euron hintaan. Hintavertailun vuoksi mainittakoon, että Kuopion apteekki yrittää repiä yli 20 euron hintaa 200 grammasta liitujauhoa... Useammasta kilosta riittää nyt vaikka muille jakaa ja sukulaisten konnille väsäilinkin omat kalkkipurnukat. Tuotetta purkittamaan ryhtyessäni pistin merkille, että se tuoksuu hyvinkin voimakkaalle - eräänlainen valkosipulin aromi muistui mieleen. Voisiko tuoksu johtua siitä, että kyseessä on luonnonkalkki? Apteekin tavara on kai enemmän käsiteltyä ellen väärin ole käsittänyt... Vielä en ole ehtinyt viimeisiä isoveljen kotiin kantamia liitujauhoja kuluttaa, joten tuotteen maistuvuudesta ei ole omakohtaisia kokemuksia jakaa. Sukulaisten kilpureille on kuitenkin kuulemma tavara kelvannut, joten tuskin se elukoiden nenään niin voimakkaalta haiskahtaa :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Apteekkarin laskutaito taitaa olla hieman rempallaan? Tuolla hinnalla kannattaa jo matkustaa ostoksille (= hamstraamaan )tänne kaakkoiseen suomeen ..maksoin 100 gr:sta calsium karbonaattia jotain 1- 2 euroa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Tai sitten sä alat trokaamaan sitä meille muille pienissä jauhepusseissa, kaikilla tietenkin poste restante-osoitteet :P

Olipa huono :whistle:

Mutta tosiaan, onko muut huomannu suuri eroja hinnoissa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Joskus viitisen vuotta sitten ei täälläkään ollut paria euroa kummosemmat hinnat. Nyt perustelivat sillä, että tuote täytyy mitata erikseen ja blaa blaa blaa. Ihme mussutusta. Taitaa johtua vain ja ainoastaan siitä, että apteekeilla menee uuden viitehintajärjestelmän vuoksi aika hikisesti. Voittoa revitään sieltä mistä saadaan.... Onneksi täältä sai vinkin tosta hevosten ruokintakalkista. Riittää tosta viidestä kilosta vuosiksi eteenpäin. Miten muuten suosittelette säilyttämään Eclipseä? Olen miettinyt mm. parasta lämpötilaa - ts. jätänkö vaatehuoneen nurkkaan vai uskallanko kantaa kerrostalon lämmitettyyn, joskin viileään, varastoon.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vielä tuohon "elämää apteekissa" aiheeseen lisäisin ett meillä täällä lähinnä pohditaan miten esim 200 gr. punnitus + hinnanlasku voi kestää tolkuttomia aikoja takahuoneessa - vai mitä helv. siellä touhutaan.,,Eiköhän ruokintakalkit mene viileämmässäkin,kunhan kosteus pysyy poissa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Itse olin aikeissa ostaa Ruokintakalkkia, mutta kun se on hivenen "rakeisempaa" kuin apteekin kalkki, niin en tohtinut, koska käyttäjinä on muitakin kuin konna - epäilin sen tarttumista ruokaelukoihin, kun on rakeisuudeltaan niin kuin hieno hiekka - ei jauhemaista.

Ruokintakalkkia rupesin pohtimaan, kun Oulun apteekeissa myydään nykyään ei-oota - täytyy aina erikseen tilata, kun he eivät enää halua kalkkia pitää myynnissä, kun niin vähän menekkiä, menee vanhaksi. Tuon Ruokintakalkin hieman rakeisemman koostumuksen vuoksi tilasin sitten kilon pänikän apteekin kalkkia ihan omaksi - onpahan nyt sitten kalkkia - pitäisi riittää ainakin reiluksi vuodeksi - hinta oli 26 euroa.

Edited by SariS

Share this post


Link to post
Share on other sites

Melkoisesti taitaa liitujauhon hinta vaihdella apteekittain/paikkakunnittain. Itse maksan 100 grammasta n. 5 euroa. No, ei siitä kuitenkaan konkurssia tule, vaikka paljon sitä meillä käytetäänkin.

Taidan jättää kumminkin tuon ruokintakalkin ostamatta, kerran on rakeista koostumukseltaan. Tuota liitujauhoa ei pikkukonnat pysty valkkaamaan ruuastaan pois, rakeiset varmaan ehkä?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Juu, kalsiumkarbonaatin hinnat taitaa olla noususuhdanteessa vähän joka puolella - syksyllä maksoi (eri) oululaisessa apteekissa 200g 7,53e - taitavat ottaa kunnolla lapinlisää teilläpäin, vaikka Kuopiossa ja Joensuussa asuttekin.

En sitten tiedä, olisiko täällä Oulussa hinta ollut Kuopion/Joensuun luokkaa, jos olisin ottanut kilon sijasta vaikka 200g... kun se "lapinlisä" tahtoo tosiaan tulla tuosta mittaamisesta... en edes kysynyt moista. Jos joutuu vaikka kerran vuoteen tilaamaan tuollaisen kilon kalkkipönikän (ilman mitään lapinlisiä), niin ei tuo kyllä kamala hinta ole, vaikka Ruokintakalkki onkin paljon edullisempaa - konnille varmaan itsekin hommaisin myös tuota Ruokintakalkkia, jos niitä olisi useampi.

Edited by SariS
korj.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tuosta linkistä ei kyllä tarkka ravintosisältö selvinnyt...

Suosittelen kumminkin liitujauhoa lisäksi, koska sitä saa antaa reilusti ja vitamiineissa on aina rajoitukset.

Share this post


Link to post
Share on other sites

En ole nähnyt tuota ruokintakalkkia livenä, mutta entä jos sitä lusikalla hankaisi kupissa pienemmäksi, niin kai siitäkin sitten jauhetta tulisi ja sopisi paremmin konnallekin (tai menisi paremmin ruuan mukana siis)?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla on ruokintakalkkia leoskeilla ja muillakin liskoilla ja se on hyvin jauhemaista, hienompaa kuin hienosokeri, ehkä verrattavissa ruokasuolaan ja moni käyttää sitä konnillakin. Myös pikkukonnilla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ruokintakalkki (Paraisten, 40 kg-säkki/ 8.50€) on hienoa hiekkapuhallushiekkaa muistuttavaa tavaraa. Pienet, alle kuukauden ikäiset, kreikankonnapoikaset syövät sitä kalkkikasasta suoraan, ei tarvitse pöllyttää salaattien päälle.

Kavereiden, ennen hiekkaa syövät, geggoliskot syövät myös suoraan kiposta ruokintakalkkia eivätkä enää mässytä hiekkaa.

Erona liitujauhoon on huima hintaero ja se ettei ruokintakalkki tuki matelijoiden sieraimia ja suuta.

Korkeasaaressa mm. käytetään kaikille lisäkalkkia tarvitseville eläimille ruokintalkalkkia.

Täällä asiasta keskusteltu ennenkin, ketjut voisi yhdistää.

http://keskustelu.herppi.net/keskustelu/576-ravinto/201003-liitujauho

Edited by Wiola

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yhdyn Wiolan kommenttiin, oon aivan samoilla linjoilla! =) Vitisit, meillä nyt odotellaan edelleen, että K-maatalouteen tai Agrimarkettiin tulisi tuota ruokintakalkkia. Piti viime viikolla tulla. Onneksi lähdettiin hyvissä ajoin asialle ^^..

Tänään taas pitäis mennä utelemaan ^^

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing inSign In Now

×