Jump to content
Herppi.net - Suomen Herppiharrastajat ry
TuulaV

Maakonnan ruokinta

Recommended Posts

Miten ihmeessä lisätä konnan ruokavalioon muuta kuin tomaattia kurkkua ja salaattia. Salaattien laatua olen vaihdellut, jääsalaatti on kaikista mieleisintä kesällä söi myös tuolta luonnosta saatavia vihreirtä ja omakasvattamia salaatteja.

Muuta tämä ei suostu syömään kuin maistaa vaan ja siinä se sitten on.

Mutta annapa tomaatti niin jopa maistuu.

Mitä kannattaisi kokeilla?

No nyt tämä pimeä aika on vähentänyt konnan ruokailua huomattavasti, mutta tulevan varalta olisi kiva saada kokeneiden neuvoja ja ehdotuksia.

Mitä teidän konnat syö?

Konnaherramme on 8v, muutti meille kesällä kun entisessä paikassa kävi "mummolla" raskaaksi huolehtia herrasta. Sosiaalinen persoona ja "mummolla" ei riittänyt aikaa enää konnalle riittävästi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ei auta kun olla kärsivällinen. Tarjoat vain sitkeästi konnallesi terveellisempiä ruokia. Ajan kanssa, kun tomaatit ym. karsitaan pois, niin se tottuu outojen ruokien tuoksuun ja makuun.

Yksi kikka on käsitellä näitä oudompia ruokia käsillä, jossa tuoksuu tomaatti. Tällä lailla ollaan itse saatu konna syömään esim. pellettejä. Ei se nyt edelleenkään niitä "mielellään" syö, mutta on oppinut, että nekin ovat ruokaa ja syö, jos ei muuta saa.

Voisit kertoa tarkemmin mitä olet tarjonnut konnallesi, mikä ei ole kelvannut? Voidaan sitten yhdessä pohtia miten sen saisi maistumaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jääsalaatissa, tai peruslehtisalaateissa ylipäänsä on todella olematon ravintoarvo, joten konnalle kannattaa valita kaupasta "villimmän" oloisia ja tummempia salaattilajikkeita. Roomansalaatti on hyvä, ja maistuu useimmiten konnille erinomaisesti, samoin tammenlehtisalaatti, rucolat, lollo rosso jne. Lisukkeeksi voi sitten ostaa vaikkapa basilikaa ja muita yrttejä. Persiljaa yleensä kaikki konnat inhoavat, mutta muutoin voi kokeilla melkein kaikkea. Kurkku ja tomaatti kannattaa jättää pääosin pois, ja laittaa mieluummin useampaa erilaista salaattia/yrttiä samaan ateriaan, kun luonnosta ei ole saatavilla enäää mitään. Myös vaikkapa kukkakaalin ja parsakaalin lehdet ovat konnille mieluista järsittävää (etenkin siis se kova osa), ja niitä saa kaupasta usein ilmaiseksi myytävän kukkakaalin ympäriltä.

Muuttamaan ja laajentamaan salaattivalikoimaa, ja mukaan aluksi korkeintaan pieni pala esim. omenaa, niin eiköhän se siitä.Roomansalaatti on meillä ehdoton ykkönen, se muistuttaa ulkonäöltäänkin esim. suosittua voikukukanlehteä.

Edited by Kirjo

Share this post


Link to post
Share on other sites

kysympä tässä ketjussa että voiko kreikankilpikonnalle antaa tälläistä ruokaa:

purkissa lukee mm.:

HOBBY Tortoise Food adult

Analysis: crude protein 13%, crude fat 3%, raw ash 11%, crude fiber 10%, mosture 12%, calcium 1.9%, phosphorus 0.6%, sodium 0.3%

Composition: cereals, vegetable by-products, vegetable protein extracts, pulses, oils and fats, yeasts, mineral nutrients.

En ehdi nyt kirjoittamaan lisää mutta kertokaa jos tarvii kirjoittaa lisää purkin kyljestä tietoja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tuollaiset pelletit eivät sovi kasvissyöjä kreikankonnalle. Ainoat pelletit jotka soveltuvat kreikkiselle ovat heinäpelletit: ns Pat-herbs tai Pat-fibre.

Mainitsemasi pelletit sisältävät liikaa proteiineja. Soveltuvat korkeintaan punakorvakilpikonnille.

Sisältävät vielää rasvaakin joka ei sovellu kreikkiselle lainkaan. Liian tuhtia ruokaa kasvissyöjälle.

Edited by Wiola

Share this post


Link to post
Share on other sites

kiitos.

Ihmeellistä että myydään eläinkaupassa kaikille kilpikonnille sopivana. Mitenköhän väärin kilpikonnia ruokitaan pelkästään eläinkaupan ohjeilla ? Onneksi minulla on netti :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ruokinnasta taitaa olla jo muutama muukin ketju, joista saanet lisää vinkkejä.

Meillä persilja upposi paremmin kuin esim. basilika! (joka sekin kyllä lopulta syötiin) Tänään ekaa kertaa testattu sitruunamelissa maistui myös ääremmiäsen hyvin. Heti muuton jälkeen alkaa meillä kyllä ahkera yrttien kasvatus ikkunalaudalla, omakin ruuanlaitto on ihan toisella tolalla kun saa käyttää noita yrttejä tuoreeltaan! Huonekasvinikin vaihdoin kaikki myrkyttömiin, niin sieltäkin saa vaihtelua evääseen.

(edelleen kaipaisin tietoa konnillenne syöttämistä mehikasveista... mitä ootte antaneet & mikä maistuu ja mikä ei :)

Myös aurongonkukansiemenet versoivat hyvin, ja maistuivatkin vielä. Mites muiden siementen idätys on teillä onnistunut? Papujen idut ovat kiellettyjä, mutta entäpä linssien idätys? En itse asiassa ole ihan varma ovatko nekin papukasveja... Ja oletteko saaneet viljoja itämään?

Meidän yhteistaipaleemme alkoi ikävästi näin talviaikaan, joten mitään luonnosta tulevaa en saanut pakastettua ja kuivattuakin lehteä löytyy valitettavan vähän. Ei sillä että sitä mitenkään innolla syötäisiinkään... Yritän piilottaa tuoreen ruuan sekaan, kuten myös silputtua heinää, mutta huonosti niitä suuhun silti eksyy. Nyt on meidän lyhyen historian ekat PATit tilauksessa, katsotaan jos sitä kautta saataisiin niitä kuituja syötettyä. Ei tosin sillä että suolen toiminta olisi millään lailla hidasta... kikkareita löytyy kyllä päivittäin, toisinaan niin suuriakin ettei voi kun ihmetellä miten niin pienestä konnasta voi tulla ulos jotain sen kokoista... :D

Uusille jutuille nirsoillaan yleensä aluksi, käydään lasilla kolistelemassa ja kun eväs ei muutu mökötetään hetki lämpölampun alla. Vaan jos konnalla on oikeati edelleen nälkä, niin kyllä se sinne ruualleen kömpii takaisin ja syö vaikkei lautasella oliskaan sitä ehdotonta lempparia... näin ainakin meillä.

Edited by Lee-na

Share this post


Link to post
Share on other sites

Olen kasvatellut näin talvisaikaan akvaputken ( = kasviputki) alla kauraa, linnunjyvistä, auringonkukanversoja (=linnunjyvistä) sekä luomuherneenvesoja sekä maissia (=popparijyvistä). Kaupasta ostan ainoastaan parsakaalia ( =kukkasta) ja luomusalaatteja. Oman pihan luomuomppuja ja -luumuja, tosin aika harvoin..ehken kerran viikossa...

Linssit ja pavut ovat ehken hippusen tuhdimpaa kuin herneenversot. Alfa-alfa sopii kanssa versotettuna..sekin on aika tuhtia tavaraa että varovaisesti ja mung-pavunidut..saa sekä kauppojen vihannesaltaista että itseversotettuina ovat aikasen edullisia...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Konnaherra on hirveen aktiivinen ja sosiaalinen, mutta minua hirvittää se että se saa niin yksipuolista ruokaa.

Tai siis ei suostu syömään muuta.

Voiko se nyt sairastua tuosta vakavasti?

Vitamiininsä saa kyllä päivittäin.

On meillä jotain pellettejä mitä eläinkaupasta saa, muttei se tykkää niistäkään.

Oltiin viikonloppu kotoa pois ja konna joutui olemaan omalla alueellaan "vankina" kaksi päivää. Voi sitä riemua kun aamulla huomasi että kotiväki onkin paikalla ja hän pääsi vapaaksi.

Pyyhältää asunnossa villinä kuin mikä. Tutkii paikkoja ja käy välillä haistelemassa jalkaani, ihan kuin ei uskoisi että olen tässä.

Siirtelee lattialla olevia kukkapurkkeja, kun hän on sitä mieltä että hän tahoo kävellä seinän viertä pitkin, ja kukkaruukku ryökäle on vallannut hänen tilansa. SIinä ei kukkapurkit paljon paina, kun konna herra voimiensa tunnossa siirtää ne pois.

Eli näyttää ja tuntuu ihan terveeltä konnalta huolimatta siitä että syö vain salaattia tomaattia ja kurkkua, pääsääntöisesti. Jotain hedelmiä se suostuu vähän maistamaan, kesällä marjoja.

Kiitos vinkeistä.

yritän nyt ujuttaa noita vahvempia salaatteja konnan ruokaan, ja mietinpä tuota oman ruuan kasvattamistakin, meillä on noita akvaarioaltataita, joihin voisin kehitellä kasvihuoneen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kerrot konnan syövän salaatteja ja tomaatteja. Tässä ei tosiaan ole mitään ongelmaa, sillä 80% konnan ruokavaliosta onkin vihreitä, lehteviä kasveja. Salaatit ovat vihreitä lehtimäisiä kasveja, niin kaupan kuin vaikkapa voikukanlehdetkin. Pointtina vain on se, että salaatti-osaston täytyy olla HYVÄLAATUISTA, eli ne lehtisalaatit vaihdetaan roomansalaattiin, tammenlehtisalaattiin ja vihreisiin yrtteihin. Ja jätät tietysti kurkun ja tomaatin pois. Paremman laatuisia salaatteja ei tarvitse yrittää "ujuttaa" konnan ruokaan, vaan niiden tulisi yksin olla se ateria, eli jääsalaatti ym. jätetään kokonaan pois samantien. Konna kyllä syö mitä tahansa salaattia sille tarjoaa.

Ainoat muutettavat asiat nyt ruokavalion suhteen ovat marjojen, kasvisten tai hedelmien antamisen lopettaminen, ja ostetaan parempilaatuisia salaatteja. Ja siihen salaattiin vitamiinia/kalkkia ja heinää tai PAT:ia, eli maakonnien kostutettuja heinäpellettejä. Jotka siis liotetaan vedessä ensin että hajoavat kunnolla.

Mainitsit antaneesi konnalle jotain "pellettiä", mitä se ei syö. Eläinkaupoissa myydään erilaisia "kaikille kilpikonnille" ruokia, joista käytännössä vain PAT ja muut heinäkasveja sisältävät tuotteet ovat maakonnille sopivia. En tiedä, mitä pellettäjä sulla on, mutta jos tavara ei selvästi näytä heinältä, se tuskin sopii maakonnalle.

Erilaiset, vaihtelevat salaattimaiset kasvit ovat siis hyvää ravintoa, kunhan niissä on lisätty vitamiineja ja kuituja. Vaihtelevia kasviksia tai marjoja voi antaa harvoin, ja kurkun voi jättää kokonaan pois, sillä se on paitsi ravintoarvoltaan heikko, se toimii myös diureettina, eli kuivattaa konnaa.

Edited by Kirjo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ite olen vesikonnalle syöttänyt erinlaisia pellettejä, katkarapuja (harvoin), lohta (harvoin), salaatteja,tomaattia, kurkkua, kissan kuivamuonaa (kalanmaku, joskus). Nyt uutuutena kuolleita heinäsirkkoja.

Kilpparini ollut aina tosi hyvä ruokahaluisia, mutta pienempi kilpikonnani ollut katkarapujen antamisen jälkeen todella nirso. Kokeilin samaa mitä muiden eläimieni nirsoilun kohdalla, oli että en anna ruokaa vähään aikaan. En antanut toiselle kilpikonnalle 4päivään mitään niin johan rupes maistuun mikä vaan.

Edit: unohdin äsken kysyä vielä sellaista, että mitä mieltä muut on siitä kun paikallisessa eläinkaupassa myydään koi-karppien ruokaa kilppareille? (sisältää vehnää) En osta koskaan paikkakuntani eläinkaupasta muuta kuin terra-lamppuja, koska siellä ei ole kilpparin ruokaa.

Edited by marsupilami

Share this post


Link to post
Share on other sites

Karppien ruoka sopii kyllä punakorvakilpikonnille ja muillekkin suo- ja vesikilpikonnille mutta ei missään tapauksessa maakonnille.

Eläinkaupat nyt myyvät aika paljonkin pellettejä jotka eivät sovi maakilpikonnille vaikka tölkin kupeessa lukisikin että sopii kaikille kilpikonnille.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Voisiko joku siirtää tuon vesikonnien ruokavaliojutun jatkoineen siihen kuuluvaan ketjuun? Menee helposti puurot ja vellit sekaisin, jos samassa ketjussa käsitellään molempia, maa ja suokonnien ruokaa.

Edited by Kirjo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillähän on konnan pehmukkeena heiniä.

Eli nukkuu ruuassa. Tai syö patjaansa, miten päin vain.

No nyt pistin sitten vahvempaa salaattia ja odotan mielenkiinolla miten se reagoi tähän evästykseen.

Toivottavasti syö hyvällä ruokahalulla.

Eilen kun tulin töistä konnaherra oli jo nukkumassa kaivautuneena heinäkasaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Konnaherra on tehnyt syömislakon.

Rucola ei kelpaa muuhun kuin sotkemiseen.

kolme päivää jo ilman ruokaa, käy näykkäsemässä, ja sotkee sen purun sekaan.

Tänään ostan jotain muuta.

Virkeä se tosin on syömättömyydestä huolimatta.

pyyhältää paikasta toiseen kuin pikajuna ympäri asuntoa.

Kuinka kauan konna voi olla ruuatta että sairastuu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mikäli on kyse terveestä yksilöstä ei parinkaan viikon paasto haittaa vielä yhtään.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tämä alkaa muistuttaa jo komediaa tämä meidän konnaherran uuden ruuan opettelu.

Tänään sain tekstarin töihin.

Konna oli peittänyt ruokakuppinsa ja vesiastiansa korkean purukasan alle, annoin vähän tomaattia ja jääsalaattia, ja nyt se syö niin kuin ei olisi ruokaa ikinä nähnytkään.

Siis konna osoittaa mieltään maistumattomalle ruualle vai?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kyllä meillä ainakin osataan osoittaa mieltä.

Jos ruoka ei kelpaa, talsitaan kupissa ja sen ymärillä niin kauan, että kaikki sapuskat on levinneet ruokakupin ympäristöön. Sitten aina, kun terrasta kulkee ohi, konna kipittää kamalaa vauhtia terran lasia vasten kerjäämään huomiota "antakaa ruokaa! täällähän kuolee nälkään!"

Aika velikultia :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

paputtaja kirjoitti:

Sitten aina, kun terrasta kulkee ohi, konna kipittää kamalaa vauhtia terran lasia vasten kerjäämään huomiota "antakaa ruokaa! täällähän kuolee nälkään!"

Aika velikultia :)

Joo ne kyllä osaa tuon nälkäisen tuijotuksen. Mun ei tekisi mieli mennä nyt horrospaaston aikana lainkaan terrahuoneeseen, kun kaikki vielä virkeänä olevat rupeavat raapimaan terran seinää siihen malliin, että "tuon kaltaiselta otukselta on ennenkin saanut syötävää, ANNA RUOKAA!"

Mutta tuohon ruokavalion laajentamiseen ei oikein auta kuin sinnikkyys, siinä punnitaan kummalla on lujempi tahto konnalla vai ruokkijalla:) Ja horrostaminen kyllä on aivan loistava tuohonkin tarkoitukseen, sen jälkeen uppoaa mun kokemuksen mukaan ihan-mikä-vaan. Se kannattaa myös hyödyntää, ettei uraudu vanhaan ruokavalioon, jos siinä vaan on korjaamisen varaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Heh, jatkuvasti selän takaa kuuluu kovaa kolinaa näin paastopäivän kunniaksi... terran ohi kävellessä kaveri katsoo melko vihaisesti takaisin, "on se jumankeuta kumma kun ei palvelu pelaa".

Heinää kun ei voi syödä, oli se sitten maassa tai lautasella, kuivana tai liotettuna, muun evään seassa tai pelkälteen. Olen joskus kuullut tarinoita vanhoista kalastajista, jotka kalaa syödessään sylkivät samalla ruodot toisesta suupielestä pihalle. Meidän Torsti näyttää pystyvän samaan heinän kanssa... tulisivat jo ne PAT:it! :D

Vaikkei konnasi ruudinkeksijä olisikaan, niin kyllä sillä eloonjäämisvaisto sanoo lopulta että nyt on syötävä ihan mitä tahansa sattuu löytymään tai henki lähtee.

Ja onpahan se ruutikin on jo keksitty...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tammenlehväsalaatti kelpasi konnalle.

Erävoitto siis saavutettu.

Olisiko mahdollista että tuo rukola salaatti haisi konnalle niin pahalta että se piti peittää puruun?

Alettiin miettiä että voisiko se olla sitä ettei se kelvannut konnaherralle koska siinä oli joku outo haju tai jotain?

Nyt sitten vinkkejä mitä vois kasvattaa kotona, ilman mitään "kasvihuonetta"?

meillä olis kyllä yksi allas, mutta uskon etten saa perhettä suostumaan siihen että pystytän sen johonkin kasvatusaltaaksi.

Mutta jos ikkunalaudalla kasvaisi joku tuore jota konnaherra voisi syyvä.

Meidän konnaherra ei ole ollut horrostamassa koskaan.

osittaisessa kyllä,

Muttei vielä näytä hyytymisen merkkejä muuten kuin nukuskelee pidempiä öitä ja päivälläkin viettää pidempiä aikoja lämpölampun alla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

TuulaV kirjoitti:

Olisiko mahdollista että tuo rukola salaatti haisi konnalle niin pahalta että se piti peittää puruun?

Alettiin miettiä että voisiko se olla sitä ettei se kelvannut konnaherralle koska siinä oli joku outo haju tai jotain?

Nyt sitten vinkkejä mitä vois kasvattaa kotona, ilman mitään "kasvihuonetta"?

meillä olis kyllä yksi allas, mutta uskon etten saa perhettä suostumaan siihen että pystytän sen johonkin kasvatusaltaaksi.

Mutta jos ikkunalaudalla kasvaisi joku tuore jota konnaherra voisi syyvä.

Kyllähän konnat ensin haistelee uudet ruoat hyvinkin tarkasti ja sitten vasta syö, rucolassa on kyllä voimakas haju. Ehkä kannattaa sekoitella sitä vähitellen muihin miedomman tuoksuisiin salaatteihin.

Vesikrassi nyt ainakin kasvaa takuuvarmasti ilman mitään erityistä, se ei tarvitse välttämättä edes multaa, kasvaa kostealla talouspaperillakin. Ja kyllä nuo auringonkukan siemenet ja muut kasvaa versoiksi ihan hyvin ilman "kasvihuoneolosuhteita". Lähinnnä jos aikoo versoajan yli kasvatella, kuten salaatteja ja muita, niin silloin tarvitaan kunnon valot ja olosuhteet. Nuo auringonkukan versot kyllä on niin tuhtia tavaraa, että itse tarjoan niitä ainoastaan keväisin.

Ja sitten on kaikki huonekasveina kasvatettavat, jotka vaan kelpaavat konnan ruoaksi, esim. mehikasvit ja fiikukset.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tammenlehväsalaatti näyttää nyt olevan sitä mikä konnaherralle kelpaa.

Tänään olin taas töissä ja konna yksin päivän.

Lämpölampun allaoli pötkötellyt kun konnan emäntä (tyttäreni siis) tuli kotiin, vasta minun tuloni sai aikaan sen että konna piristyi ja alkoi vaatia pois "häkistään"

Minä nostin sen lattialle, suunta kohti huonettani, ja mieletön rundi päällä.

Kävi välillä katsomassa ruokapaikkaansa ja hoksasin että konnalla taitaa olla nälkä. Niin olikin ja pisteli salaattia ihan riemulla

Sitten hyytyi ja vein paikalleen ja sinne kömpi heiniin nukkumaan.

On se vaan niin ihana lemmikki.

Mulle pitää alkaa jo katselemaan uutta kreikan kilpparia kun tyttö vie tuon konnaherran pois kun muuttaa omilleen.

Uskaltaisiko ottaa ihan vauvan?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Olen miettinyt, että voiko konna saada yliannostuksen kalkista? Kreikkalaisellamme on nimittäin seepiansuomun palanen terrassaan, ja se on alkanut maistua vähän turhankin hyvin. Ennen se ei edes vilkaissut siihen, mutta tänään se oli rouskinut ison palan siitä. Liitujauhetta en luonnollisestikaan anna nyt, kun seepia maistuu. Mietin vain, että pitääkö sitä rouskimista alkaa rajoittamaan, mikäli tahti jatkuu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing inSign In Now

×