Jump to content
Herppi.net - Suomen Herppiharrastajat ry
Sign in to follow this  
AuSu

Tularialtaan kansi

Recommended Posts

Heip! Onko jossain mainittu mikä on pienin silmäkoko mistä japanintulilisko (c. pyrrhogaster) voi mahtua? Sain vihdoin isomman akvan ja mietin kantta tuommoisesta hiiriverkosta mitä löytyisi valmiiksi nurkista...ruudun sivun pituus on 6 mm ja kulmasta kulmaan 9 mm. Myös kiinankääppäreille (h. orientalis) tarttis jotain uutta mut ne varmaan mahtuis tuosta läpi. Kissat taas menee halutessaan hyttysverkon läpi...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Reikäpellistähän vois tehdä. Toi silmäkoko kyllä kuulostaa siltä, että elukka voi mennä siitä läpi tai ainakin yrittää. Meillä oli vanhan altaan kansi sellasesta muovisesta, tukevasta hyttysverkosta. Kaupoissa muuten myydään verkkokansia akvaarioille, tsekkaile jos löytyis sopiva koko?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos vinkeistä! Täytyypä googlettaa toi reikäpelti, ei sano heti mitään kun en ole pahemmin rakennellut...valmiskansi olis tietty helppo, jos löytyis oikea koko. Paikallisissa liikkeissä en ole koskaan nähnyt mutta Turussa varmaan olis.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jos löydät jonkun hyvän ratkaisun yhtälöön kissat+kiinankääpiöt+akvan kansi niin kerro. Meillä on ollut tähän asti muovilevy, jossa reikiä, mutta taipuu kissojen painon alla :( Ja akvan kansi tuntuu olevan oikein kissojen lempipaikka... Väliaikaratkaisuna on lisätty vielä päälle vanerilevy, jossa on rimanpätkät alla että jää rako ja ilma kiertää. Akva on vaihtumassa suurempaan kun liskot alkavat olla täysikasvuisia, mutta kansi mietityttää. Joku tiheä seulaverkko ja metallikehys olisi varmaan paras, mutta miten sen verkon kiinnittäisi...? Itsellä ei ole rakentelukokemusta ja paikallinen akvaarioliikekään ei ruvennut tekemään...

Share this post


Link to post
Share on other sites

En ole vielä saanut mitään aikaiseksi vaikka harmittaa koko ajan noi kansilasit jotka ei ole hyvä juttu. Olen suunnitellut että kokeilisin semmoisella nitojalla minkä muistelen tuolla autotallissa majailevan. Täytyisi hommata sopivan pituiset rimat joista saa sen kehyksen että se istuis just tuohon akvaarion päälle. Jos ne sitten naulaisi yhteen ja siihen kehikkoon nitoisi verkon + hyttysverkon. Täytyy nyt pikapuoliin kokeilla, noi verkot löytyis kotoa niin ei mene monta euroa hukkaan jos ei onnistu...ainoa mitä vielä mietin, että miten ruokinta kun kaipaisin jotain aukkoa siihen, aina ei viitsis koko pitkää kantta nostaa pois. Tai täytyykö tehdä kaksiosainen niin että toisen päädyn voi nostaa pois...joku kätevä tietysti tekis saranasysteemin, mutta mä en ole siihen vielä keksinyt verkon kanssa ratkaisua. No, palaan asiaan kunhan on jotain aikaansaannosta mistä kertoa...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla on tularialtaan kantena puurimasta tehty kehikko ja siihen nitojalla kiinnitetty hyttysverkko. Oon miettinyt kanssa tota pienempää aukkoa siihen verkkoon, koska alkaa ärsyttämään nostella joka ruokinnan yhteydessä valot ja kansi pois akvaarion päältä. Taidan päätyä leikkaamaan verkkoon sopivan kokoisen reiän ja ommella reiän ympärille tarranauhat, joilla saa erillisen verkon palan kiinnitettyä siihen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä oli samanlainen, ja tehtiin tyynesti keskelle kantta sellanen läppä, joka reunustettiin jesarilla ja grillitikuista leikatuilla pikkurimoilla. Ei ollut esteettinen, mutta toimi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Varmasti toimivia nuo hyttysverkkoratkaisut, jos ei ole kissoja...mutta meillä löytyisi puurimat ja verkko aika pian akvasta, ei ne kestä kahta 4-5kg painoista kattia. Joku vahvempi ratkaisu pitää keksiä. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Löysitkö Seija teidän altaaseen toimivan kansiratkaisun? Mä yritin rakentaa omaan kantta joulun alla, mutta mutta...ensinnäkin ostin varjolistaa (?) myyjän suosituksesta, noin 1,5 cm x 1,5 cm. Huono valinta ainakin mulle. Halkesi naulatessa vaikka oli pienet naulat. Mietin kuinka päin rimat asettelen mutta tein sittenkin ajatusvirheen ja kiinnitin ne väärin päin...asian olisi muuten saanut korjattua mutta kun oli halkeama niin eipä sitä...nooh, vielä en luovuttanut vaan aattelin jotenkin korjata homman jäljelle jääneillä pätkillä mutta ennen sitä testasin niittipyssyä; ei toimi! Mun oli tarkoitus vetää sillä kehykseen kiinni jyrsijäverkko + hyttysverkko, mutta en kyllä tiedä miten olisi käynyt, meidänkin katit on isoja poikia 5-7 kg. Pänni sen verran kädettömyyteni että luovutin ja olen tähän asti unohtanut koko kansiasian - varsinkin kun meillä on talvisaikaan sen verran viileää että nuo lasit ym. ei haittaa, vedet pysyy alle kahdenkymmenen. Nyt taas kevättä kohti täytyy alkaa miettiä. Turussa Akvaariopiste tekee, mutta hinta oli melko korkea. No, tietysti työ maksaa. Ajattelin kysyä sieltä vielä tarkemmin, onhan se kuitenkin sitten käytännössä ikuinen ja ehkä fiksumman näköinen. Toinen vaihtoehto mitä oon miettinyt, että jos vaan laittaisinkin hyttysverkon altaan päälle kiinni (tosi nätisti vaikka maalarinteipillä ;D ) ja sitten jotkut korotuspalat joiden päälle lasit kissojen varalta, ja siihen lamppu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Latasin gallerian albumiin "kiinankääpiöt " kuvia nykyisestä kannesta. Akva on pohjoisikkunalla, ei valaisinta vaan pelkkä luonnonvalo+huoneen kattovalaisin illalla. Eihän se paljoa valaise mutta vähän kuitenkin. Tämä on talviakva, ajatus olisi muuttaa liskot keväämmällä olohuoneeseen isompaan akvaan jolloin kansi menee uusiksi, sinne tarvitsee valaisimen päälle. Pohjoisikkunalla olo on talvella hyvä ratkaisu, vesi pysyy 14-18° ja ainakin jaavansammal viihtyy. Mutta mukavampi olisi pitää liskot siellä olohuoneessa, tulisi enemmän seurattua niiden elämää...nyt ovat pienessä kodinhoitohuoneessa. Kansi on vaneria, alla rimanpätkät ja ikkunan puolella stopparilista, muuten putoilee lattialle kun katit hyppii. Alle jää kapea ilmatila ja pleksi, jossa reikiä ja sukkahousua päällä. Tuli tehtyä liian isot reiät pleksiin... Listoihin pitää porata ensin reiät, muuten halkeaa varmasti. Sitten ruuvilla kiinni, pysyy paremmin kuin nauloilla. Kansi oli ilmainen, tehty jämäpaloista. Eteläikkunalla tämä ei toimisi, tulisi liian kuuma, mutta täysin pohjoiseen suuntaan olevalla ikkunalla hyvä systeemi. 

En ole ikinä lisännyt linkkiä...tulikohan tuo nyt oikein...mutta ainakin galleriasta pitäisi kuvat löytyä :rolleyes:
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kivalta näyttää. Elukathan pärjää ilman erillistä valaistusta, mutta kasvit ei...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tuo jaavansammal on varmaan ainut mikä pelkällä luonnonvalolla pärjää, mutta se pärjääkin sitten erinomaisen hyvin. Kasvaa niin hyvin että pitää kerran kuussa karsia pienemmäksi, muuten tukkii uintitilan. Liskot tuntuu tykkäävän, yksi etenkin mönkii aina sammaleessa piilossa, toiset kaksi on enempi uimareita ja näkösällä. Vähäisempi valon määrä ei tunnu liskoja häiritsevän, ihan yhtä virkeitä ovat kuin kesällä. Varmaan pitäisi olla vielä kylmempää ja hämärämpää että ne viettäisivät talvista hiljaiseloa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä oli (80x40x40cm) altaassa kantena osa (täysleveä eli noin 80x30cm) lasia 8mm vahvuudella ja loput 80x10cm verran paksusta filmivanerista tehty "kehikko" jossa oli muurahais/hyttysverkkoa (sahattu yhdestä levystä siis keskiosa pois) sekä alla että päällä pingotettuna, eli tuplakerros. Suodattimen piuha meni lasin ja verkkopalan välistä just ja just. Lasin ostin edullisesti lasiliikkeestä ja kehikko-osuuden ja verkon Bauhausista (leikkaavat valmiiksi mittojen mukaan). Tällä systeemillä oli lasi joka kestää kissojen painon ja verkko-osuuden ansiosta altaassa kuitenkin kiersi ilma. Yksi kissoista oppi nostamaan verkon kynnellään pois ja söi pintakasveja, mutta sekin loppui kun pidin pari viikkoa verkko-osan päällä paksuja kirjoja ettei saa nostettua verkkoa ylös. Allas oli ns. tavallinen akvaario kunnon kehyksillä. Lasin päällä oli muuten vielä yksiputkinen valaisin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hei, tuohan kuulostaa toimivalta systeemiltä! Pitääpä yrittää tehdä vastaava viritys uuteen akvaan, noin saa valaisimenkin laitettua... Kiitos vinkistä  :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lasikannen ongelma saattaa olla se, että akvan lämpötila nousee liikaa. Riippuu tietysti mm. valaisimesta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No nyt on ollut kuukauden uusi kissanpitävä kansi uudessa akvassa. Toimii! Kauan tätä pähkäiltiin. Kansi on pleksiä (muovilevyä, saa lasiliikkeistä) ja kaksi ilma-aukkoa on tehty muovisista tuuletusritilöistä (saa rautakaupasta). Pleksiä voi sahata, tämä ostettiin valmiiksi sahattuna, aukot tehtiin rälläkällä (pienimmällä katkaisulaikalla) ja ritilät ruuvattiin kiinni. Sitten vielä ruuvattiin nuppi josta saa kannen helposti auki. Liskot pysyy sisällä, kissat ulkopuolella ja ilma vaihtuu. Akvan koko on 80x35x35, nurkassa pleksistä pieni maa-alue jolla kasvaa suikeroalpia, vedessä on jaavansammalta, vesiruttoa, tiikerilumme ja kääpiömelalehteä. Valaisimena pieni nanoakvaarioon tarkoitettu valaisin. Tähän asti on kasvit nayttäneet pysyvän hyvin hengissä, aika näyttää onko valoteho liian pieni. Liskot pääsi pienestä vauvala-altaasta nyt isoon akvaan, vaikuttavat ihan tyytyväisiltä! Ainut minkä voisi muuttaa on pleksin paksuus, tämä on 4mm paksua, kannattaisi olla 6mm, ohut kansi taipuu hiukan. 

DSC_5933.jpg

DSC_5934.jpg

DSC_5935.jpg

DSC_5950.jpg

DSC_5954.jpg

DSC_5958.jpg

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing inSign In Now
Sign in to follow this  

×