Jump to content
Herppi.net - Suomen Herppiharrastajat ry
Sign in to follow this  
AuSu

Tuliliskojen/muiden herppien pyynti luonnosta myyntiin

Recommended Posts

Onko käytännön tietoa tuolta alkulähteiltä, miten homma käytännössä tapahtuu? Asia on jäänyt vaivaamaan sen jälkeen kun tajusin että lemmikkikaupasta ostettu tulari ei todellakaan ollut vankeudessa kasvatettu, vaan ilmeisesti pyydetty luonnosta. Pyydetäänkö ne aina aikuisina koska maavaihe on haasteellinen kasvatuksessa, vai napataanko mitä löydetään ja kokeillaan mitkä saadaan pidettyä hengissä? :(

 

Haulla en löytänyt, jonkin maahantuontiin liittyvän raportin muistan selanneeni mutta siitä en ihan tähän saanut vastausta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mun on vaikea uskoa, että Suomessa eläinkaupassa myytävät tuliliskot olis wc-elukoita. Muistelen, että ainakin ensicaudat olis luonnossa uhanalaisia nimenomaan lemmikiksi pyynnin vuoksi, mutta sehän ei suoraan tarkoita, että eläinkaupasta ostamasi eläin on wc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

OK, orientalista ajattelin. Muut ovat tulleet harrastuksen lopettaneilta mutta yksi eläinkaupasta pyrrhogasterina. Eli periaatteessa voivat tulla myös kasvattajilta esim. Euroopasta? En ole mitään hankkimassa tuolta kautta enää eli pohdin systeemiä nyt ihan muuten vaan. Toisaalta jos olisi kasvattajalta, laji olisi varmaan ollut oikein???

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kasvattajalta ne menee ensin tukkuun, sieltä sitten liikeisiin ja asiakkaille.
Liikkeet eivät osta suoraan kasvattajilta. Tukussa saattaa erittäin helposti mennä lajit sekaisin, ja monesti tukku saattaa laittaa loppuneen lajin tilalle "korvaavan tuotteen" mentaliteetilla 'sehän on melkein sama laji', näin etenkin ulkomailla.

Vaikea kyllä uskoa, että liikkeeseen tulisi luonnosta pyydettyä yksilöä ilman, että sitä ei olisi erikseen tilattu. Tuliliskolajit kuitenkin lisääntyy todella helposti, eikä harrastajat yleensä halua villiä yksilöä jo pelkästään eettisistä syistä.
Eri asia sitten HC-harrastajat ja kasvattajat, jotka nimenomaan haluavat villejä yksilöitä esim. rikastuttamaan geeniperimää.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Varmaan tulareita tulee joskus suoraan "kasvattajaltakin", sen verran iisisti ne lisii. Ja kasvattajalla ei itselläänkään ole välttämättä hajua siitä, mitä lajia elukka oikeesti on; joko on alun perin eläimet on myyty väärällä nimellä tai sit niitä on vaikea erottaa toisistaan (orientalis/pyrrhogaster nyt esimerkiksi). En kans tosiaan usko, että Suomessa eläinkaupassa on luonnosta pyydettyjä tuliliskoja.

 

MUOKS. Ja siis jos esim. mun orientalisten kaikki poikaset olis selvinneet isommiksi, olisin salettiin tarjonnut niitä myyntiin eläinkauppaan. Ja jos olisin sinne sanonut, että ne on pyrrhoja, ne olis luultavimmin menneet myyntiin pyrrhogastereina. So simple.

Edited by KaisaHoo
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tämä on vain arvaus, mutta arvaan, että jos eläinkaupassa on sellainen pieni (ehkä vielä maalle pyrkivä) "tulilisko", se on kasvatettu. Mutta jos myynnissä on isompi satsi täysikasvuisia eläimiä, ne ovat luonnosta poimittuja. (Yksittäisiä täysikasvuisia on kaupoissa toisinaan silloin, kun joku on kyllästynyt lemmikkiinsä ja palauttanut sen kauppaan. Perustan arvaukseni siihen, että "tuliliskon" kasvattaminen aikuiskokoon on niin hidasta hommaa, ettei kukaan

tee sitä. Vaan eläimet myydään eteenpäin nuorina yksilöinä. Sen sijaan luonnosta aikuisia on helppo kerätä, erityisesti lisääntymisaikaan.

Ulkomaisilla tukuilla ei keskimäärin ole mitään käsitystä siitä mitä salamanterieläintä he milloinkin myyvät: ei eläinten lajeista, eikä alkuperistä. Eivät he edes yritä tietää: heille riittää että joku tilaa eläimiä. Ja koska tukku ei tiedä, ei tiedä kotimainenkaan eläinkauppias mistä hänen myymänsä "tulilisko" on peräisin. Paitsi jos hän tai tukkuri on hankkinut sen suoraan kasvattajalta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ihan oikeesti :-o (tosin en kyl vuosiin ole nähnyt useita täysikasvuisia tulareita eläinkaupassa)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tänään bongasin Arabian Faunattaresta ensicaudoja, ja kuulemma ovat suomalaiselta kasvattajalta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Myyjän kanssa juteltiin, ja sanoikin, että kun nää useimmiten on luonnosta pyydystettyjä, hän ei ole itselleen hankkinut vaikka mieli tekis. Mutta että nyt vois kun on kotimaista alkuperää.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Arabiassa Anniina ja Entressessä siskonsa Teija ovat edelläkävijöitä tässä hommassa. Toivoisin että muutkin eläinkaupan piirissä toimivat nopeasti seuraisivat heidän esimerkkiään ja jättäisivät WC-eläimet pois liikkeestään.

  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing inSign In Now
Sign in to follow this  

×