Jump to content
Herppi.net - Suomen Herppiharrastajat ry

Recommended Posts

Keskustelussa http://www.herppi.ne...aario?start=120

Ai niin' date=' kysyn tietysti myös kasvattajalta, mutta olenko saanut oikean käsityksen, että noin pienet ( keväällä kuoriutuneet ) nelivarpaat eivät vielä näin pieninä horrosta talvisin?[/quote']

Luonnossa konnanpoikaset kuoriutuvat kesän aikana ja horrostavat siinä missä aikuisetkin. Jos et horrokseen halua laittaa niin edes ns. puolittaiselle kuitenkin. Horrostamisella (ja paastoilla) on konnan kasvun ja hyvinvoinnin kannalta suuri merkitys. Lemmikkikonnilla se vielä korostuu, koska lemmikit elävät tasalämpösissä olosuhteissa ja usein myöskin liikaruokinnalla.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oma suositukseni kesällä kuoriutuneilla kreikanmaakonnavaavoilla on ollut horrostaminen. Tällöin konnalapsi painaa jo noin 30-50g lähtiessään sydäntalvella horrokseen.

Syys-marraskuun poikaset ovat usein viettäneet ns. omaehtoisen puolihorroksen. Ovat itsenäisesti marras- tammikuulla vetäytyneet turpeen uumeniin terrassaan. Olen niitä sieltä kaivellut viikottain esiin: syömään ja juomaan ja sitten ovat painelleet takaisin "pehkuihin". Helmi-maaliskuussa ovat itsenäisesti virkkuuntuneet ja aloittaneet normaalin konnanelämän.

Sama pätenee nelivarvaspoikasiin. Kasvattajan pitäisi kyllä ohjeistaa tuo horrosasia.

Luonnossa kaikki horrostavien lajien poikaset horrostavat, kuten Kamukaiffari jo kertoikin. Vankeudessa vaan konnien lisääntymisrytmi menee UV-valojen ja spottien takia sekaisin. Naaraat saattavat munia sydäntalvellakin, mikä on epäluonnonmukaista.

Tämän takia koetan pitää kreikkiksiäni mahdollisimman pitkään ulkotarhassa että pääsisivät sisälle tultuaan jo hetikohta horrospaastolle.

Edited by Wiola
lukihärö

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tottakai yritän tehdä kaiken, miten on hyvä niille konnille. Joten opetellaan ja kysellään, että osataan. Kiitos vastauksista taasen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minulla on ollut kilpikonna lähes 10 v. Se on viettänyt puolihorrostusvaiheita omatoimisesti, mutta kasvattajan neuvosta yritän saada sen horrostamaan kunnolla. Kerran aikaisemmin yritin panemalla sen jääkaappiin, ja kun sillä oli viikon kuluttua silmät auki, otin pois, enkä sen jälkeen ole sinne laittanut, kunnes eilen. Miten siis toimin, jos avattuani laatikon totean, että konna on hereillä? (en saa kasvattajaan yhteyttä).

Kysymyksessä on siis nelivarvaskonna, ikä ei tiedossa, mutta reilusti aikuinen, uros.

Yhdistetty ketjuun, peräkkäiset viestit liitetty yhteen. -tuuliaa

Edited by tuuliaa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kerrotko miten valmistelit konnan horrokseen?

Muoksista: Nukkuminen ja horrostaminen on eri asia. Normioloissa nukkuessaan konnan elintoiminnot (mm. hengitys, verenkieto) jylläävät ihan samalla voluumilla mitä hereillä ollessaan. Horroksen idea on se että elintoiminnot hidastuvat, sitä ei voi verrata normi nukkumiseen joten horroksessa olevan konnan silmät voivat olla auki ja se saattaa jopa pienesti liikkua horrosboksissaan.

Kaikista tärkeintä horrostamisessa on se, että konna valmistellaan horrokseen tarpeeksi pitkään ja hyvin, silloin yleensä horroskin onnistuu :)

Edited by Kamukaiffari
lisäys
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Konna on ollut nukuksissa pari viikkoa ja syömättä sekä juomatta. Se on itsekseen vaihtanut nukkumispaikkaa viikon välein (se on siis vapaana asunnossa), koskematta ruokaan, jota on ollut tarjolla. Nostin sen siten lehden alta ja panin sille varaamaani laatikkoon ja jääkaappiin. Tuntuu kyllä pahalta, enkä uskalla katsoa, jospa sen silmät ovat auki, ja saan taas sen olon, että se haluaa pois. Onko varma , että konna vaipuu horrokseen jääkaapissa, eikä halua sieltä pois?

Onko horrostaminen todella tärkeää, vai voiko eläin hyvin ilman sitä? Silloin se ainakin voi nukkua ja herätä oman sisäisen rytminsä mukaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kyllä, horrostaminen on horrostaville lajeille elintärkeää, mutta kaksi viikkoa horrokseen valmistautuminen on vähän lyhyt aika.

Kokeneemmat saavat neuvoa tästä. Horrostamisesta on myös keskusteluketjuja, löytyy haulla.

Edited by Kamukaiffari

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vähän aikaiselta tuntuu aloittaa jo horros. Vaikka konna horrostaisi pitkään, esim. 4kk, olisi silti vasta tammikuu, kun konnalla alkaisi jo kevät. Aivan rauhassa olisi voinut paastoa jatkaa toiset pari viikkoa aikuisella konnalla.

Meillä on nelivarvas vielä kesälevolla, heräilee syksymmällä itsekseen ja pitää aktiivisemman kauden vielä ennen horrosvalmisteluita. Olen joskus ajatellut laittaa konnan suoraan kesälevolta jääkaappiin, mutta silloin siitä jäisi yksi aktiivinen vaihe välistä.

Ehkä kannattaisi katsoa vielä konnaa. Jos se on hereillä, pitäisikö ottaa vielä jääkaapista pois ja jatkaa paastoa?? En tiedä..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tulipa mieleeni sellainen,että miten jääkaapissa riittää happi jos konna siellä uinailee viikko tolkulla? :unsure:

Viesti siirretty oikeaan ketjuun. -Katg

Edited by Katg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Horroksessa konnan elintoiminnot ovat minimissään jolloin sen hengitys on todella hidasta ja hepenkulutus olematonta. Jääkaappia kuitenkin avataan päivittäin, joten sieltä ei ihan jeti happi lopu.

Jääkaappi ei myöskään ole täysin tyhjiö, ilmaa sinne vuotaa jonkun verran liitoskohdista.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Viestit siirretty oikeaan ketjuun. Keskustelua ruokinnasta voi jatkaa täällä. - Katg

Niksutre,

olet ilmeisesti suunnitellut että konnasi lähtee horrokseen puolentoistakuukauden päästä...Konnalla voi olla toiset suunnitelmat.Saattaa jo haahuilla paastolle. Ennen totaalipaastoa konnat vähentävät selkeästi syömistä kun valaistusta samalla vähennetään.

Minkälajin konna ja minkäikäinen ja -kokoinen?

Omien kreikkisten piti suunnitelmieni mukaan aloittaa tämän viikon lopulla paasto kun edellisinä vuosinakin ovat hyytyneet tähän aikaan.

Minun ei tarvinnut tehdä mitään. Ne yksinkertaisesti hyytyivät ja painuivat koppeihinsa turpeeseen heinäkasoihinsa nukkumaan. Pikkasen vielä lisäsin heinäkasaa uinuvien päälle että on kunnolla pimeässä. En tietenkään enää sytyttele valoja etteivät virkkuunnu. Ruoka kyllä sulaa huonelämmöissä( tosin viileissä) kolmen- neljän viikon aikana.

Joku sisäänrakennettu vuodenaikakello noilla on. Oikeastaan tasan puoli vuotta olivat vireinä. Kuten ennemminkin olen pannut merkille.

http://foreca.fi/Slovenia/Maribor/tenday Tosin kun katsoo alkuperämaan lämpöjä, niin eipä kreikkikset tuollakaan kauheasti enää riehu.

Kuitua konna saa myös terraan kuivamaan jätetyistä syömättömistä kasviksista. Kaikki salaatit yms jotka kuivavat ovat samaa kuin Pat mutta löyhempirakenteisina. Vesi kun haihtuu niin kuitu jää jäljelle.

Edited by Katg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kyseessä parivuotias nelivarvas.

Valot ja lämmöt ovat 8h päivässä päällä. Nukkuu ja heräilee valojen mukaan. Lähipäivinä vähennän valaistusta tuntuvasti.

Tuoreruoka maistuu entiseen malliin,kuivattuun ei kosketa ...-.- Annan syödä tuoretta kunnes paasto alkaa...vai?

Edited by Katg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sotke tuote ja kuiva kunnolla sekaisin niin, että se on pientä silppua. Alkuun kuivan määrä on vaikka 1/4 tuoreen määrästä ja lisäät sitä sitten pikkuhiljaa. Vika viikko ennen paaston alkua, ravinto saa olla suht' kuivaa ja nahistunutta kuten Wiola tuossa aikaisemmin mainitsi.

Mä teen konnien sapuskat niin, että turvotan PAT'n erikseen ja toisessa kulhossa saksin tuoreen pieneksi. Sekoitan turvonneen PAT'n tuoreeseen, saksin vielä vähän ja sitten sekoitan hyvin. Tässä vaiheessa kannattaa sekoittaa mukaan myös kalkki.

Jos anna itse kuivattamia kasveja, niin laitan tuoreen ja kuivatut kulhoon ja saksin ne yhdessä silpuksi, saatan sumutipullolla hieman sumuttaa jotta kuivatut saavat hieman kosteutta. Silppu vielä hyvin sekaisin ja samalla kalkki mukaan.

Edited by Katg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiola,olit oikeassa, kyllä tuo pikkukaveri on nyt ihan hyydyksissä: kaivoi itselleen onkalon tänään ja vain näykkäisi tammenlehvää. Vähensin valaistusta/lämpöä viiteen tuntiin ja alkavalla viikolla puolitan sen. En viitsi vielä paastottaa,koska on vasta lokakuu, ja jos menisi horrostamaan jo marraskuun toisella viikolla niin herätys olisi jo tammikuussa..ajattelin siis horrostuttaa 2kk.

Edited by Katg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jokos te nyt laskette niitä paastolle? Tämä emäntä päätti muutama päivä sitten että nyt alkaa paasto meidänkin konnille ja pannaan joulukuussa (eka kertaa) nukkumaan talviunille. Jotenkin minä oon arka siihen, kun tuntuu niin hurjalta ne paastot ja lämpötilat.

Mutta! Kupla on ilmeisesti eri mieltä: pittää semmosta metakkaa nyt tuolla terrassa! Lasi vaan helisee kun se kolluuttaa sitä kilvellään, ja vasta kolmas paastopäivä menossa! Joten hellyin ja annoin sille pikkupalasen paprikaa niin johan rauhoittui...

Miten saan tuon Espanja-neitokaisen rauhoittumaan? Kreikkiskin kyllä kierteli ympäriinsä, ja ihan selvästi etsi ruokaa, mutta ei osaa onneksi metelöidä!

Lämpöjä en vielä laskenut kun ajattelin että ruuansulatus-putkisto toimisi vielä vähänaikaa paastoon laskeutumisen alussa.

Edited by Katg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ei konnat rauhotukkaan jollei lämpöjä ja valoja vähennetä. Luonnossakin paastonaikana lämmöt on aika matalat. Ruoka kyllä sulaa viieässäkin, meillä n. +16 tai jotain sellasta noiden paastopaikoissa.

Terrassa rauhottuminen tapahtuu huonosti jos vielä jokin lämpöpatteri tms. on terran lähellä eikä ole mahdollisuutta mennä pimeään koppiin/ turpeeseen nukkumaan.

Meillä aikuiset kreikkikset aloittavat paaston nyt, kellariin marraskuun puolivälissä ja horros kestää 5 kk. Huhtikuun puolivälissä herätys, ellei ongelmia ilmene horrosaikana.

Nämä sais kyllä modet siirtää tuonne horrosketjuun, niin sitten asiasta enempi.

Edited by Katg
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tässä kopsattu pätkä aiemmasta kirjoituksestani, tuolta toisesta ketjusta..:

"Kuten tässäkin on puhuttu, ja monessa muussakin ketjussa, pitäisi konnan itse kyetä ymmärtämään, että talvi on tulossa. Kaikenlainen toiminta mikä yllyttää sitä touhuamaan, on pahaksi. Tällainen yllyke voi olla liian korkeat lämpötilat konnan terraariossa, liian runsas ruokinta sekä mahdollisuus käppäillä rajattomasti ympäriinsä. Myös koiraskonnat voivat koettaa vielä innostua mahdollisista läheisyydessä elelevistä naaraista jne.

Tällaista "sekoamista" vuodenkierron vaihtelusta on hankala hoitaa/parantaa yhdeltä istumalta, mutta tuossapa keinoja joilla sitä voi yrittää kuitenkin. On aina parempi tehdä edes vähän kuin ei mitään.

Nyt reilusti vähentelemään konnan lämpötiloja terrassa sekä osan päivästä pimentämään jopa koko huonettakin pitämällä päivänvalot ja UV-valot sammuksissa. Myös syöminen aivan minimiin, ja ruoan laatu köyhemmäksi. On turha odottaa että konna rauhoittuisi, jollei se koe että ilmat omat "viilenemässä" ja talvi tulossa. Yksi hyvä lisäkeino on pitää konna öisin viileässä tilassa, esim. kellarissa jossa kuitenkin lämmöt ovat yli 10 asteen. Tämäkin antaa konnalle sysäyksen alkaa valmistautumaan tulevaan talveen".

Tässä vielä toinen kopsattu pätkä kirjoituksestani:

"..Nyt vaikuttaa siltä että jotkut konnan omistajat menevät hieman "pyörryksiin" konnansa touhuista, ja saattavat jopa pahentaa tilannetta epävakaalla toiminnallaan; konnalle sytytellään valot "kun se tuntuu valoa kaipaavan", siille annetaan paastotusvaiheessa ruokaa kun se "näyttää niin nälkäiseltä" jne.

Tällainen toiminta ei auta konnaa elämään rytmissä, vaan häiritsee jopa sen vuorokausirytmiä, saatikka että konnan vuodenkiertorytmikin voi olla jo muutenkin hakusessa.

Ymmärrän kyllä, että omistaja helposti saattaa alkaa potea huonoa omaatuntoa, kun eläin näyttää "kärsivältä"..

Tässä vain esimerkkejä siitä, mitä aiheesta on jo kirjoiteltu näissä tämän osion ketjuissa. Alkaa vaikuttaa siltä, että monikin kuvittelee maakonnan itse "mietiskelevän" ja tahtovan eri asioita, aivan kuin ne loogisesti pohtisivat haluavatko ne alkaa talven viettoon vai ei..!?

Omistajan on itse laadittava olosuhteet, jolloin eläin mukautuu niihin luontaisesti; jotkut sitkaammin, jotkut helpommin. Käykää ihmiset hyvät lukemassa noita ketjuja, joissa otsikoiden mukaan vähänkään mainitaan mieltänne askarruttavista asoista. Nämäkin lainaamani pätkät ovat ketjusta, joka näkyy jo Hoito ja Ruokinta-osion etusivulla, nimeltään "Konnan rauhoittuminen talveen - miten se toteutetaan?. " Sieltä löytyy muitakin hyviä kommentteja joita kannattaa käyttää hyödykseen.

Edited by Rusinelli
Täsmennys
  • Like 5

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos!

Olen ilmeisesti sisäistänyt nuo asiat väärinpäin (että ensin pitäis saada suoli tyhjenemään), joten siis vähentelemme valoja tästälähtien...

Pelottaa vaan jotenkin tuo horrostuttaminen. Mistä sen huomaa sitten jos joku häikkä tulee paaston aikana tai jääkaapissa ollessa? Mitä on sellaiset merkit?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Paastonaikana ei yleensä tapahdu mitään dramaattista ellei ole kyse naaraaskonnasta joka on munintaikäinen ja on tapaillut koirasta. Joskus tälläisen emännän paasto on keskeytettävä muninnan takia. Vaatii sitä "kilpikonnansa tuntemussilmää". Omien konnien käyttäytymisen seuranta ja toilailujen kirjaaminen jonnekkin on melkoisen tärkeää.

Muutoin:

-Painontarkkailu ja kirjaaminen. Onnistuneessa horroksessa paino ei juurikaan putoa. Konnan paino putoaa paastonaikana.

Alkuvuosina puntaroin omia konnia kerta/viikko, viimevuonna kerran kuukaudessa.

-Minkänäköinen konna on ennen horrosta: alakilven- ja yläkilven väri. Silmät, nenä, suu, hengitys. Häirittynä horrosaikana jotkut konnat puhisevat/pihisevät = ei vaarallista.

-Horroksen aikana pitää tutkata että konna on elossa: yleensä vetää käpälää kilpeen ja on

jäntevä. Alkuun viikottain että asian oppii, myöhempinä vuosina harvemmin.

Männävuosina horrosongelmia on aiheutunut:

- konnan kuolema jäätymällä horroksen aikana; huono horrostuspaikka

- äkillinen painonpudotus, konna pissannut horroksen aikana, johtui runsaista kylvetyksistä paastonaikana, vanhat suositukset.

- verenmyrkytys: naaraalla valmiit munat sisällä

- mystinen kuolema: konnan suolistosta löytyi runsaasti hiekkaa EVIRA:n tutkimuksisssa. Monet

konnat syövät hiekkaa kalkinpuutteeseen.

- ei lajinmukaiset horroslämmöt ja -kosteudet.

Normaalisti kontrolloitu horros menee ihan ok.

http://www.thedawgpound.com/tag/tortoise/

^Noin rennosti en osaisi omiani horrostuttaa. Toki hienoa että hän horrostuttaa konnat kun muutoin ilmasto on niille liian lämmintä eivätkä horrostaisi.

Edited by Wiola
  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Myös yksi aika yleinen ongelma horrostuttamisessa on ollut yksinkertaisesti konnan nääntyminen, jopa niin että se kuolee kesken horroksen.

Näissä tapauksissa konna ei ole saanut kerättyä rasvavarastoja maksaansa sekä ihonalaiskudokseen (puutteellinen ruokavalio), tai sitten konnalla on jokin aineenvaihdunnallinen sairaus (esim. paha pyramidisoituminen ja/tai riisitaudin tuoma laaja-alainen ongelmavyyhti) joka estää rasvoja imeytymästä maksaan. Jollei tätä energiavarastoa ole, eläin ei välttämättä selviydy horroksesta.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

^^Heeerran jestas tuota Wiolan laittamaa linkkiä horrostuksesta! :ohmy:

Miten tuo nainen voi tunkea niin paljon konnia jääkaappiin; irtonaisina ja joka paikkaan! Ei näytä mielestäni asianmukaiselta eikä kivalta konnille.. Muutama näyttäis tulevan melkein yli reunojen tuolta ovesta ja riski tippua näyttäis oleva aika suuri.. :S

Eikö tuo kaiken lisäksi ole vielä terveysriski, että konnat ovat noin vain jääkaapissa, jossa vielä näköjään jotain ruokaakin säilytetään..

Edited by Katg

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Hän on ihan asiallinen konnien pelastaja mutta meikä pedanttina aina jaksaa noista sivuista huvittua...

Pikkasen viinipäissään nappais konnan iltapalaksi ja valkkaripullon siitä oheen:)

:woohoo:

Tuo jääkaappi on oikea tilaihme: ainakin 28-30 konnaa horroksessa mutta noita paprikoita en tuolla tajua.

Edited by Wiola

Share this post


Link to post
Share on other sites

No, voishan sitä hankkia jääkaapin täyteen konnia ni tulis ainaki kunnon dieetti kun ei mahtuis ruokaa ollenkaan.. :pinch:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nelivarpaani on arviolta 15-18 vuotta (minulla se on ollut 12 vuotta). Konnallani on todettu krooninen hengitystieinfektio ja tämän takia eläinlääkäri ei ole suositellut muuta kuin puolittaista talvilepoa. En tiedä onko konna koskaan horrostanut, itse en eläinlääkärin ohjeiden takia ole uskaltanut horrostuttaa. Huolestuttaa kuitenkin, koska tämä järjestely on aika luonnoton.

Miten mielestänne kannattaisi toimia? Pitäisikö konna viedä Rauliolle tarkastukseen ja päättää hänen ohjeidensa mukaan mitä tekee jatkossa? En tiedä voiko hän puhelimessa arvioida tätä asiaa (?). Konna on pirteä ja vaikuttaa muuten täysin terveeltä, mutta hengityksen pihinän kuulee, vaikkei se kovaäänistä olekaan. Konna siis sai aikoinaan melko pitkän Baytril-kuurin, mutta se ei poistanut pihinää.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing inSign In Now

×