Jump to content
Herppi.net - Suomen Herppiharrastajat ry
Sign in to follow this  
Jzxz

kiinankääpiötulilisko

Recommended Posts

onko muilla kokemusta,että lisko pitää vedessä ollessan häntää monella mutkalla itsensä vierellä? mitähän moinen käyttäytyminen mahtaa tarkoittaa :huh:

 

edelliseen viestiin kun ei vastausta saanut,niin onko muilla kokemusta omasta terraarion vedestä,että siellä on toella pieniä valkoisiä "ötököitä". ötökät havaitsee oikeastaan vain taskulampun valolla..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Se hännän mutkittelu liittyy kosiomenoihin. Tästä on ketju/ketjuja olemassa

 

On, näistä veden pikkuötöistäkin on kysytty säännöllisin väliajoin :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hännän mutkitteluunhan tämä ei liity, mutta kiinankääpiöihin kylläkin.

kaipaan nimittäin vastausta tähän kysymykseen: ovatko kiinankääpiöt yleisesti ottaen hankalia vai helppoja eläimiä pitää hengissä ja hyvässä kunnossa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiinankääppärit on lemmikkinä yleisesti pidetyistä tulareista kaiketi melkein vaativin laji olosuhteidensa osalta, sillä pitäisi veden lämmön olla lähtökohtaisesti max parikymmentä astetta, mikä on käytännössä lähes mahdotonta toteuttaa ainakin kerrostaloasunnossa. Toisaalta ne on aika pieniä ja pysyvät pääasiassa vedessä, eli eivät vaadi suurta maa-aluetta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 Hei,

olen ihan uusi täällä ja innolla olen lukenut paljon aiheita läpi, paljon asiaa :)

Mutta tarvitsen apua. Ostin kuukausi sitten eläinkaupasta "tuliliskon" nimellä tämän alla näkyvän kaverin ja eilen sille toiselta paikkakunnalta taas "tuliliskon" -nimellä kaksi kaveri. Kolme kaverusta asustavat nyt 60 litran akvaariossa, jossa on vettä noin 20 cm. Olen vain ymmälläni. Nämä kaksi uutta ovat vähän kookkaampia ja enemmänkin ruskeita kuin sinertävän mustia. Silti samaa lajia (Cynopsis jotain, en muista kuollaksenikaan sitä uutta nimeämistä tälle "kiinankääpiötuliliskolle"). Voitteko auttaa minua ja kertoa, ovatko nämä silti samaa lajia ja mitä sukupuolta nämä mahdollisesti edustavat? Yritin ottaa havainnollistavia kuvia, antakaa anteeksi lasin sotkuisuus / naarmuisuus. Alkuperäinen otus (väri sinertävän musta):

reiska_zpsfac5c9ae.jpg

Ja tässä otus numero 2:

uus_tulokas2_zpsfaabe2ba.jpg

Ja otus numero kolme:

... laitanpa kuvan kohta (teknisiä ongelmia). Mutta numero 2 ja 3 ovat molemmat hieman isompia ja enemmän ruskeita kuin tummansinisiä.Ja tässä herra (?) numero kolme:

isompi_uus_tulokas_zpsfd1e3183.jpg ...toivottavasti kuvat eivät tule liian suurina.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ainakin noiden kuvien perusteella näyttäis olevan samaa lajia, mutta kuvat tosiaan on vähän epäselviä. Meilläkin on kiinankääpiöitä kahdesta eri satsista ja ne ovat aivan eri kokoisia, kaikki aikuisia kuitenkin. Myös väritys saattaa vähän vaihdella mustasta rusehtavaan ja jopa harmaaseen.

 

Noin yleisenä kommenttina pakko vaan muistuttaa, että kun hankkii uusia eläimiä, on hyvä pitää ihan kunnon karanteeni ennen kuin ne laittaa samoihin tiloihin vanhojen kanssa.

 

Sukupuolta ym. voipi arvailla vaikka täällä: http://www.matelijat.info/tulilisko/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos KaisaHoo vastauksesta. Joo, tuon karanteeni-asian tajusin vasta kaikki yhdistettyäni. Mutta ens kerralla, jos tulee tarvetta yhdistää eri satseja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos linkeistä, katselin niitä aikaisemmin, mutta en tiennyt, liitänkö aikaisempaan ketjuun vai tähän. Mutta ilmaisin siis itseäni huonosti. Halusin vain varmistaa, että kyseessä on varmasti samaa lajia olevat yksilöt ja olisiko niiden sukupuolijakauma minkä kaltainen.

 

Onko muuten kokemusta, onko toisiaan läheisesti ulkonäöllisesti muistuttavien (+ terraariovaatimusten suhteen) lajien keskinäisestä asutuksesta tullut ongelmia? Tai siis tarkoitan, että jos minun kaltainen aloittelija suurta intoa puhkuen yhdistää eri satsin yksilöitä ja mielessään tunnistaa ne samaksi lajiksi, vaikka todellisuudessa eivät sitä olekaan?

 

Ja olen katsellut esim. sammakkolammen sivuilta sukupuolista (sen vuoksi yritin ottaa nuo kuvatkin niin, että näkee vähän "hännän alle"). Olenko tulkinnut oikein, että mahdollisesti viimeisen kuvan tyyppi olisi uros? Tiedän, että kuva on epäselvä ja luonnossa näkisi parhaiten.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Erilaisia yksilöitä ihmetellessä on hyvä muistaa että kiinalaisia tuliliskoja, 'kiinankääpiön' lähisukulaisia, on monia. Uutta ehdotettua sukua Hypselotriton olevia otuksia siis.

Esim. H. wolterstorffi lajia ei Suomessa tiedetä vielä nähdyn, mutta ei olisi mitenkään hämmästyttävää jos niitä jossain tukkuerässä tänne kulkeutuisi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lähinnä kai kaikenlaisten tuliliskojen yhdistämisessä suurimmat ongelmat tulee kokoeroista. Kiinankääpiöt on todella pieniä kun vertaa vaikka miekkahäntiin. Perushoito on suht samanlaista, eroja on lähinnä siinä, paljonko maa-alaa ja kuinka viileää vettä ne kaipaavat.

 

Kyllä munkin silmääni se alimmainen näyttää urokselta. Osaisko Joonas sanoa lajista jotain noiden kuvien perusteella?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Osaisko Joonas sanoa lajista jotain noiden kuvien perusteella?

En mitään sinua viisaampaa. H. orientalis -lajilta ne näyttävät. Muita suvun lajeja en tunne sen ihmeemmin, joten niiden mahdollisuudesta en osaa spekuloida.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minullakin on yksi ihan outo kiinankääpiö tuliliskona ostamani otus, se on koiras ja vähän pienempi kuin muut koiras liskoni, sekä nahka on tasaisempi ja väri sinisempi. siinä ei ole yhtään ns. ryppyjä niinkuin muissa vaan nahka on pinkeämpi ja ihan erilainen kuin muilla. Lisäksi vatsa on muista poiketen keltainen eikä oranssi sekä pää on kapeampi, vähän viirumaisempi.  Ajattelin ensin että se olisi vaan nuori, vasta veteen siirtynyt mutta tässä vuoden aikana lisko ei ole muuttunut siitä miksikään.  Liekkö joku kiinankääpiö tuliliskon alalaji tms?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiinankääpiöilla on yllättävän laaja väriskaala, löytyy harmaata, ruskeaa, mustaa ja sinertävää. Ovat kaikki kuitenkin ihan samaa lajia. Vatsan keltaisuus taas johtuu karoteenin puutteesta, sitä voi yrittää saada esiin monipuolisemmalla ruualla, esim. käsittääkseni artemis sisältää tuota karoteenia. Keltainen vatsa ei kuitenkaan sinällään ole mitenkään vaarallista tuliliskolle.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Laitanpa nyt tähän ketjuun:

Kiitos paljon kaikille auttaneille tulari-asioissa. Nyt on kolme kiinankääpiötä (toivottavasti) ihan tyytyväisinä akvaterrassaan.tn_gallery_18598_1475_17111.jpg Pennygallery_18598_1475_17111.jpg

Tuossa siis Pennygallery_18598_1475_43055.jpg

Hitusen pullukka Leonardgallery_18598_1475_913.jpg

Ja Sheldon

(Nämä sukupuolen arvailut ihan siitä mitä eläinkaupan myyjät sanoi... joten, no katsotaan nyt)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hei!

 

Minulla on pieni tulilisko, joka on ollut meillä jo 2 vuotta. Se on hyvin pienikokoinen (noin 7- 8 cm kokonaisuudessaan) ja väritykseltään on vaalean harmaa selkä ja keltainen masu. Olenkin miettinyt, että onko tuosta värityksestä syytä olla huolissaan? Otus on tosi virkeä ja vikkelä ja ensimmäisenä aina syömässä. Olen veden vaihdon yhteydessä laittanut veden sekaan Nekton Rep Coloria, ja yrittänyt niin vaikuttaa pikkuisen väritykseen, Se tuntuu kuitenkin pysyvän yhtä vaaleana ja välillä tuntuu, että jopa vaalenisi kasvaessaan. Onko syytä huoleen, kun eläin on muuten eloisa ja syö hyvin?

 

Varpun kuva: http://keskustelu.herppi.net/gallery/image/12345-varpu/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Se on varmaan albiino kiinankääpiötulilisko.Muistakko millä nimellä sen ostit?

Ehkä siltä puuttuu karoteenia tai jos se on tosiaan albiino niin kai mahan värityskin on niinkuin albiino?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Albiino ei ole, albiinolta puuttuu pigmentti (googlella lisää). Tulareiden värikirjo on melkoisen laaja, eikä tuosta ole syytä olla huolissaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos avusta! Ostettu tosiaan ihan normaalina kiinankääpiönä, ehkä se väritys on vaan sitten tosiaan erilainen kuin muilla. Hyvin voi kuitenkin ja ei tarvitse siitä sitten huolehtia. Meillä nuo ruokamadotkin syö pääasiassa porkkanaa, että karoteenia kyllä pitäisi sitäkin kautta tulla ja lisäksi vielä purkistakin. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eli kiinnostuin noista kääpiötuliliskoista,mutta tietoa niistä ja hoito-ohjeita on hirveän vaikea löytää!! Jos joku on omistanut,nii tieto olisi erittäin tervetullutta.

Perus jutut nyt varmaan ihan hallinnassa,eli akvaterrat,ruokinta,vedenvaihto...Mutta sairaudet?? Sairastaako helposti ja jos niin mitä? Elinikä?? Voiko pitää tosiaan samassa akvaterrassa kääpiökynsisammakon kanssa?? Tarvii suodattimen,mutta kestääkö sisäsuotimen vai tarviiko olla ulkoinen?? Tarviiko talvilevon ja kuinka pitkä tai missä asteissa?? Kiitos jos viitsitte vastailla =)

 

Aihe siirretty ja yhdistetty.

-Mirgrith

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing inSign In Now
Sign in to follow this  

×