Jump to content
Herppi.net - Suomen Herppiharrastajat ry
tonikin

Matelijapunkkien biologinen torjunta

Recommended Posts

Useamman vuoden biologista tuholaistorjuntaa harjoittavilla luomu-maatiloilla työskennellessäni olen kelaillut paljon matelijapunkkien torjuntaa samoin eväin. Useisiin synteettisiin myrkkyihin liittyy turvallisuus riskeja, joista käyttäjän sekä kohteena olevan eläimen terveyteen vaikuttavia tekijöitä ei välttämättä ole arvioitu loppuun saakka. Käyttösuosituksia ja riskianalyyseja kun tehdään jokatapauksessa kokemusten karttuessa sekä tutkimus asetelmien muuttuessa uudelleen ja alati päivittäen.

Vahva painoarvo on myös sillä joka tulee välttämättömän pakon muodossa, loiset kun täytyy useimmiten häätää jokatapauksessa. Tällöin, tottakai mennään sen pienimmän riskin mukaan.

Huomasin tänä aamuna yllätyksekseni eräältä ulkomaan myyntisaitilta mainoksen tällaisesta tuotteesta: http://www.taurrus.fr/product.html

Tuote vaikuttaisi erittäin mielenkiintoiselta, varsinkin kun sama valmiste sopisi siipikarjallekin.

  • Like 1

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Olen itsekin käyttänyt petopunkkeja (mm. Phytoseiulus persimilis ja Amblyseius cucumeris) julkisella kasvihuoneella ja omille kasveilleni tuholaisten biologisessa torjunnassa. Minua juurikin kiinnosti tuo suku/laji mitä pakkauksessa on. Sivustolla kun en nähnyt siitä mitään mainintaa. Harmi että ovat menneet noin kiinnostavan yksityiskohdan pihtaamaan kuluttajilta. :P

Mistähän voisin lukea enemmän Hydroaspis suvusta ja muista pedoista? Google ei näytä olevan tällä kertaa ystäväni.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Piti ruveta itekin googlailemaan näitä mutujani..

Hydroaspis miles haulla eteen tulikin melkoinen läjä, kansainvälisiltä matelija foorumeilta ammennettavia kokemuksia.

Ja kaikki näyttäisi olevan järjestään positiivisia.

Lajin tarkennus meinaisi sitä että tätä petopunkkiia voi siten koittaa hakea muiltakin kaupallisilta toimijoilta.

Veikkaan ninittäin että halvempiakin toimitsijoita löytyisi, ja mahdollisesti lähempää.

Petopunkit eivät ole myöskään täysin mahdottomia kasvattaa ja lisäännyttää itsekään(;

Mulla pitäis olla jossain kotonani muistiinpanoja -90 luvun omamaa (nyk.luomu-lehti) bongatusta kirjoituksesta jonka pohjalta soitin aikoinaan toimittajalle kysellen näitä ohjeita(;

  • Like 2

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Haa..(: Aivan!

Meikallä oli mutuilut päin hanukkaa(:

Hyvän sivun olitkin sitten löytänyt. Asia käy vieläkin mielenkiintoisemmaksi...

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Noita petopunkkeja käytetään ymmärtääkseni Keski-Euroopassa ihan yleisesti matelijapunkkien "hoitona" ja muistaakseni eräs hollantilainen myrkkyharrastaja kertoi petopunkkeja löytyvän heiltä ihan luonnonvaraisena. Onkohan sama laji kyseessä?

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Kirjoitellaanpas hieman kokemuksia petopunkkien käytöstä matelijapunkkien ja eritoten käärmepunkkien torjunnassa. 

 

Meillä osaan kokoelmasta iski punkki-invaasio ilmeisesti ulkomailta tuotujen (ja asianmukaisesti ennen käyttöä puhdistettujen) sisustustavaroiden ansiosta jo pari vuotta sitten. Käärmeistä punkit lähtevät aika mukavasti kylvettämällä, nyppimällä ja "punkkiöljyjä" käyttämällä, eikä sen puolella ongelmaa ollutkaan. Mutta terraariot ja sisustustavarat. Kuurattiin, pakastettiin (ulkona kävi jopa -37 asteessa), pestiin, desinfioitiin, saunotettiin (100 asteessa) ja ajateltiin, että munat ja kaikki elävä varmasti on kuollut, joten huokaistiin helpotuksesta... ..kunnes kolmen neljän kuukauden päästä olikin uusi epidemia, ja taas aloitettiin koko siivousrumba alusta käärmeet eristämällä jne. Näin jatkettiin yli vuosi 3-4kk sykleissä, tosin joka kerta pienemmässä mittakaavassa, koska ensimmäisen näkyvän punkin kohdalla osattiin heti reagoida nopeasti. Pahasta vitsauksesta siis todellakin on kyse.

 

Ongelmaksi siis muodostui se, että matelijapunkkien munia jäi aina jonnekin terraarion/sisusteiden koloihin, ja koska noihin on rahaa pantu palamaan aika paljon, ei tietystikään hävitys tullut kysymykseen. Jälleen kerran punkkien ilmestyttyä, juttelin asiasta ja petopunkeista sitten toisen harrastajan kanssa ja sain tällaisen osoitteen käsiini: http://www.biotus.fi/ (kiitos vaan ;) ). Laitoin biotukselle mailia menemään ja yhdessä yrityksen neuvojan kanssa kävimme ongelmaa läpi ja hän suositteli sitten minulle petopunkkilajia, joka kippaskappas nimenomaan oli tuo Hypoaspis miles eli harsosääskipetopunkki. :)

 

Päätin sitten ottaa riskin ja jätin aikuiset käärmeeni ilman "punkkisiivousta" pohjamateriaaleineen kaikkineen omiin terraarioihin ja testata miten petopunkit onnistuvat tehtävässään. Ensimmäiset harsosääskipetopunkit tilasin viime syksynä ja levitin pikkupetoja runsaasti kaikkiin terraarioihin (myös niihin, joissa ei punkkeja näkynyt). Noin viikossa punkit vähenivät selvästi käärmeissä, joissa niitä oli ja mikä tärkeintä, ne eivät edes levinneet ns. puhtaisiin terraarioihin! Eli homma toimi erittäin hyvin! Uusin levitykset kolmesti kolmen neljän viikon välein, joista viimeinen levitys oli varman päälle pelaamista ja sen jälkeen ei punkkeja olekaan näkynyt! Eli suosittelen kyllä kaikille punkkien kanssa taisteleville!

 

Tässä vielä tiivistystä mitä nuo petopunkit käytännössä ovat ja miten niitä käytin:

 

Harsosääskipetopunkit syövät käärmepunkkien kaikki olomuotoja munista lähtien. Vaikka ne ovat kooltaan pienempiä kuin aikuiset käärmepunkit, todistetusti ne saalistavat ryhmissä ja olen nähnyt kun porukka pikkupetoja oli käärmeen nahassa olevan punkin kimpussa. Petopunkit eivät leviä asuntoon eli ne ovat erittäin turvallisia käyttää. NIistä ei myöskään ole mitään haittaa käärmeille. Nämä petopunkit viihtyvät nimenomaan käärmeiden pohjamateriaalissa eli lannoittamattomassa turpeessa/kuorikatteessa ja ne kuolevat kun ruoka loppuu. Toisin sanoen ne periaatteessa elävät terraarioissa niin kauan kuin käärmepunkitkin, koska olosuhteet ovat niille otolliset.

 

Petopunkit tulevat vermikuliitilla täytetyssä kartonkiputkessa, ja yhdessä teelusikassa vermikuliittia on suunnilleen 50 petopunkkia. Petopunkit säilyvät kartonkiputkessa kolme-neljä päivää eli ne on hyvä levittää kaikki välittömästi postin ne tuodessa. Itse tilasin joka kerran tuon 10 000 kpl putkilon, jonka hinta oli 25e (sis.alv ja lähetyksen). Toimitus tulee postilaatikkoon yleensä heti seuraavana päivänä tilauksesta, eli hyvin nopeasti! :)

 

Kasvihuoneissa petopunkkeja käytetään 100-500 kpl per neliö, saastunnasta riippuen. Itse laitoin 60x80 pohjapinta-alaltaan oleviin pönttöihin saman verran samalla periaatteella, eli jos punkkeja oli käärmeissä runsaasti, laitoin petopunkkejajakin useamman teelusikallisen, pienempiin saastuneisiin bokseihin vähemmän ja ns. puhtaisiin terroihin taas laitoin pari teelusikallista. Ja jos petopunkkeja jäi yli, kippasin loputkin pahimpiin punkkipesäkkeisiin. Aika mutulla siis mentiin, mutta mielestäni parempi levittää niitä liikaa kuin liian vähän.

 

Biotuksen puolella Heini Kosula on henkilö, jonka kanssa olen itse asioinut ja jolle tulen myös lähettämään tiivistetyn version kokemuksistani eli hän on tietoinen petopunkkien tällaisestakin käytöstä.

 

 

Ja huom! Meiltä ostettujen käärmeiden omistajilla ei ole mitään syytä huolestua punkeista, koska kuten kirjoitin, punkkeja ei ole ollut koko kokoelmassa, ja minun luonani munitut munat ja kuoriutuneet poikaset on pidetty eristyksissä eli myydyt käärmeet ovat TIETYSTI olleet täysin punkittomia ja asuneet puhtaissa, punkittomissa bokseissa.  ;)

 

 

Lisäys vielä; punkkeja siis on ollut MINUN ja mieheni kokoelmassa, Anrilla (Fennocornlandin toinen osapuoli) ei ole ollut yhtään ainoata.

Edited by nanno
Linkki päivitetty
  • Like 2

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Loistavaa et tää menetelmä ollut tehokas, käärmepunkit on kuitenkin yleinen vitsaus ulkomailta/luonnosta hankituilla käärmeillä! 

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Nannolta kyselisin sellaista, että nyt kun tuosta teidän petopunkki kokeilusta on kulunut se vajaa vuosi, niin onko käärmepunkit pysyneet poissa? Kuullostaa melkein liian hyvältä ollakseen totta tälläinen punkkeja syövä punkki, joka ei kuitenkaan leviä asuntoon, tai että niistä ei ole käärmeille haittaa. Kaiken kukkuraksi ne vielä kuolevat pois omia aikojaan!

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Kyllä ovat pysyneet poissa! Pari kertaa jouduin 2-3 kk välein kun tilaamaan satsin uusiksi, mutta sen jälkeen ei ole näkyny enää edes viridiksillä. Suosittelen lämpimästi testaamaan!

  • Like 1

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Toisena vaihtoehtona ulkoloisten "ekotorjuntaan" on oliiviöljy.

 

Hiero öljyä kauttaaltaan käärmeeseen ja anna vaikuttaa jonkun aikaa. Pyyhi öljy pois ja sijoita käärme väliaikaisterraan hoitojakson ajaksi.

 

Desinfioi matelijan terra ja kaikki "kalusteet" huolellisesti. Hävitä luonnonkuituiset materiaalit (oksat, kaarnapiilot jne) joiden kunnollinen desinfiointi on hankalaa. Älä unohda käsihygieniaa käsitellessäsi tarvikkeita ja lemmikkiä. Käytä väliaikaisterrassa vain välttämättömiä tarvikkeita ja jotain helposti vaihdettavaa pohjamateriaalia. Puhdista väliaikaisterra päivittäin ja uusi samalla öljykäsittely eläimellesi.

 

Muutaman päivän käsittelyn jälkeen eläimen tarkistaminen suurennuslasin avulla.

 

Homma on sottaista ja vaatii kärsivällisyyttä, mutta lopputulos tässäkin palkitsee!

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Yleisesti ottaen punkeista eroon pääseminen on hankalaa. Pitää siirtää kaikki käärmeet smartteihin, tyhjentää terrat, puhdistaa sitä sun tätä, heittää pois ja ostaa uutta. Tässä nannon kirjoituksessa houkuttelee koko episodin helppous. Toivotaan tietenkin, ettei mitään punkkeja tule.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Ja ne punkkien munat on älyttömän sitkeitä. Pakkanen, saunottaminen, peseminen ja käärmeissä öljyjen käyttö (bambuöljy vai mikäköhän se on mitä niissä kaupallisissa tuotteissa on) kun eivät auta niihinkään. Eli juuri kun huokaiset helpotuksesta ettei punkkeja ole näkyny enää pariin kolmeen kuukauteen, ne saattavat tehdä yhtäkkiä uudelleen tulemisen kun jemmassa olleet munat kuoriutuvat.

Mutta petopunkit sen sijaan ymmärtääkseni syövät myös niitä munia, eli kuten mirakin tuossa totesi, ne ovat todella helppo ja halpa vastaisku käärmepunkeille - ja ennen kaikkea turvallinen jos vertaa terrojen myrkyttämiseen, joka on melkeinpä pakollista että munat häviää. Petopunkit eivät ilmeisesti kuitenkaan pärjää pelkillä munilla, joten niitä joutuu levittämään pari kolme kertaa ennen punkkien totaalista katoamista.

Joten jos vertaa petopunkkien käyttöä erilaisiin aineisiin niin kyllähän meillä on selvä voittaja:

petopunkkeja käyttämällä terroja ja tavaroita ei tarvitse tyhjentää, pestä eikä myrkyttää, käärme ei altistu kemikaaleille ja omistajan mielenterveys säästy, kun ei tarvitse muuta kuin laittaa sähköpostitilaus, noutaa paketti postilaatikosta/postista, kipata pikkukaverit terraan ja keittää vaikka kahvit.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Niiden munien tuhoaminen, kuten myös puhdistettavan terraarion pinnoille jääneiden punkkien teilaus onnistuu vesihöyry käsittelyllä ilman myrkkyjä. TV-shopissa on myyty yhdenlaista versiota (mikä lie Steam Sweeper olikaan) joka sopii esimerkkinä tähän tarkoitukseen.

Saunan käyttö terraarion puhdistamisessa ei toimi, ellet sitten pyörittele terraariota kiukaan päällä samalla kun siihen lapioidaan vettä. Petopunkkien käyttö on tehokasta, mutta väliaikaista. Siipikarjan loispunkkien torjunnassa tutkimukset osoittivat kannan kyllä laskevan jyrkästi, mutta palaavan pian käsittely sarjan loputtua. Ongelmallista on myös petopunkkien taipumus tuhota vain tietyn kehitysvaiheen yksilöitä loisista. Nämä piirteet vaihtelevat toki suuresti lajikkeista ja kohde-eläimistä riippuen.

Kanalan nurkista kuumaköyrykäsittelyllä punkit saatiin tuhottua kokonaan, mutta ongelmaksi muodostui estää niiden pesiytyminen uudestaan tiloihin.

 

En väitä esittelemäni öljykäsittelyn olevan parempi kuin petopunkkikuurin, mutta valitettavasti petopunkkien käyttökään ei ole 100% onnistumisen tulos. Tarkoitukseni oli vain tuoda vaihtoehtoja niitä tarvitseville, jokainen valitkoon itse parhaan hoidon eläimilleen.  

Paras tapa ehkäistä loispunkkiinvaasiota on ennaltaehkäisy.Luonnosta kannetut materiaalit omalla riskillä koska sisältävät aina vapaa matkustajia ja kaikki eläinkaupan tarvikkeet on syytä puhdistaa hyvin ennen käyttöä. Kokoelmien uusien tulokkaidenkin olisi syytä olla "karanteenissa" ennen kuin ne pääsevät mukaan jalostus ohjelmiin.

Edited by Hammoth
  • Like 2

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

 

Saunan käyttö terraarion puhdistamisessa ei toimi, ellet sitten pyörittele terraariota kiukaan päällä samalla kun siihen lapioidaan vettä. 

Kanalan nurkista kuumaköyrykäsittelyllä punkit saatiin tuhottua kokonaan, mutta ongelmaksi muodostui estää niiden pesiytyminen uudestaan tiloihin.

 

 

 Kyllä saunassa kuolee kaikki kehitysasteet. 60°C:ssa kuolee sekä munat, että muut kehitysasteet minuuteissa. Pinnan on oltava kuuma, ei pelkästään ilman. Siipikarjaliiton sivuilta löytyi tieto, että kanapunkit kuolevat +45°C:ssa kahdessa tunnissa eli lämpökäsittely on tehokas. Höyrypesureissa on ongelmana höyryn nopea jäähtyminen. Tälläisissä halvoissa, kotitalouksiin tarkoitetuissa höyrystimissä ei ole painetta riittävästi tuottamaan kuumaa höyryä ja kostea höyry jäähtyy nopeasti törmätessään viileään ilmaan. Meillä on töissä Kärcherin ammattipesuri joka lupaa 145°C höyryä. Muutaman sentin päästä mitattuna höyry on vähän päälle 90°C ja parinkymmenen sentin päässä voi pitää jo kämmentä pitkän aikaa. Kanaloissa höyrydesinfiointi tapahtuu  yli 160°C kuivahöyryllä joka on periaatteessa kuumaa ilmaa ja lämpö siirtyy paremmin rakenteisiin. Tälläisen höyryn tekoon käytetään höyrykonttia tai höyryautoa. 

 

 Jäin myöskin miettimään näissä keskusteluissa esillä ollut munien jopa kuukausien kuoriutumisaika. Ophionyssus natricis -matelijapunkilla mainitaan, että muna saattaa kuoriutua jo vuorokaudessa. Jos tämä tieto pitää paikkaansa ja miksi ei pitäisi, täytyy seuraavaksi miettiä, että miksi punkkiongelma ei häviä sisustuksen vaihdosta ja terraarion desinfioinnista huolimatta? Ainoa vaihtoehto on, että matelijaan jää salamatkustajia. Ensimmäisessä kehitysvaiheessa oleva punkki on lähes silmälle näkymätön ja elelee matelijan suomuissa. Matelija on siis myös käsiteltävä jollakin tavalla, että punkit hukkuvat tai tukehtuvat. Netissä näyttää olevan ohjeita punkkien saippuavedessä hukuttamiseen ja öljyllä tukehduttamiseen. Matelijan upottaminen saippuaveteen ei kuulosta mitenkään houkuttelevalta joten öljyäminen voisi olla parempi systeemi. Rankkoja keinoja joka tapauksessa molemmat. 

 

 • Terraarion- ja sisusteiden desinfiointi kuumentamalla saunassa

 • Matelijan kylvetys tai öljyäminen

 • Petopunkkien käyttö puhdistetussa terraariossa

Tässä on yhdistettynä nämä täällä ehdotetut torjuntakeinot ja uskoisin, että lopputulos on tällä yhdistelmällä vakuuttava. Isot terraariot ovat tietysti ongelma, koska niitä ei saunaan pysty viemään.

 

 Tässä omia ajatuksia mitä tuli mieleen 

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Ihan vedessä kylvettämällä punkit irtoavat suht hyvin ja itsekin välillä sitten sipaisin vielä sen aiheeseen tarkoitetun öljyn elukan pintaan. Molempien tarkoitus on tukahduttaa punkki, jonka jälkeen se kuolleena irtoaa käärmeestä.

Itse en tiiä miten alunperin punkki-invaasio levisi, koska tavarat oli saunotettu ja minulle tulleet käärmeet olivat puhtaita. Muistaakseni ensimmäiset pirulaiset näkyivät pari kolme kuukautta Saksan messujen jälkeen eli sieltä ötöt tulivat, koska tuo ilmentyvyys sykli on ollut se 2-3kk.

Ja tuo pakkanen ja munien kestävyys. Punkkeja ei ollut näkynyt moneen kuukauteen kunnes hain ulkovarastosta talven jälkeen sisälle käyttöön bokseja, jotka olivat olleet hoitobokseina punkkisille käärmeille. Boksit oli pesty ja desinfioitu (kloriitilla) huolella ja olleet tosiaan useamman kuukauden varastossa, jossa jota kuinkin saman verran oli pakkasta kuin pihallakin. Silti käyttöön oton jälkeen alkoi taas punkkeja näkymään. En oikein usko että sattumaakaan oli.

Kanapunkit on muuten minun ymmärtääkseni ihan eri kaliiberia ja ehkä siksi huonosti verrattavissa, käärmepunkit taitaa enemmänkin mennä samaan kastiin kasvihuonepunkkien kanssa..?

Joka tapauksessa meillä ei ole enää punkkeja näkynyt noiden petopunkkilevitysten jälkeen vaikken muuten terroja/käärmeitä käsitellyt.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Veikkaan et osa "sitkeyttä" selittyy puhtaasti munien diapaussi resursseilla ja toisekseen nymfien eri kehitysasteilla joista jotkin kestävät mm.myrkkyjä paremmin kuin esm.aikuis vaiheessa. Eli munien kuoriutumisajankohta voi liikkua hyvin laajalla skaalalla, ja se missä syklin vaiheessa havainto punkkien olemassaolosta tehdään (jos jokainen sukupolvi nostaa yksilömäärää exponentiaalisesti) sekä se, miten estää munien tahaton "karkailu" tavaroita, yms. liikutellessa antaa oman mahdottoman lisämausteen soppaan(; Siks kokisin mutu pohjaisesti että petopunkeissa olisi se suurin ja kestävin, sekä vaivattomin toiminta volyymi.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Miten lie?


Onkohan näiden jälleenmyyntiin tarttunut vielä ensimmäistäkään (kotimaista) herppitarviketta myyvää liikettä tai toiminimeä??

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Tonikin; minkä takia eläinkauppojen tarvis näitä tarjota, kun niitä voi ostaa suoraan "kasvattajalta", kuten edelliselle sivulle kirjoitin. ;) Ja kun niiden säilyvyys ei ole ilman ruokaa oikein hyvä..

Jälleen kerran punkkien ilmestyttyä, juttelin asiasta ja petopunkeista sitten toisen harrastajan kanssa ja sain tällaisen osoitteen käsiini: http://www.biotus.fi/DowebEasyCMS/ (kiitos vaan ;) ). Laitoin biotukselle mailia menemään ja yhdessä yrityksen neuvojan kanssa kävimme ongelmaa läpi ja hän suositteli sitten minulle petopunkkilajia, joka kippaskappas nimenomaan oli tuo Hypoaspis miles eli harsosääskipetopunkki (http://www.biotus.fi/DowebEasyCMS/?Page=harsosaaskipetopunkki). :)

 

......

 

Petopunkit tulevat vermikuliitilla täytetyssä kartonkiputkessa, ja yhdessä teelusikassa vermikuliittia on suunnilleen 50 petopunkkia. Petopunkit säilyvät kartonkiputkessa kolme-neljä päivää eli ne on hyvä levittää kaikki välittömästi postin ne tuodessa. Itse tilasin joka kerran tuon 10 000 kpl putkilon, jonka hinta oli 25e (sis.alv ja lähetyksen). Toimitus tulee postilaatikkoon yleensä heti seuraavana päivänä tilauksesta, eli hyvin nopeasti! :)

 

...

 

Biotuksen puolella Heini Kosula on henkilö, jonka kanssa olen itse asioinut ja jolle tulen myös lähettämään tiivistetyn version kokemuksistani eli hän on tietoinen tälläisestäkin käytöstä.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Siksi että tarjotessaan suurelle volyymi ostajakunnalleen kovia myrkkyjä; jää huomattavasti lempeämpien mutta silti toimivuudessaan täysin haastavien biologisten menetelmien olemassaolo...olemattomiin? Kovien myrkkyjen käyttö jo itsessään on laaja ongelma, eikä rajoitu muuhun kuin jokaisen potentiaalisesti niitä harkitsevan (tai tarvitsevan) mahdolliseen aprikointiin.

 

Mulla on mutu, että suurinosa biologiseen torjuntaan käytetyistä öttiäisistä pakataan suoraan diapaussista, eli vasta kuljetuksen mukanatuomat lämpötilavaihtelut purkaisivat lepovaiheen?

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Siksi että tarjotessaan suurelle volyymi ostajakunnalleen kovia myrkkyjä; jää huomattavasti lempeämpien mutta silti toimivuudessaan täysin haastavien biologisten menetelmien olemassaolo...olemattomiin? Kovien myrkkyjen käyttö jo itsessään on laaja ongelma, eikä rajoitu muuhun kuin jokaisen potentiaalisesti niitä harkitsevan (tai tarvitsevan) mahdolliseen aprikointiin.

 

Mulla on mutu, että suurinosa biologiseen torjuntaan käytetyistä öttiäisistä pakataan suoraan diapaussista, eli vasta kuljetuksen mukanatuomat lämpötilavaihtelut purkaisivat lepovaiheen?

Kerkesitkö vielä tutustua? https://www.cs.tut.fi/~jkorpela/kielenopas/7.4.html

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing inKirjaudu sisään

×