Jump to content
Herppi.net - Suomen Herppiharrastajat ry
gambogi

Maakilpikonnan virkeystilasta

Recommended Posts

Voi apua, onkoha miu vauva kipee?!?!? Eilen oli virkeä, käytiin maalla ja se sai olla nurmikolla. Tänään pääsin koulusta 12 pintaan ja toinen on lähes tulkoon vaan nukkunu eilisestä illasta saakka. käyny vaan syömässä. Kaikki pitäis olla kunnossa, terraario olosuhteet ja ruuat. syöttänyt sen listan (mikä on se luonnonkasvi lista täällä) mukaan vaan ruokaa. Voiko nää helteet pistää sen nukkumaan vaan kopissaan? Maaseutu on tuossa 10km säteellä, joten ei järkyttävää matkaakaa tee. Ei ole nuhaa, eikä hengitys vingu. pissannu on ja kakannu. auttakaaa!!!

toinen on vasta 2 vkoa ollu täällä, ja sen aikaa ollu virkeä ja syönyt hyvin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Kuullostaa ihan normaalilta maakilpikonnan käytökseltä, enkä olisi lainkaan huolissaan näiden tietojen perusteella. :)

Nämä lepäilevät runsaasti helteisillä säillä ja muutoinkin virkeystila vaihtelee ajankohdasta/vuodenajasta toiseen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jos miulla on ollu pienet ulkona edellisenä päivänä, saattavat varsin hyvin nukkua koko seuraavan päivän putkeen (eivät käy syömässä, juomassa, kakkimassa yms.)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Voi ihanaa! Mä jo kerkesin kaavailemaan kaikkea eirkoisia sairauksia päässäni. No annetaan pojan sitten nukkua jos toista nukuttaa. Eli jos pissa ja kakka muuttuu ja ei syö, niin sit lääkäriin?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Siirretty viestiketjuun. -tuuliaa

Heido!

Minulla on n. 25 vuotias nelivarvas maakilpikonna joka on aina kesäisin vanhempieni luona hoidossa jotta pääsee pihalle auringosta nauttimaan. Hän on nyt puolisen toista viikkoa ollut siellä, eikä ole ollenkaan pissannut/kakannut eikä myöskään oikein ole syönyt mitään. Normaalisti kesäisin hän on syönyt pihalla nurmikkoa, ym. mutta nyt hän vain nukkuu. Kun hänet ottaa syliin, niin heräilee kyllä, mutta ales kun laskee niin taas uudelleen nukahtaa. Onkohan tämä normaalia? Onko muilla ollut samanlaista? Olen niin huolesta sekaisin ja soitellut monelle eläinlääkärille, mutta kaikki jotka osaavat hoitaa konnia ovat lomalla. :(

Aamuisin hiukan liikuskelee ja iltaisin olen nyt hiukan saanut syömään kurkkua, mutta aika vähäistä on. :( Veteenkin kun hänet laittaa niin siihen vain nukahtaa. Mitään hengitys rahinoita ei hänestä kuulu, eikä nenä vuoda ym. Kiitos jo etukäteen vastauksista.

Terveisin: Huolesta sekaisin oleva rakkaan kilpparin omistaja

Edited by tuuliaa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ottamatta nyt kantaa olisiko tuo "Herra Tossavaisen" konna mitenkään sairas tms. mutta pakko tähän nyt todeta, -luettuani samoista "ongelmista" niin monesta paikasta-, että Nelivarvaskonnat nyt ovat tuollaisia.. :dry: Ne ovat todellakin erittäin paljon lepääviä, horrostavia sekä piilossa lymyileviä pääsäntöisesti. Se on niiden fysiologiaan piirtynyt seikka, johtuen niiden luontaisista elinalueista ja elintavoista.

Summa summarum; paljon vähemmän (josko melkein ollenkaan?!) kuulee samaa puhuttavan esim. Kreikankonnista tai näistä yleisemmistä p-Afrikan kannuskonnista. Näistä lajeista tuntuu olevan enemmän "seuraa" sekä niiden omistajat ihmettelevät huomattavasti harvemmin konnan "jatkuvaa nukkumista ja velttoutta".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jep.Meillä molemmat lajit (suunnilleen saman ikäisiä ) ja erovat toisistaan ,juuri kuten Rusinelli kuvailee.Vaikea uskoa ,kuinka paljon ne eroavat vuosirytmiltään toisistaan.Tuota terveydentilaa on mahdotonta arvailla,jos on kesä ja nelivarvas kyseesä.Kyllä mäkin aina lepokauden aikana ihmettelen ,miten se voi ylensäkään pysyä hengissä.Eikö konnasi aikaisemmin koskaan ole niin sanotusti hyytynyt totaalisesti loppu kevään ja syksyn välisenä aikana?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä aikasempina kesinä on kyl ollut tosi vilkas ja iha intsinä puputtanu ruohoa ym. Siksi tämä niin outoa ja pelottavaa meille onkin ollut kun ei ole näin käyny. Talvella kyllä juu rauhallinen onkin ja nukkuu, mutta tämän kesäajan aina hirmu energinen ollu. Toivon vain, että koko ajan lähenevän syksyn takia niin rauhallinen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ilmeisestikin nelivarpaiden kesälepojen ajankohdissa ja pituuksissa eri vuosina on suuriakin eroja yksilöiden välillä ,ainakin näin terrraario olosuhteissa.Mulle itselle tuli juuri hankinnan jälkeisenä kesänä yllätyksenä tämä,ett konna pelkästään nukkuu viikosta toiseen.Vähintä mitä myyjä voisi tehdä on ett hieman valistaisi aloittelijoita,näiden nelivarpaiden normaalista vuosirytmistä.Tietenkin omatoiminen opiskelu ennen hankintaa olisi tärkeätä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Osaa ne kreikkalaisetkin :) 11-v naaras on siestaillut enemmän ja vähemmän siitä asti, kun ulos muuttivat. 10-v koiras näyttäytyy melkein päivittäin, kun taas voi mennä viikko, puolitoista kun naarasta ei näy missään:)

Tosin, enhän ole niitä koko ajan vahtimassakaan, että voi se naaras olla jalkeilla enemmän mitä antaa ymmärtää. Tai sitten se ottaa kiinni 11 vuoden vajeen turpeessa makaamisessa :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Täällä taas kaikki aikuiset kreikankonnat ovat jokaikinen aurinkoinen päivä liikenteessä aamusta iltaan. Sateisina ja pilvisinä päivinä pysyvät kopeissaan. Ovat siis ulkona.

Pikkuvaavat käyvät päivittäin näyttäytymässä, syömässä ja juomassa. Noiden valveillaoloaikahan on parisen tuntia. Tarkoitan nyt näitä joilla ikää pari viikkoa - puolitoistakuukautta.

Asustelevat sisällä pikkuterrassa.

Edited by Wiola

Share this post


Link to post
Share on other sites

pitäiskö huolestua nyt. tua mun kreikkis vauva (13v) ei oo tänää syöny ja taas tykkää lepäillä mökissään. Eilen se vielä söi vaikka nukkuiki koko päivän. oli lattialla hetken ja aika äkkiä se meni piiloo nukkuu. onkoha tää ny kolmas neljäs päivä ku se tykkää enite nukkuilla. Ruokaa pannu tarjolle mut ei vaa tänää syä. tänää oo pissannu tai kakannu. johtuisko siittä että se ei oo syänykkää mitää eilisen närpäilyn jälkee.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ei konnat aina juoksentele pitkin terraa/lattiaa ja tuon kuvauksen perusteella kukaan ei pysty arvailemaan mitään konnan terveydestä , jos siitä olet huolestunut . Jos konna saa kalkit ja vitamiinit ja paino pysyy ok lukemissa ,ei mitään välitöntä huolta pitäisi olla.Mielenrauhan vuoksi konnan voit kyllä käyttää matelijoihin perehtyneellä eläinlääkärillä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vielä tuohon äskeiseen lisäisin ett välistä musta tuntuu tuon konnan ulkoiluttamisenkin väsyttävän jossain suhteessa pääsääntöisesti terrassa asustavaa konnaa.Meillä esim nelis,(joka hyvin hasvoin poistuu terrasta),käytti tänäänkin koko ulkoiluajan pyrkimällä juosten pensaiden suojiin ja ei siis syönyt ,eikä paistatellut puolipilvisessä lämpimässä kesäsäässä.Terraarioon päästyään konna nukahti poikkeuksellisesti heti iltapäivästä.Onko 7 vuotias siis jo vieraantunut ulkoilmasta? Tuo käyttäytyminen kiinnitti huomiota lähinnä siksi ,koska kreikkis vastaavassa tilanteessa käyttää kaiken ajan syömiseen...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän 1 vuotias(täytti viime viikolla :cheer: ) kreikkalainen oli alkukesästä(kesäkuun) aktiivinen mutta on loppu kesän ollut suurimman osan ajasta turpeeseen kaivautuneena.Ollaan kyllä päivittäin nostettu konna ylös ja tarkistettu että kaikki on ok.Nyt jännätään että miten käytös muuttuu kun kohta pitää siirtyä sisälle.On tullut aika paljon hermoiltua onko kaikki ok, mutta kaikki taitaa olla ok kun on vastaavaa käytöstä muuallakin. Huhu mitenhän sitä pysyy järjissään kun pitää laittaa toinen ensimmäiseen horrokseen :ohmy: ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minun kreikkalaiset (2v. & 1,5v.) temmeltävät pitkin päivää nyt kesällä. Kolina vain kuuluu kun kiipeilevät ja "juoksevat" ympäri terraa.. Sateisina päivinä meno vähän rauhoittuu, mutta aurinkoisina päivinä sitä mennään eikä meinata - oltiin sisällä tai ulkona. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ei tuota konnaa mikää vaivaa!! Se oli normaalia siestaa! Tuolla lattialla se nyt painaa ku viimeistä päiväää, liekö harjoittelee maratonia varten. :laugh: saa välillä ihmeellisiä spurtteja ja sit välillä ihmetellää maailman menoa ja varpaitten perässä tykätään juosta jos vaikka sais palan haukkasta. Syö normisti!

:silly:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hienoa ett konna taas vipeltää.Hyvin nuo tuntuvat aistivan matalapaineet/sadepäivät ,vaikka terran lamppujen alla elävätkin.Voisi melkein saada luotettavamman sääennustuksen seuraamalla konnan vireystilaa,kuin lukemalla forecan "kymmentä vuorokautta helteineen..."

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on jossain määrin rauhoituttu tässä pikkuhiljaa, syksyä kohti mennessä. Koko kesän ovat olleet aktiivisia, kesälepoa ei ole viettänyt yksikään konna. Nyt tosiaan tuntuis meno vähän rauhoittuneen, parista konnasta on tullut selvästi raukeampia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on oltu aika apaattisia, varmaankin näin kylmästä kesästä johtuen. Suurin osa aikaa sisällä terraariossa, ei kivaa. :/
Ja luonnonvaloa vähän kun aina sataa tai on pilvinen sää.

Ei yhtään sellaista, mitä muina kesinä. Uskoisin johtuvan juurikin huonosta säästä, koska konna muuten kyllä terve. On päivittäin liikkeellä ja syö hyvin, jotenkin vaan itseäni harmittaa kun ei ole päässyt kuin muutaman hassun päivän nauttimaan ulkoilusta ja oikeasta auringosta.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Täällä konnapojat käyvät myös hitaalla. Huonon kesän piikkiin minäkin laitan noiden velttoilut.  Harmittaa noiden puolesta ihan turkasesti, kun kesä oli mitä oli.

 

Pitää koittaa keksiä sisäasumukseen sitten jotakin kesäistä lisää. Orvokit noi polki jo jalkoihinsa. :D Tulilatvat olleet kuuakuden verran ulkona, ja ne pääsee kohta konnien purkkeihin syötäväksi.  Toista valaisinkoteloa mietin myös hankittavaksi, että sais lisää uuveebuustia näin kesäaikaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

meillä ollaan aktiivisia, sekä oma että hoitokonna :)

nyt kun oltiin mökillä pari päivää, olivat konnat varmuuden vuoks sisällä, mut muuten ovat olleet ulkona.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä Kilpinen on vetelä kuten aikaisempinakin kesinä. Vaikka olisi kuinka hyvä keli, heti kun sen laittaa ulkoterraan, niin samantien kaivautuu turpeeseen. Sisäterrassa sama juttu ja tuntuu, että nukkuisi vain jos ei omistaja kävisi muuaman päivän välein häiritsemässä. Sitten kun sitä herättelee niin syö kyllä hyvin, mutta menee lähes samantien takaisin unille. Tässä mietiskelen, että milloinkahan Kilpisellä on oikein viimeksi ollut aktiivinen kausi...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Frank on kaivautuneena tosi paljon, lähes koko ajan, jos ulkona on, mutta sisällä menee normaalisti ympäri terraa ja välillä lämmittelee lampun alla. Sisällä on koko ajan esillä ja yöksi menee vain piilon alle, ei kaivaudu.

Enemmän noi kreikkikset on aina mielestäni olleet virkeämpiä kuin nelivarpaat.

Parina päivänä nostin ulkotarhassa sen uppeluksista, niin alko syömään. Saisihan nuo olla kaivautuneena, mutta itselleen välillä mielenrauha sillä, että ovat auringossa hetken ja syövät.
Tänään kumminkin oma-aloitteisesti myllersi ulkotarhassa. Ajattelin, että kun on niin paljon virtaa ja itselläni oli aikaa, niin nostin sen pihalle nurmikolle. Ajattelin, että nyt ei ollut seiniä edessä vaan saisi vapaasti mennä, valvovien silmien alla. No ei, kun alkoikin mussuttamaan apiloita. :D

Ei kelpaa kun on terrassa/ulkotarhassa, joko ollaan kaivautuneena tai vedellään seiniä pitkin. Ja kun olisi vapaana kulkemaan pihalla mihin vaan, niin sitten ollaan paikoillaan ja syödään..  :rolleyes:

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä Frank on jo aikalailla hidastunut. Nyt etenkin sadepäivinä olisi aikalailla koko ajan vain kaivautuneena. Mutta ahmatti kun on, sai minut nauramaan tänään ääneen. :P Harmi kun ei koskaan tajua ottaa videokuvaa noista.

 

Kaveri oli kaivautuneena kokonaan, lähellä lämpölamppua. Piti vain tarkistaa, että missä on ennen kun lähden töihin.
Otin kädellä pohjamatskua vähän pois niin, että näin kilven pinnan. Konna ei reagoinut tähän mitenkään, "ei kiinnosta hei". Jäi kaivautuneeksi.
 

Sitten ajattelin, että vien sille terraan vähän ruokaa kun tulen itse vasta illalla kotiin. Konnasta näkyy tässä kohtaa siis vain kilven huippu. Mutta kun se kuuli, että olen käsineni terran sisäpuolella ja pistin sinne ruokaa, niin, valehtelematta, Frank syöksyi pohjamatskun seasta kuin raketti, "en ole koskaan ennen saanut ruokaa, NÄLKÄ!"

Voi miten ahmatti tuo voikaan olla. Nauratti, hymyilin ääneen. Miten suloinen pakkaus. <3
Tuo juoksee aika useinkin sormia kohti kuin hullu, mutta tänään oli kyllä kaikenhuippu. Nukkui rauhassa kokonaan kaivautuneena ja silti ampaisi kuin raketti suoraan "ruokakupille". :D

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing inSign In Now

×