Jump to content
Herppi.net - Suomen Herppiharrastajat ry
tumppih22

Terraarion lämmöistä & lämmityksestä

Recommended Posts

eli hommasin eilen 4kk ikäisen kunkkupytikan ja nyt ongelmana on se että terran lämpö ei pysy ylhäällä. terraarion sisällä on iso lämpökivi ja päällä pari lamppua. ongelma on siinä ewttä viileäpää on 26.8 tasaisena kokoajan max 28 ja lämminpääty kivenpäällä 35 5cm kivenyläpuolella 28 ja katonrajassa 27. millä saisi helpoiten ja nopeiten lmpöä nousemaan. ensiviikolla pääsen vasta ostamaan maton... ja toinen asia paikka josta ostin käärmeen niin sanoivat että ovat ruokkineet kerran viikossa eli tänäpän on sitten totuuren hetki. ja miten tuo ruoka "saaliin" paino määräyty? kiitos ja pahoitteluni jos aiheesta jo löytyy keskustelua mutta iski vähän hätä....

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Mihin asti tuota lämpöä olet ajatellut nostavasi? Ruuaksi anna maksimissaan sen kokoista hiirtä kun käärmeesi on paksuimmasta kohdasta. Kerran viikossa ruokinta on passeli...

Ohjeistushan on, että lämmittelypaikassa 35-37oC lämpötila, muualla alhaisempi (n. 25 oC); lämpötilaerot ovat tärkeitä. Suhteellisen ilmankosteuden tulee olla n. 60%.

Edited by Uskurtle

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

jos saisi tuon lämpimän pään vakaaseen 35-38 kiven vieressä lämpötila on 28 eli kivi ei säteilytä lämpöä ympärilleen ja käärme ei ole kertaakaan käynyt kiven päällä. ruokinta ei ole vielä ainakaan onnistunut yrityksistä huolimatta. kosteutta tulee kun kerran päivässä sumutan terraan sumutepullolla ja tuolla yhdessä kulmassa on piilo jossa on kosteaa pohjapurua.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

älä turhaan tressaa. Vaikka kyseessä onkin vaihtolämpöinen eläin ei se kuitenkaan paistattele liskojen tapaan spotin alla. Lisäksi kirkas valo saattaa tressata käärmettä. Tärkeintä on kuitenkin, että lämpötila erot toteutuvat.

Kyseinen käärme on vasta tullut sinulle, joten anna sen olla pari päivää aivan rauhassa. Lisäksi suosittelen ruokkimaan käärmeen iltaisin, koska ovat muutenkin hämärässä liikkuvia.

Veikkaan, että olet yrittänyt ruokkia käärmettäsi terraarioon? Jos näin on, niin suosittelen hankkimaan erillisen laatikon ruokailua varten. Voi nimittäin olla, et isona se luulee sun kättäsi ruuaksi ja sit tulee turhia puremia. Toki niitä tulee varmaan muutenkin... :P

Lisäksi suosittelen lämmittämään sen hiiren vesihauteessa lämpimäksi. Näin käärme aistii lämmön sekä hajun ja ottaa herkemmin kiinni...

Eli antaisin käärmeen olla nyt pari pv ihan rauhassa ja tiistai iltana antaisin ruokaa erillisessä laatikossa...

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
ruokinta ei ole vielä ainakaan onnistunut yrityksistä huolimatta

Uskurtle puhui muutamasta päivästä, itse antaisin (pytikasta kun on kyse) olla ihan muutaman viikon ihan rauhassa, noi on sellasia stressi perseitä välillä että antaa ihan rauhassa tutustua ympäristöönsä.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

tänään kävin ostamassa tuon lämpömaton ja sain sen jopa paikoilleen eli terran pohjaan pöydän ja lasin väliin. nooh 3h mennyt jo ja lämpö vakaa 29-31. eli varmaan täytyy vielä hakea tänään tuollainen lämpölamppu tuomaan lisävoimaa tuohon lämpöön. alkaa menemään kohta usko toivo ja rakkaus.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Itse en enää laittaisi valoa sinne. Matto on bueno! Anna vain nyt hetken olla aivan rauhassa ja nauti hyvästä ilmasta :)

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
jos saisi tuon lämpimän pään vakaaseen 35-38 kiven vieressä lämpötila on 28 eli kivi ei säteilytä lämpöä ympärilleen

35C on ihan passeli lämpö. Kiven tai lämpömaton ei tarvitse säteillä lämpöä sen kummemmin ympärilleen' date=' riittää että terraariossa on [u']yksi kohta, jossa lämpötila on noin 33-35C. Ilmaa ei tarvitse lämmittää.

ja käärme ei ole kertaakaan käynyt kiven päällä.

Se on luultavasti liian lämmin tai avara paikka?

Edited by Kingi

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

nyt on lämpömatto paikassa ja siisnä päällä on leppähake tai joku muu puru. ja sitten yläpuolelta tulee vielä tuo lämpölamppu jonka eilen hain nyt lämpö 34. niin eli siis mulla ei tossa akvaterrassa ole muutakuin tuo yksi "piilorunko viileässä päässä jossa majailee kokoajan sitten tietty tuo yksi kiipeilyoksa ja vesiastia. muuten on täysin avoin niin ja terraariota ei ole vuorattu millään taustoilla vaan jokainen seinä on avoin paitsi tuo takaseinä joka on tapettiseinää vasten. vinkkejä sisustamiseen ja järjestelyihin saa antaa.

ja tuntuu että käärmy ei ole kertaakaan poistunut piilostaan.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Kuningaspyton tarvitsee terraarioon vähintään kaksi piiloa, toinen lämpimään päähän ja toinen viileään. Yksi ainoa piilo ajaa sen tilanteeseen, jossa valittavana on joko suoja tai lämpö.

  • Like 2

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

nyt jo 3viikko syömättömyyttä. matonen ei liiku terraariossa ollenkaan itse olen sitä nyt välillä laittanut tuonne lämpimäänpäähän josta se samantien viuhahtaa viileäänpäähän ja käärme tuntuu kauhean viileältä. huomenna haen jotain muuta ruokaa koska ei tuo hiiri tunnu kiinnostavan... kaikki on kokeiltava vaikka sitten vararikko tulisi... nyt kun se on meillä ollut n:2viikkoa niin hiirenpoikasia on hukkaanheitetty jo 17kpl. nyttenkin se majailee tuossa muovilaatikossa jonne on lämpöänostettu 35 ja 25 mistä viimeinen apu tuohon syömiseen? huoli alkaa nousemaan pikkuhiljaa ja tuntuu että kaveri kuihtuu. altaassa olen sitä käyttänyt (lautanen) että edes vähän kosteutta saisi ja suihkutellut vettä sumutepullosta tuohon piilon seinille onko normaalia toimintaa n.5kk ikäselle käärmylle vai teenko minä jotain VÄÄRIN?

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

laitappa nyt ihan ensteks vaikka käärmes pienempään boksiin, jotta pysyy jatkuvasti lämpimäna. sit oikeesti se viikko niin ettet koko ajan häärää ja väännä sen kanssa... -Trust me! se ei syö niin kauan ku stressaat sitä... Oot ostanu kuningaspythonin jotka on tunnetusti huonoja syömäreitä... Ja yleensä jos ostaa uuden käärmeen sen on annettava kunnolla tutustua uuteen kotiin ennen sörkkimistä, oot käyttäny jo 17 hiirtä joten se kertoo että oot yrittäny enemmän kun kerran päivässä syöttää sitä, ja ootkos kokeillu isompaa ruokaa jos tarkoitat hiirenpoikasta eli pinkkiä niin on kyllä pytikka vauvallekkin ihan liian pientä.

Meillä pytikka vauvat syö aina kun tarjotaan, kunhan on hyvälaatusta hiirtä ja oikeesti Tosi kuumaa eli kiehuvaa vettä peliin, ainoo joka ei syö ni sillä just nyt niin kärsii hengitystieinfektiosta.

Tajoon ite ruuan vasta sitten kun terrassa rupeaa liikettä näkymään ja selkeesti etitään ruokaa.

Nyt omat hermot kuriin ja annat sen elukan oikeesti olla ihan rauhassa!

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Eläinkaupassa, jossa nyt olen työelämävalmennuksessa 2009 tytteli vetäs just 3kk paaston ja pääsi siinä sitten myyntikieltoon. Painoa tietysti välillä mittailin, enkä muuten hipelöinyt tai hermoillut, kunnes paino sitten alkoi tosiaan olla laskenut vähän turhan paljon. Sitten kun pääsiäispyhinä, kun piti käydä elukat tsekkaamassa päätin maanantaina valot jo sammutettuani viskata pytonin piilon eteen hiiren, kun oli saanut olla pari päivää ihan rauhassa. Heti nappas ja söi.

Itselle oli tarkoitus hankkia kunkkupyton, mutta nähtyäni tosiaan, miten perseestäkin ne osaa olla, into vähän lopahti. :D

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

eli "pitkät" paastot ei olevaaraksi? tosiaan oikeesti huolestuttaa tuo syömättömyys mutta nyt annan sen olla rauhassa viikon ja sitten koklaan tuota ruokintaa uudelleen. kysyjä ei tieltä eksy.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Eikö ne maininneet sulle siitä kaupassa.

Kuningaspytonit on arkoja, todella herkästi stressaantuvia ja muutenkin suht rauhallisia palloja.

Pitkätkään paastot ei ole niille vaaraksi. Painoa voi tietysti seurailla. Muistaakseni luin jostain, että jos paino tippuu 10-20% lähtöpainosta, on vasta syytä pikkuhiljaa huolestua. Mielessä täytyy tietysti pitää, että käärmeesi on vasta poikanen, joten sille pitkä paasto on paljon lyhyempi, kuin aikuiselle. Anna mieluummin olla vähän ylikin sen viikon ja sitten joku ilta valojen sammuttamisen jälkeen mahdollisimman hiljaa ja vähällä heilutuksella jätät sen kuuman hiiren sinne yön yli. Tai näin minä toimisin.

EDIT: rauhallisella tarkoitin sitä, että harvemmin purevat puolustukseksi, vaan käpertyvät palloksi, mistä nimi 'ball python'. Siihen ei kuitenkaan kannata luottaa, pytonin hampaat kaartuvat taaksepäin ja irrottaminen ei ole kovin kivaa.

Edited by Enpp-

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

ostin turun puutorin akvaariosta. alkuperää en tiedä. "mallitunnuksen" kirjoittivat vahingossa väärin.. kirjoittivat tiikeripythonin tiedot vaikka ostin kunkun. mutta ensiviikolla tulee oikeat tiedot. voin samalla kysyä tuota alkuperää.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

epäilempähän vaan että ruottalainen on, ihan hinnankin puolesta, joten voi olla hankalaa syöttäminen, ruotsissa syötetään 80% elävää

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

kiitos tästä tiedosta. tätä en tiennytkään. mutta eikö elävä ravinto ole kielletty ruotsissa ja suomessa?

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Suomessa ei Ruotsissa...

Jos paino laskee sen 20% (uskosin että poikasesi painaa 100-200g?)

niin sitten vastatapettua, sen jälkeen elävää jos ei vastatapetulla onnistu, mutta nyt ei todellakaan ole kiirus.

Mutta ei missään tapauksessa kannata tarjota ruokaa joka viikko, käärme vaan kyllästyy/stressaantuu siihen.

Koita nyt hommata joltain hiirikasvattajalta suoraan ruokaa, meillä tosiaan ollaan nii nirsoja ettei eläinkaupan sontahiiret/rotat kelpaa.

  • Like 1

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Juu ja kuten eräässä tapauksessa tuli huomattua, niin isoa, että 35 cm pitkässä 2010 poikasessa lähemmäs 8 sentin matkalla kivikovaa ulostehiirenkarvamassaa sisällä. Ei paljoa naurattanut, kun kaiveli sitä kaikenmaailman parafiiniymsvippaskonstien jälkeen pihalle. Parin kuukauden muhimisen jälkeen haju oli... No, yökkimättä en selvinnyt.

EDIT: Ja oli justiin Ruotsista. Toinen voi kuulemma hyvin tänäkin päivänä.

EDIT (taasen): Niitä siis tuli 2. Tämä kakkamassa-veikko ei selvinnyt, ei suostunut ressukka enää syömään :(

Edited by Enpp-

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

käärmeen paino on noin 170-180g ruokaeläinten paino joita koitan syöttää on äsken punnittuna 9-12g. soitin eilen tuonne ostopaikkaan niin he pyysivät maanantaina soittamaan uudelleen.

eläinkaupan neuvo oli että lämpötilan nosto 42 asteeseen ei kuulemma syö oikein alemmassa lämpötilassa ja sinne sitten kiehautettu poikanen jonka jättää sinne yönyli ja jos ei syö viikonlopun aikana niin he sitten neuvovat tuon pakkosyöttämisen (puhelimitse). mutta tuo pakkosyöttäminen ei oikein iskostu minun korvaani ja tuskin se pakkosyöttö vielä tässä vaiheessa niin pakollinen ole.... eläin on ollut nyt 3pvä täysin eristyksessä ulkomaailmasta pienemmässä muovilaatiokossa. kyllä ne kaikki tästä pikkuhiljaa sutjaantuu.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Älä missään nimessä pakkosyötä sitä pytonia!!!

Pahimmillaan aiheutat sen, että se lakkaa lopullisesti syömästä stressin takia. Jos se ei ala syömään, pytonille ensisijainen keino on tarjota elävää ruokaa. Voit myös kokeilla gerbiiliä, jos sellaisen saat pakasteena käsiisi, se on kuulemani mukaan jostain syystä pytoneille mieleen. Äläkä nosta lämpöä. 3 päivää on liian lyhyt aika sanoa mitään, anna sen nyt ainakin se viikko olla TÄYSIN rauhassa. Kuningaspyton syö hyvin alemmassakin lämpötilassa, tämän uskallan vannoa käsi sydämmellä, kunhan sillä on olemassa se lämmittelypaikka ERIKSEEN. Kuningaspytonit ovat edelleen todella herkkiä stressaamaan ja jatkuvalla, liian korkealla lämpötilalla stressaat sen hengiltä. Älä edes yritä viikonlopun aikana sitä syöttää, vaan annat sen nyt vielä olla rauhassa. Kokeile mieluummin vasta ensi viikon loppupuolella.

Ko. eläinkaupasta en sinuna asiaan neuvoa kysyisi, jos et minua usko, täällä on paljon minua runsaasti kokeneempia, jotka ovat varmasti aika samoilla linjoilla kanssani asiassa.

Pakkosyöttäminen on äärimmäinen keino ja itse olen käyttänyt sitä tasan kerran viljakäärmeenpoikaselle, joka oli ollut yli kuukauden syömättä. Siinäkin vain vähän kananmuna-jauheliha sekoitusta kurkkuun ja pinkki meni muutaman päivän päästä perään.

EDIT: En missään nimessä syytä/pidä sinua idioottina, lähinnä sapettaa ko.eläinkaupan jengi, on antaneet mullekin aikanaan sellaisia ohjeita, että sieltä hankituista vain G.rosea elää edelleen.

Edited by Enpp-
  • Like 1

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing inKirjaudu sisään

×