Jump to content
Herppi.net - Suomen Herppiharrastajat ry

Recommended Posts

Yhdistin munintaa koskevat viestit yhteen. -tuuliaa-

Herra ja rouva punakorva parittelivat horroksen jälkeen 7.3.07.

Aikaisemmin RouvaJulia on muninut heinäkuussa.

Liekö horroksen vai parittelun syytä mutta levoton kaivelu alkoi 26.3.07 ja on jatkunut tänne saakka joka päivä. Tänään olin poissa koko päivän ja jätin konnat akvaan. Palattuani totesin koiraan köllöttävän lämpölampun alla ja Julian roikkuvan rampilla takapää vedessä..."olkoon" ajattelin "enpä ota enää illalla lattialle"..Syötin siinä koiran ja kalat ja tankkasin UV.tä kreikkikselle.

Rupesin hieman tarkemmin katselemaan puniksia ja OUH! Vedessä Julian alapuolella köllötti 8:n kaunista, ehjää munaa! :

Nyt on horrostanut 3 kk ja paritellut ( nähty on)..liekö näissä syy aikaiseen munintaan?

Mites muiden punisten muninta? Onko jo munittu?

Edited by tuuliaa

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Ei ole meillä vielä munia näkynyt, ellei ole muninut todella nopeasti ja yhtä nopeasti syönytkin ne. :D Parittelusta on vasta tosin pari viikkoa mutta enpä näissä tiedä edes sitä aikaa, kauanko menee ennen kuin munitaan... Kovasti kiinnostaisi kyllä.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Ginneri: Kannattaa koettaa syöttää supermääriä kalkkia tuolle paritelleelle naaraskonnalle.

Ite syötin horroksen jälkeen, siis 1.3. lähtien, kun rupesi syömään tosi paljon kalkkia. Jokaisen ruokapalan dippasin liitujauhoon. Toisina päivinä käytin kuivattua munankuorta jonka olin hienontanut tehosekoittimessa jauheeksi. Tuntui että paremmin meni perille tuo kananmunankuorijauhe. Liitujauhosta ainakin suurin osa levisi ruokintavadin veteen. Julia syö sillätavoin että ottaa palasen suuhun ja purskauttaa sen ulos syödäkseen uudelleen.

Noh...jokatapauksessa kalkkia on Juliaan uponnut koska puolet kilpipaloista ovat jo vaihtuneet reilussa kuukaudessa ja vielä riitti kalkkia 8.aan munaankin. :)

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Pitänee yrittää. Tosin ei tuo ole vielä alkanut edes kaivella paikkaa mihin munia, joten ei varmaan ihan heti ole hätiköimässä. Paino on kyllä pikku hiljaa nousussa, joten siitä voisi kyllä päätellä muninnan lähestyvän...

Katsellaan :) Kommentoin, jos asiat edistyvät...

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Julia nosti horroksen jälkeen painonsa 1580 grammaan. Muninnan jälkeen painoi 1450 grammaa ja 8:n munaa painoivat yhteensä 88 grammaa. Tänä aamuna paino ennen ruokailua oli taas noussut 1500 grammaan = oli juonut yöllä vettä. Hyvin maistui ruoka.

Tänään ei enää kaiveltu. Kumpikin, sekä koiras että muninut naaras lököttelevät lämpö- ja UV-lamppujen alla ihan kaikessa rauhassa.

Tältä erää kevätlevottomuus on ohitse. :)

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Meillä toinen muni viime viikon perjantaina (6.4.) 9 munaa. Toinen konna on nyt käynyt levottomaksi ja odottelemme, josko muninta tapahtuisi piakkoin. Aika aikaisessa tuntuu muninta nyt olevan.

-Maia

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Maia: Muniko naaras veteen, siis akvaan vai hiekka-/turvelaatikkoon?

Olivatko kaikki munat ehjiä?

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Punakorva alkaa pikku hiljaa olla levoton ja siirsimmekin sen nyt toiseen akvaan, että saa olla rauhassa ja on enemmän hiekkaa, johon kaivella kuoppia ja yrittää munimista. Kaivelua on ollut pari päivää, joten pikku hiljaa alkaa jännittää :) Katsellaan josko tilanne etenisi viikonlopun aikana...

Saatavilla on myös 15 sekunnin välein päivittyvää kuvaa tästä akvasta, jos joku haluaa katsella :) http://users.tkk.fi/~jekoljon/kamera.html . Kuvan laatu ei valitettavasti ole kovin hyvä mutta yritys hyvä 10 :D

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Tellu muni veteen. Kävin aamulla noin 8 aikaan katsomassa konnia ja silloin munia ei vielä näkynyt, eivätkä valotkaan olleet vielä menneet päälle. 9:n aikaan vedessä olikin jo 4 munaa, joista kolme olivat ehtineet rikkoa. Nostimme toisen konnan kävelylle ja noin 10 aikaan Tellu oli saanut kaikki munat munittua ja kipusi lämmittelytasolle. Hiekkalaatikkoa oli kyllä tarjottu aiemmin viikolla, mutta se ei kelvannut vaan heti piti päästä pois.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Eilen nostin oman konnani lattialle jaloittelemaan ja ei mennyt kauaakaan, kun kaiveli jo vimmatusti takajaloillaan puulattiaa. Konna tuli minulle melkein puolitoista vuotta sitten erittäin huonoista oloista. Alkuperäisellä omistajalla oli kaksi punakorvaa, joista toinen tätä pienempi. Jompi kumpi konnista on todistettavasti muninut kerran veteen, kaikki munat rikottu. Ikää tällä minun konnallani siis jo varmaan lähemmäs parikymmentä vuotta.

En todellakaan ole varma konnani sukupuolesta. Kokonsa puolesta voisi olla naaras (1800g/22cm). Kynnetkään eivät näytä kovin pitkiltä. Hännästä en oikein osaa sanoa mitään. Vertailukohdettahan ei siis ole ja minun ensimmäinen kilpikonnani kyseessä.

Pari viikkoa sitten katosi konnan ruokahalu. Muuten on ollut ihan kunnossa ja syönytkin on. Tosin selkeästi vähemmän kuin aiemmin. Lisäksi tuo on kovin levoton akvaariossa. Läiskyttelee kovasti vettä, kiipeää lämmittelytasolle ja hyppii sieltä alas. Tänään seurasin parin tunnin ajan konnan järjestelmällisiä pakoyrityksiä akvaariosta. Ja nyt siis kaivelee lattiaa, jos siellä kävelee. Liikkuu myös lattialla enemmän kuin ennen. Yleensä tuo on vain mennyt jonnekin piiloon, kun sen lattialle päästää. Kaivelulaatikon yritän järjestää mahdollisimman pian, jos kyseessä olisi vaikka mahdollinen muninta. Vai kuulostaako tämä nyt yhtään oikean laiselta käyttäytymiseltä? Itselläni ei ole ollenkaan kokemusta moisesta.

Sitten vielä, täytyy käydä jostain kertailemassa tarkemmin nuo kaivelulaatikon tekniset tiedot, mutta jos joku ne tähän pystyy vielä kertaamaan, tulevat tarpeeseen. Eli lähinnä jäi kiinnostamaan, kuinka paksu kerros tuota hiekkaa tulisi olla.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

^ Konnasi on naaras ja todennäköisesti munii muutaman viikon sisällä.

Hiekkaa tai muuta kaivelumateriaalia vaativat kyllä aika paksun kerroksen. Punakorvista en tiedä yhtään konnaa joka olisi sille tarjotun kaivelupaikan hyväksynyt, mutta nelivarpailla naaraat tuntuvat vaativan kaiveltavaa matskua n. 20 senttiä.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Kiitos kit nopeasti informoinnista! :)

Taidan tuota kaivelupaikkaa joka tapauksessa yrittää, jos vaikka sattuisi kelpaamaan. Konna ei siis ole muninut viimeiseen kymmeneen vuoteen, joten siksi epäilytti naaraus. Toisaalta, on kyllä ollut todella huonoissa oloissa, joka voi selittää ilmiön. Toivottavasti kaikki on nyt kunnossa ja konna alkaa munimaan normaalisti vuosittain.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

GG:Kyllä konnasi naaraalta vaikuttaa kokonsa ja kättäytymisensä puolesta.

Omalle naaraskonnalleni ei mitkään hiekka-/turvelaatikot kelvanneet. Kaiveli lattialla: etupää matolla ja takapää lautalattialla, oli yleensä myös pissannut kaivelupaikalleen jotta jalat liukuisivat paremmin?

Muni siis veteen. Etupää roikkui lämmittelyrampilla ja oli lähes pystyasennosa että pystyi kaivamaan jokisoraan "kuopan". Kaivoi siis pystyasennossa jokisoraa syrjään että sai lasin esille ja siihen putkautti 8:n munaa. Kaivelua jatkui vielä yli 2 tuntia viimeisen munan jälkeen.

Nyt on ihan rauhallinen: ei kaiva eikä pyri akvasta pois.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Tänään tuo konna suoritti myöskin pohjalla noita kaivuu-urakoitaan. Komean montun on jo paksuhkoon soramattoon saanut aikaiseksi ja kaikki juurakot on roudattu siistiin pinoon akvaarion toiseen päähän.

Eli kokemuksen mukaan suokonnalle ei kannata kaivuulaatikkoa kokeilla? Jollain sivustolla kuitenkin muistelisin olleen kuvasarjan punakorvasta, joka muni laatikkoon.. Mites, tuli taas idea, pystyykö punakorvan mahdollisesti ehjäksi jääviä munia puhaltamaan tyhjäksi samalla tavalla kuin kananmunia? Vai heitänkö vain roskiin? Mitäänhän noista ei kuitenkaan tule, koska urosta ei ole.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

No tuota noin: jos haluat munat säilyttää niin laita ne pulloon/tölkkiin ja spriitä päälle. Lähin sprii löytynee huoltoasemilta eli siis denaturoitu sprii...litran pullossa jotain mitä myydään bensan sekaan...hippusen sinertää mutta toimii. Ite olen aikanaan siihen säilönyt sudenkorennontoukkia ja kuolleita kyykäärmeitä....

Mulla on kyllä nyt 8:n munaa "hautomossa": kala-akvojen päällä karkkilootassa vermikuliitissa. Oletan etä puolet munista on hedelmöittyneitä munia. En superhirmusesti yritä hautoa

mutta jos kuitenkin tulisi vaikka 1 - 4 punisvauvaa...kodit niille olisi jo tarjolla...

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Mulla on kyllä nyt 8:n munaa "hautomossa": kala-akvojen päällä karkkilootassa vermikuliitissa. Oletan etä puolet munista on hedelmöittyneitä munia. En superhirmusesti yritä hautoa

mutta jos kuitenkin tulisi vaikka 1 - 4 punisvauvaa...kodit niille olisi jo tarjolla...

Tähän on kyllä pakko sanoa rehellisesti käsi sydämellä, että toivottavasti et onnistu. Ei millään pahalla, mutta luulisi, että kun itsekin olet täällä ollut peräänkuuluttamassa hylätyille punakorville uusia koteja, on tuo jo vähän kieroa.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Kun ottaa huomioon, kuinka paljon noita pieniä punakorvavauvoja on mennyt aikoinaan "uusiin koteihin" ja kuinka paljon niiden vuoksi on sittemmin liikenteessä hylättyjä, huonosti hoidettuja ja kotia vailla olevia, tai viimeistään aikuisena lopetettuja "punisvauvoja", on mustakin tuo toiminta todella vastuutonta ja itsekeskeistä, ja on tavallaan myös isku maamme eläinsuojelulle ja valistukselle. (etenkin kun Wiola on väittänyt olevansa eläinsuojeluneuvoja tms.) On myös kumma, kun nämä Wiolan "uudet kodit" eivät halua aikuisia punakorvia, vaan niitä pieniä söpöjä, kuten aina ennenkin (!!!).

Todella ikävää toimintaa, ja eläinten kannalta moraalitonta. Mikään ei ole muuttunut, eikä mitään ole opittu, vaan toistetaan samaa kuin kauppiaat ja söpöstä poikasesta innostuneet 15 vuotta sitten. Onnea vaan noidenkin poikasten loppuelämään, ja toivottavasti Wiola on ylpeä itsestään tehdessään lisää punakorvanpoikasia maahan ja maanosaan, jossa ne ovat aikuisena vakava eläinsuojelullinen ongelma, eikä niille löydy pitkän kiertolaiselämänsä aikana koteja. Uskomatonta.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Juuh....:( Kiitos vaan kommenteista :(((((

Ei tässä nyt mitään punakorvavuvabuumia olla foorumille laittamassakaan :(

Kaikki punisten Ystävät saavat ihan SYDÄNverellään olla ihan rauhassa mahdollisista uusista punisVAUVOISTA...olla että semmosta viestiä täältä K-S Yläinsuojeluyhdistyksen puolelta vaan....Älkää turhaan panikoiko Suomessa mahdollisista uusista punisvauvoista....Uusille tulokkaille on jo koditkin olemassa sekä kiertopuniksillekkin....ETTÄ ihan iisisti vaan...:)

Omien Ystävieni punisaikuisten kodit ovat maojoittaneet useita kymmeniä huonosti hoidettuja puniksia....kuten myös meille mahtuu aikuisia puniksia....

Että semmoista Eläinsuojelua....:) :((((((

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
että semmosta viestiä täältä K-S Yläinsuojeluyhdistyksen puolelta vaan....Älkää turhaan panikoiko Suomessa mahdollisista uusista punisvauvoista....Uusille tulokkaille on jo koditkin olemassa sekä kiertopuniksillekkin....ETTÄ ihan iisisti vaan...:)

(

Kirjoititko tosiaan tuon jotenkin KSEY:n nimissä? Viestiä K-S Eläinsuojeluyhdistyksen puolelta? Katsotko edustavasi kyseistä tahoa tässä punakorvien lisäännyttämisprojektissasi?

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Ota Kirjo ihan iisisti vaan: Ketään ja mitään ei ole vielä lisäännytetty. Parittelu ja munat eivät tarkoita vielä yhtään mitään...

Relaa....please:))) ::::(((((

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Punis alkaa olla jo niin levoton, että ihmettelen suuresti, jos kohtapuoliin ei ala tapahtumaan... Missään ei ole hyvä olla, siirtelee akvan päällä olevat lamputkin sivuun ja kiipeä altaasta pois, ellei ole koko aikaa vahtimassa. Lattialla kaivelee jonkin verran, mutta kun järjestämme kaivelupaikan niin pyrkii vain pois. Eikös tää nyt ole nimenomaan sitä munintaa ennustavaa toimintaa...?

Omistajankin hermot on kohta jo "tiukalla" kun toinen on niin levoton ja koko ajan on huoli toisesta... Toivon todella, että kuukauden tai parin sisällä rauhoittuu :D

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Anna naaraan käppäillä lattialla päivittäin noin 2 - 4 tuntia ja saa samalla kaivella. Tämä lattialla käppäily vastaa sitä kun luonnossa kävelevät munimispaikoilleen.

Mulla ei kanssa kelvanneet viimevuonna mitkään munintalaatikkoviritykset: 2 minuuttia ja oltiin taas lattialla kaivamassa. Tänä vuonna en viitsinyt edes kokeilla hiekkaturvelaatikoita.

Hienosti piti toisella eturäpylällä tiskiritilästä (= ramppi) kiinni ja takajaloilla raaputti ihan pystyasennossa jokisoraan sen "munakuopan" mihin nuo 8:n munaa sitten putkautti.

Nyt ovat sekä koiras että naaras äärettömän rauhallisia. Koiras kanssa varmaan vaistoaa tuon munintarumban.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Minä toivoisin myös, ettei punakorvien munia haudottaisi Suomessa tieten tahtoen. On hyvä, että kodit on jo tiedossa, mutta samaiset kodit voisivat varmasti ottaa aikuisiakin punakorvia (tai jos eivät, niin johan on kumma). Parhaimmillaan/pahimmillaan kahdeksan poikasen tuottaminen kuulostaa jotenkin nurinkuriselta sen isojen punakorvien jatkuvan kotientarpeen rinnalla.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Ei ole punis muninut vieläkään... Soitin eilen Rauliolle ja kysyin tästä, sanoi, että ensi viikolla pitää mennä viemään konna röntgeniin ja mahdollisesti joutuu ottamaan hormonipiikkejäkin. Raulion mukaan 2 viikossa pitäisi olla muninnan ohi, mutta meillä tämä on jatkunu kohta jo kolme viikkoa. Huolettaa jos toisella on vaikeuksia munia, pakko tehdä asialle jotain...

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing inKirjaudu sisään

×