Jump to content
Herppi.net - Suomen Herppiharrastajat ry

kerttu

Jäsen
 • Content count

  1101
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  5
 • Feedback

  0%

kerttu last won the day on February 2 2017

kerttu had the most liked content!

Community Reputation

256 Loistava

About kerttu

 • Rank
  ei malta pysyä poissa

Profiilin tiedot

 • Sijainti
  Otava

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. kerttu

  Kilpikonnan nukkuminen

  Voi olla vain väsyneempi. Näistä on hirveän hankala päätellä terveystilaa, jos niiden vuodenaikarytmi on sekaisin. Taisit saadain jo FB:n puolella hyviä neuvoja :).
 2. kerttu

  Kilpikonna ei ulosta?

  Mitä se on syönyt? Ja kuinka monta päivää on "pari"? Ihan heti ei tarvitse huolestua, mutta kyllä konnan useampaan kertaan per viikko ainakin pitäisi ulostaa. Onko se muuten virkeä? Millaiset lämmöt on terraariossa?
 3. Joskus tuota etsin, mutta en ole löytänyt. Siitä on kyllä jo tovi, enkä tiedä olenko kovin hyvä etsimään... Voisin lähteä kimppatilaukseen, jos joku saa tuota Suomeen :).
 4. kerttu

  Maakilpikonnan horrostuttaminen

  Voi ei, tuo on se mitä kaikki varmaan joinain hetkinä pelkäävät :'(. Miten konnan lopulta kävi? Selvisikö mitään syytä velttoudelle, millaiset olosuhteet olivat ja oliko lämpötilassa esim. kovin paljon vaihtelua? Hirmu harmillista, otan osaa mikäli konna menehtyi.
 5. kerttu

  Nelivarvaskilpikonnille sopivista pelleteistä

  En tiedä juuri noiden pellettien koostumuksesta, mutta liottaminen on varmaan ihan hyvä juttu. Jos pelletit ei meinaa muutoin maistua, voi ne liottaa lämpimässä vedessä, jolloin jotkut nirsommatkin konnat innostuvat niitä syömään. Vissiin tuoksuu houkuttelevammalta :).
 6. Olethan putsannut haavaa Betadinella tai muulla desinfiointiaineella, joka ei kirvele? Puhtaushan on haavojen kanssa tärkeintä. Kilpikonnan iho ei uusiudu samaa tahtia kuin monien nisäkkäiden iho, joten paraneminen voi kyllä hetken kestää. Kuvasta voisi ehkä saada selvää kannattaisiko näyttää eläinlääkärille. Tiedätkö miten haava tuli?
 7. kerttu

  Keinoja saada konna syömään pellettejä

  Hieno juttu! Se on jotenkin ihmeellistä, kun jokin juttu alkaa kilpparille kelvata. Yleensä se sitten kelpaa vastakin, kun kerran oppii syömään jotakin laatua. Muistan, kun Horsti ekan kerran kunnolla söi PATtia joskus yli kymmenen vuotta sitten: Oli kesä, ja olin tuonut sen just sisälle ulkoilemasta. Ensin se meni PAT-lautasen ääreen ja veti ruokaa kitusiinsa hullun lailla ja sen jälkeen kaivautui pohjamatskuun. Kumpikin tapahtui ekaa kertaa tuolloin ja mietin että ehkä sillä ulkoilulla oli joku vaikutus asiaan.
 8. kerttu

  Wetboxin rakentaminen

  Juu, kilpikonnat ei tarvitse wetboxia. Joskus oli vallalla käsitys, että etenkin kasvavien konnien pitäisi nukkua jotenkin kosteassa. Näin saatiin kyllä sileämpikilpisia konnia, mutta se ei johtunut kasvutahdista vaan siitä että kilpipalat joustivat kosteassa paremmin eivätkä siis nousseet ylös... Käytännössä sileäkilpiseen, hyvään kasvuun päästään kuivemmissakin oloissa kunhan kasvutahti pysyy tarpeeksi hitaana. Ja vain sillä hitaalla kasvulla saadaan aikaan sisäelimiltään hyväkuntoisia konnia. Mutta siis tosiaan, kyllä tämä saattoi ihan oikeallakin alueella olla tää kysymys, nukkumapaikkojen liiallisesti kostuttamisesta vain on konnilla yleisesti nyt luovuttu.
 9. kerttu

  Lämpölamppu

  Joo, tuossa on ihan sama kanta kuin tavallisissa hehkulampuissa oli (sillon kun niitä vielä oli...). Tuohon voi ostaa myös uv:ta tuottavan lampun, esim. tällaisen. Minä tykkään tosi paljon tuosta Arcadian D3 UV-lämpölampusta. Ei tarvi olla niin tarkka uv-putkien sijoittelussa justiin lämmittelyalueelle, kun se uv tulee lämpölampusta. Valo noissa onkin tosi kirkas, sekin on loistava (heh!) juttu kilpikonnille.
 10. kerttu

  Keinoja saada konna syömään pellettejä

  Pelletit kannattaa liottaa lämpimässä vedessä ja tarjota tosiaan pelkästään niitä. Paras ajankohta tarjota on yleensä muutama päivä horroksen jälkeen, kun alkaa perinteisesti ahmimiskausi...
 11. Sasavillan konna ei ole musta kovin väärin kasvanut. Jännän vaalea se kyllä on, mutta värivaihtelua on nelivarpaissakin paljon. Onhan kilpi terve eli kova? Koiraaltahan tuo konna näyttää aika selvästi.
 12. kerttu

  Horroskaappi

  Komppaan tonikinia siinä, että ensisijaisesti kannattaa valita tasaisesti toimiva kaappi. Ja suuremmat kaapit taitaa aina olla pienempiä tasaisempia lämpötilaltaan... Hapenkulutus on konnalla horroksessa minimaalista, riittää kun kaappia aukaisee kerran päivässä (ja varmaan harvemminkin on ok).
 13. kerttu

  Maakilpikonnan horrostuttaminen

  Kuulostaa ihan hyvältä. Paastoaika sulla on aika pitkä, kun konnat ovat noin pieniä vielä. Mitä ne painavat nyt? Onko paino pudonnut paaston aikana minkä verran? Ehdottomasti kannattaa laittaa autotalliin ensin, kun tuollainen mahdollisuus on olemassa!
 14. Siis tarkennuksena: Ekasta satsista kuoriutuivat kaikki viisi munaa. Toisen naaraan eka satsi ja B:n toinen satsi meni tärviölle. Mun mielestäni tuo viisi poikasta vuodessa on jo aikamoinen tahti, joten sinänsä en kaipaa lisää poikasia. En ole varma edes kannattaako kaikkia munia yrittää hautoa, kun hyviä koteja on kuitenkin hankala löytää. Mulla on muninnat vaihdelleet. Horsti ei oo montaa kertaa vielä muninutkaan, ja B:kin yleensä vain kerran keväällä jos sitäkään. Epäilen, että mulla alkaa olosuhteet olla nyt kunnossa kun ostin uv-lämpölampun ja viime kesänä aloin ottaa kilpparit kunnon olosuhteisiin sisälle lämpö- ja uvlamppujen alle jos on liian kylmää.
 15. Ei vaikuta terraariohaudotuista tulevan mitään. Tosin ei tule koneessakaan olleista... Kilpikonnan munat pitäisi aina hautoa erä kerrallaan, samassa paikassa, ilman uusia häiriötekijöitä kuten uusia munintoja. No, en tullut tätä ajatelleeksi silloin aiemmin, kun laitoin B:n toisesta satsista kaksi munaa koneeseen ja kuten jo aiemmin kirjottelin niin sekä koneessa että terraariossa olevat munat kokivat häiriötä - koneessa kuoriutuva poikanen käänteli niitä, terraariossa taas muniva naaras. Mutta ei näytä tulevan mitään noista Horstinkaan munista, jotka se siis muni terraariossa jo olevien B:n munien kanssa samaan paikkaan. Yksi muna, en tiedä kumman, oli saanut kolauksen ulkopuolelta ja avasin sen vain nähdäkseni että poikasen kehitys oli loppunut siihen ollessaan jo hyvässä vauhdissa :(. Muut munat siirsin koneeseen kun ajattelin että siellä hautomaolosuhteet ovat ainakin hallitut, mutta näyttää siltä että kaikki ovat menneet kesken. Kehitys on siis mun nähdäkseni kyllä alkanut joka ikisessä, myös Horstin munimissa, mutta ihan varmaksi sitä en uskalla sanoa. Siitä olen varma, että osa on siis jäänyt kesken häirinnän eli turhan kääntelyn takia, mutta Horstin munimista en siis tiedä. Onko maa ollut liian tiivistä tai kuivaa tai kosteaa tai viileää tai... Yhä ne on hautomakoneessa, mutta pian ne pitää varmaan ottaa sieltä pois jos ei mitään tapahdu. Ens keväänä pistän varmaan haudontaan vain osan munista. Jos vaikka pelkästään Horstin munilla kokeilisi sillä kertaa. Sikäli kun munivat.
×