Jump to content
Herppi.net - Suomen Herppiharrastajat ry

omniscientkiwi

Jäsen
 • Content count

  15
 • Joined

 • Last visited

 • Feedback

  N/A

Community Reputation

3 Neutraali

About omniscientkiwi

 • Rank
  tutustumisvaiheessa

Profiilin tiedot

 • Sukupuoli
  Nainen
 • Sijainti
  Mikkeli

Recent Profile Visitors

852 profile views
 1. omniscientkiwi

  Konnan kuntouttava hoito

  Horrosta ei voi pitää terraariossa, koska konnan elintoiminnot toimivat normaalisti huoneenlämmössä. Horrokseen vaipuminen vaatii myös tarpeeksi alhaisen lämpötilan. Horroksessa elintoiminnot hidastuvat radikaalisti. Puolittainen talvihorros ei ole luonnollista, eikä hyväksi konnan terveydelle. Konnan saa rauhoittumaan jääkaappiin vähentämällä valaistusta ja lämpöä pikkuhiljaa paaston aikana. Hämäryys ja viileämpi lämpötila saa konnan passiiviseksi ja se alkaa valmistautua levolle. Paastoaminenkin väsyttää sitä, joten tällä tavalla se pitäisi saada horroskuntoon. Vettä on oltava aina kuitenkin tarjolla. Niin ja konnahan ei vaivu horrokseen, jos jääkaapissa ei ole tarpeeksi kylmä. Nelivarpaat varsinkin käyvät helposti levottomaksi, jos lämpötila ei ole tarpeeksi viileä. Siksi jääkaapin turhaa availua tulee välttää. Nelivarpaat horrostavat pidempään ja kylmemmässä kuin esimerkiksi kreikankilpikonnat. Jotkut tosiaan pitävät niitä horroksessa melkein puoli vuotta, mutta 2-4kk pitäisi olla hyvä aika horroksessa. Olen pakastanut joskus kasveja, mutta niistä tuli mössöä, joten en ole tehnyt sitä enää. Kokeilemalla toki huomaa, mitkä kasvit toimivat pakastettuna. Sen sijaan voin suositella kasvien kuivattamista - ravinteet pysyvät niissä pitkään ja ne säilyvät hyvin kun niitä säilyttää hämärässä ja kuivassa. Kuivattaa voi esimerkiksi ulkona/parvekkeella sanomalehtien välissä ja sitten säilöä kasvit vaikka paperipusseihin.
 2. omniscientkiwi

  Konnan kuntouttava hoito

  Mukava kuulla! Arvelinkin, että konnalla kestää vaan vielä reipastua. Ulkoilu tekee konnalle todella hyvää ja se auttaa sitä tajuamaan, että nyt on kesä. Konnan voi horrostuttaa, vaikka se ei olisi koskaan ennen horrostanut. Se on niille siitä huolimatta niin luonnollista, että ne osaavat homman. Konnan pitää vaan olla täysin terve ja horros sekä sen valmistelut pitää tehdä huolellisesti ja luotettavien ohjeiden mukaan. Hyviä ohjeita löytyy esimerkiksi tältä foorumilta Horros ja muut lepokaudet-osiolta. Jos englannin kieli sujuu, niin Tortoise Trustilta löytyy hyviä ohjeita, kuten esimerkiksi tämä: http://www.tortoisetrust.org/articles/newhibernation.html. Jotkut jättävät uuden kilpikonnan ensimmäisen talven horroksen järjestämättä, jos konna on tullut epämääräisistä oloista. Itsekin tein niin varmuuden vuoksi, sillä konna tuli minulle aika kehnossa kunnossa. Seuraavana talvena laitoin konnan horrokseen ja se sujui vallan mainiosti, vaikka se oli sen ensimmäinen horros. 🙂
 3. omniscientkiwi

  Konnan kuntouttava hoito

  Moikka, Kilpikonnan kilven ei kuulu kiiltää. Sitä ei myöskään voi hoitaa muuten kuin hoitamalla kilpikonnaa oikein. Sitä ei siis saa esimerkiksi missään nimessä rasvata. Kilpi ei ole mielestäni hälyttävän näköinen, mutta aina voit käyttää konnan asiantuntevalla eläinlääkärillä, jos sen kunto arveluttaa. Muistathan, että kaikki eläinlääkärit eivät ole perehtyneet kunnolla matelijoihin, joten eläinlääkäri kannattaa valita huolella. Voidakseen hyvin kilpikonna tarvitsee terveellisen ruokavalion (monipuolisesti sallittuja kasveja, heinää, oikeanlaisia kasvipellettejä, tummia salaatteja, yrttejä yms.), kalkkia, vitamiinia pari kertaa viikossa (esim. nutrobal), lämpöä, UV-lampun ja paljon valoa. Iso terraario virikkeillä tekee konnalle hyvää, sillä ne vaeltavat paljon luonnossa ja turhautuvat helposti liian pienessä tilassa. Kilpikonna saattaa nirsoilla terveelliselle ruokavaliolle, jos se on tottunut jäävuorisalaattiin, kurkkuun, tomaattiin yms. epäsopivaan ravintoon. Terve konna ei kuitenkaan tapa itseään nälkään, joten kannattaa sitkeästi pitää kasveja sille tarjolla. Oma konnani ei aikanaan myöskään koskenut kasveihin, mutta johan alkoi maistua kun ei muuta ollut tarjolla. Tilliä saa antaa kilpikonnalle silloin tällöin osana monipuolista ruokavaliota. Kaikki konnat eivät sitä suostu syömään sen voimakkaan hajun takia. Konna saattaa oleilla paljon lämpölampun alla, jos sitä ei sille tarpeeksi suotu edellisessä kodissa. Epäaktiivisuus voi liittyä muuttostressiin ja/tai siihen, jos konnalle ei ole järjestetty horrosta viime talvena. Jos konna syö ja ulostaa normaalisti, ei pitäisi olla syytä huoleen. Onhan terraario tarpeeksi valoisa? Kilpikonna on päiväaktiivinen laji, joten se tarvitsee paljon valoa ollakseen aktiivinen. Onnea konnasta :)
 4. omniscientkiwi

  Kilpikonna sairas?

  Mahtava juttu! Konnat huomaavat selvästi aina muutokset, mitä niiden reviirille eli terraarioon tehdään. Tuskinpa sitä kivien ja piilojen lisääminen haittasi. :) Madotukseen en ole tarkemmin perehtynyt, mutta madotus on kuulemma tarpeen siinä tapauksessa, jos konna on tuotu ulkomailta. Tällaisen ohjeen löysin: "Suomen luonnosta maakilpikonna ei voi saada matoja, mutta ne voivat saada tartunnan esim. toiselta konnalta ja useimmiten ulkomailta tuoduilla pienillä kilpikonnilla on matoja, jos niitä ei ole asianmukaisesti madotettu ennen Suomeen tuontia. Jos huomaat konnan ulosteessa matoja, niin konnan voi madottaa Axilur-nimisellä matolääkkeellä. Nyrkkisääntönä toimii 50mg/kg. Kannattaa kuitenkin tarkistuttaa määrä eläinlääkärillä." (lähde: http://hoito-ohjeet.blogspot.fi/p/maakilpikonna.html) Asiantunteva eläinlääkäri osaa siis neuvoa madotuksen tarpeen ja annostelun paremmin.
 5. omniscientkiwi

  Kilpikonna sairas?

  Itse en huolestuisi tuon perusteella, koska konna kuitenkin syö ja ulostaa normaalisti. Konnilla on välillä kausia, jolloin ne tykkäävät lekotella paljon lämpölampun alla. Niiden aktiivisuus vaihtelee paljon mm. vuodenajasta riippuen. Jos silmät ovat kirkkaat ja tummat, ne eivät vuoda eivätkä ne ole turvoksissa niin ei ole syytä huoleen. Oman konnani kohdalla olen huomannut sen, että jos se saa ruuan ajoissa niin sitä ei kiinnosta enää liikkua paljoa. Silloin kun en ihan heti tarjoa sille ruokaa, se rymyää pitkin terraariota etsimässä sapuskaa. Voisit myös kokeilla aktivoida konnaa vaikka piilottelemalla ruokaa terraarion eri kohtiin. Onko tässä muuten kyse samasta konnasta, joka söi hiekkaa? Onko se lopettanut sen?
 6. omniscientkiwi

  Nelivarvaskonna syö hiekkaa.

  Ymmärrän, että pelottaa. Onneksi se hiekka tosiaan tulee suhteellisen hyvin ulos. Itse kokeilisin pitää seepiansuomua ja heinää jatkuvasti terraariossa tarjolla, ellet ole jo näin tehnyt. Jospa konna mutustelisi mieluummin niitä. Jos tämä ei auta niin kannattaa toki oman mielenrauhankin vuoksi ottaa yhteyttä asiantuntevaan eläinlääkäriin.
 7. omniscientkiwi

  Nelivarvaskonna syö hiekkaa.

  Turve/hiekkasekoitus on OK. Kysyin siltä varalta, jos on jotain puuhaketta/mörttiröpöä tms. sillä se voi tukkia konnan suoliston. Millainen ruokavalio konnalla on nyt? Kannattaa suosia monipuolista ruokavaliota, joka sisältää mm. erilaisia kasveja, yrttejä ja tummia salaatteja. Hyvä, että konna saa kalkkia ja vitamiinia. Suosittelen myös hankkimaan seepiansuomun, sillä se on auttanut joitakin, joiden konna on innostunut syömään pohjamateriaalia. Se on muutenkin hyvä kalkkilisä liitujauhon kaveriksi ja kuluttaa konnan nokkaa samalla. Konna voi sitten tylsistyessään nakertaa sitä hiekan sijasta. :) Muista myös pitää aina vettä tarjolla! Konnani ei syö pohjamateriaalia ihan kunnolla, joten minulla ei ole asiasta sen tarkempaa kokemusta. Se kuitenkin nakertaa mielellään seepiansuomua silloin, kun sillä on tylsää. Kauanko konnasi on syönyt pohjamateriaalia ja syökö se sitä, vaikka sillä olisi esim. heinää tarjolla?
 8. omniscientkiwi

  Nelivarvaskonna syö hiekkaa.

  Riippuu, mitä pidät terraariossa pohjamateriaalina? Itselläni on hajusiepon ja hiekan sekoitusta ja konna silloin tällöin vähän maistelee sitä paastopäivinä (varsinainen mielenosoitus). En usko, että se on vaarallista, konnat varmasti haukkaavat hiekkaa yms. välillä luonnossakin. Jostain olen lukenut, että kivien ja pohjamateriaalin syöminen voi johtua puutostilasta, mutta en tiedä sen todenmukaisuudesta. Ovatko kalkit ja vitamiinit kunnossa konnan ruokavaliossa?
 9. omniscientkiwi

  Painonlasku horrosaikana

  Kolmen viikon paasto kuulostaa riittävältä konnasi kokoon nähden. Tuohon en osaakaan vastata, sillä en usko, että sitä näkee päällepäin. Täytynee varmaankin vain huolehtia, että konnalla on ollut riittävä paasto ja aina raikasta vettä saatavilla. Myös horrosboksin kosteus on tärkeää, jotta konna ei kuivu. Omalla konnallani onkin ensimmäinen horros vielä edessä. Sunnuntaina olisi tarkoitus laittaa konna kaappiin, joten jännitys tiivistyy täälläkin päin.
 10. omniscientkiwi

  Painonlasku horrosaikana

  Lämpötila kuulostaa hyvältä. Hyvä, ettei paino ole enää laskenut. Tuosta kakkimisestakin olen kuullut, että horroksen alussa se on normaalia. Tärkeintähän on se, että konnan elimistöön ei ole jäänyt sulamatonta ruokaa, joten paasto on voinut ihan hyvin olla riittävä. Kuinka pitkän paaston pidit konnalle? Konnan käsittääkseni kuuluukin vähän reagoida kosketukseen yms. myös horroksessa. Olettaisin, että myös valoon konna saattaa reagoida. Jos ulkonaisesti ei näy mitään poikkeavaa (esim. flunssan oireet) niin tuskin on mitään hätää. :) Tuo uudelleen laskemasi painonlaskukin vaikuttaa OK:lta.
 11. omniscientkiwi

  Painonlasku horrosaikana

  Moi seinäkello, En ole todellakaan asiantuntija tässä aiheessa, koska itsellänikin on edessä konnani ensimmäinen horros. Päätin nyt kuitenkin vastata, koska voin kuvitella, että huolesi konnasta on kova. Itse olen kuullut, että konnan paino saa laskea horroksen aikana n. 1% kuukaudessa. Horroksen alussa painon laskeminen on normaalia, koska konna saattaa vielä päästää pissat horrosboksiin, mutta alun jälkeen painon putoamisen pitäisi olla hyvin vähäistä tai olematonta. Kuulostaa siis siltä, että painoa on lähtenyt konnaltasi hieman liikaa. Paljonko horroslämpötila on? Jos lämpötila on paljon yli viiden asteen, on mahdollista, että konnasi kuluttaa liikaa energiaa, jolloin painokin putoaa liikaa. Viisaammat korjatkoon, jos sanoin jotain väärin.
 12. Kiva kuulla, että silmä näyttää hyvältä. Mikä lie sitten oli syynä sille, että konna hieroi sitä useaan otteeseen pari päivää sitten. Otan konnan jaloittelemaan, jotta se saa liikkua vapaasti, sillä se on hyvin aktiivinen tapaus ja tykkää tutkia paikkoja. En anna sen jaloitella pölyisillä enkä vetoisilla alueilla. Se on tuntunut loogiselta vaihtoehdolta, koska konnat vaeltavat luonnossa. Ensi kuussa saan konnalle reilusti isomman terran, joten silloin toki voisin lakata ottamasta sitä lattialle jaloittelemaan.
 13. Kiitos vastauksista. Konnani on 8-vuotias. Kummallisella käytöksellä tarkoitan sitä, että ensin konna nukkui sen kolme päivää ja eilen sitten oli hyvinkin riehakkaalla päällä ja sätki ja kähisi vihaisesti, kun sitä käsitteli (otin sen vaan lattialle jaloittelemaan eli mistään toimenpiteestä ei ollut kyse). Se ei ole ennen tehnyt sellaista ja se on yleensä oikein kiltti ja helppohoitoinen tapaus. Sitten kun vielä näin sen hierovan silmäänsä muutaman kerran, aloin murehtia onko sillä kipuja ja silmäongelmia, josko siitä sen käytös johtuisi. Mutta taisin vaan hössöttää turhaan, sillä tänään se on ollut normaali. :)
 14. Näyttävätkö konnani silmäluomet teistä turvonneilta? Olen viime aikoina kiinnittänyt huomioita sen kummalliseen käytökseen, joten olen tutkinut konnan kuntoa ja aloin miettiä, ovatko nuo silmäluomet normaalit. Ensin konna nukkui melkein koko ajan lähes 3 päivää (tosin söi ja ulosti normaalisti) ja tänään se on taas riehunut todella paljon. Voi olla, että ylireagoin vain kun kyseessä on ensimmäinen konnani, mutta haluan varmistua siitä ettei sillä ole mikään hätänä.
×