Jump to content
Herppi.net - Suomen Herppiharrastajat ry

seija70

Jäsen
 • Content count

  69
 • Joined

 • Last visited

 • Feedback

  0%

Community Reputation

4 Neutraali

About seija70

 • Rank
  tutustumisvaiheessa

Profiilin tiedot

 • Sukupuoli
  Nainen
 • Sijainti
  Pohjois-Savo

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. seija70

  Tuliliskon asutuksista kuvia?

  Laitoin ketjuun "tularialtaan kansi" muutaman kuvan meidän tuliliskojen uudesta asumuksesta
 2. seija70

  Tularialtaan kansi

  No nyt on ollut kuukauden uusi kissanpitävä kansi uudessa akvassa. Toimii! Kauan tätä pähkäiltiin. Kansi on pleksiä (muovilevyä, saa lasiliikkeistä) ja kaksi ilma-aukkoa on tehty muovisista tuuletusritilöistä (saa rautakaupasta). Pleksiä voi sahata, tämä ostettiin valmiiksi sahattuna, aukot tehtiin rälläkällä (pienimmällä katkaisulaikalla) ja ritilät ruuvattiin kiinni. Sitten vielä ruuvattiin nuppi josta saa kannen helposti auki. Liskot pysyy sisällä, kissat ulkopuolella ja ilma vaihtuu. Akvan koko on 80x35x35, nurkassa pleksistä pieni maa-alue jolla kasvaa suikeroalpia, vedessä on jaavansammalta, vesiruttoa, tiikerilumme ja kääpiömelalehteä. Valaisimena pieni nanoakvaarioon tarkoitettu valaisin. Tähän asti on kasvit nayttäneet pysyvän hyvin hengissä, aika näyttää onko valoteho liian pieni. Liskot pääsi pienestä vauvala-altaasta nyt isoon akvaan, vaikuttavat ihan tyytyväisiltä! Ainut minkä voisi muuttaa on pleksin paksuus, tämä on 4mm paksua, kannattaisi olla 6mm, ohut kansi taipuu hiukan.
 3. seija70

  Kysymyksiä tuliliskojen poikasista

  Meillä poikaset söivät pelkkiä banaanikärpäsiä koko maavaiheen ajan ( ja ehkä muutamia siiroja ja muita pikkuöttöjä joita rahkasammalen mukana terraan joutui ).Mahdottoman pieniähän ne ovat itsekin, ei niin pieniä matoja taida löytää että saisivat niitä nieltyä...Ja maavaihe kesti pitkään, 8-11 kk, ennen kuin yksi kerrallaan palasivat veteen. Yksi etenkin jumitti maalla toisia pitempään, mutta veteen sekin viimein mönki :)
 4. seija70

  Tularialtaan kansi

  Hei, tuohan kuulostaa toimivalta systeemiltä! Pitääpä yrittää tehdä vastaava viritys uuteen akvaan, noin saa valaisimenkin laitettua... Kiitos vinkistä :)
 5. seija70

  Tularialtaan kansi

  Tuo jaavansammal on varmaan ainut mikä pelkällä luonnonvalolla pärjää, mutta se pärjääkin sitten erinomaisen hyvin. Kasvaa niin hyvin että pitää kerran kuussa karsia pienemmäksi, muuten tukkii uintitilan. Liskot tuntuu tykkäävän, yksi etenkin mönkii aina sammaleessa piilossa, toiset kaksi on enempi uimareita ja näkösällä. Vähäisempi valon määrä ei tunnu liskoja häiritsevän, ihan yhtä virkeitä ovat kuin kesällä. Varmaan pitäisi olla vielä kylmempää ja hämärämpää että ne viettäisivät talvista hiljaiseloa.
 6. seija70

  Tularialtaan kansi

  Latasin gallerian albumiin "kiinankääpiöt " kuvia nykyisestä kannesta. Akva on pohjoisikkunalla, ei valaisinta vaan pelkkä luonnonvalo+huoneen kattovalaisin illalla. Eihän se paljoa valaise mutta vähän kuitenkin. Tämä on talviakva, ajatus olisi muuttaa liskot keväämmällä olohuoneeseen isompaan akvaan jolloin kansi menee uusiksi, sinne tarvitsee valaisimen päälle. Pohjoisikkunalla olo on talvella hyvä ratkaisu, vesi pysyy 14-18° ja ainakin jaavansammal viihtyy. Mutta mukavampi olisi pitää liskot siellä olohuoneessa, tulisi enemmän seurattua niiden elämää...nyt ovat pienessä kodinhoitohuoneessa. Kansi on vaneria, alla rimanpätkät ja ikkunan puolella stopparilista, muuten putoilee lattialle kun katit hyppii. Alle jää kapea ilmatila ja pleksi, jossa reikiä ja sukkahousua päällä. Tuli tehtyä liian isot reiät pleksiin... Listoihin pitää porata ensin reiät, muuten halkeaa varmasti. Sitten ruuvilla kiinni, pysyy paremmin kuin nauloilla. Kansi oli ilmainen, tehty jämäpaloista. Eteläikkunalla tämä ei toimisi, tulisi liian kuuma, mutta täysin pohjoiseen suuntaan olevalla ikkunalla hyvä systeemi. http://keskustelu.herppi.net/gallery/album/179-kiinankääpiöt/ En ole ikinä lisännyt linkkiä...tulikohan tuo nyt oikein...mutta ainakin galleriasta pitäisi kuvat löytyä :rolleyes:
 7. seija70

  Tularialtaan kansi

  Varmasti toimivia nuo hyttysverkkoratkaisut, jos ei ole kissoja...mutta meillä löytyisi puurimat ja verkko aika pian akvasta, ei ne kestä kahta 4-5kg painoista kattia. Joku vahvempi ratkaisu pitää keksiä.
 8. seija70

  Tularialtaan kansi

  Jos löydät jonkun hyvän ratkaisun yhtälöön kissat+kiinankääpiöt+akvan kansi niin kerro. Meillä on ollut tähän asti muovilevy, jossa reikiä, mutta taipuu kissojen painon alla :( Ja akvan kansi tuntuu olevan oikein kissojen lempipaikka... Väliaikaratkaisuna on lisätty vielä päälle vanerilevy, jossa on rimanpätkät alla että jää rako ja ilma kiertää. Akva on vaihtumassa suurempaan kun liskot alkavat olla täysikasvuisia, mutta kansi mietityttää. Joku tiheä seulaverkko ja metallikehys olisi varmaan paras, mutta miten sen verkon kiinnittäisi...? Itsellä ei ole rakentelukokemusta ja paikallinen akvaarioliikekään ei ruvennut tekemään...
 9. seija70

  Mitä kasveja tulareiden altaaseen?

  Vesirutto ja jaavansammal pärjää hienosti meidän tuliliskojen altaassa. Kasvavat niin hyvin että joutuu välillä katkomaan pienemmiksi, että jää uintitilaakin.
 10. seija70

  Nuoren tularin akvaario

  Minun maavaiheisillani oli pari nyrkin kokoista klönttiä rahkasammalta, soraa ja vesialue nurkassa. Siinä sammaleessa ne viihtyivät yli vuoden ajan, muualla kävivät vain satunnaisesti. Banaanikärpäsetkin kiipesivät heti sammalen pinnalle joten siellähän ne liskotkin sitten viihtyivät. Muut sammallajit hajoavat ja roskaavat, ja rahkasammaleestakin kannattaa ottaa vain se vihreä osa, ei kariketta sammalen alta. Rahkasammalhan on myös jollain lailla antibakteerista, sitä on ennenmuinoin käytetty haavoja parantamaan, joten luulisin ettei siitä liskoille ole ainakaan haittaa. Totta on että peseminen on vaikeaa, sammal mössööntyy, mutta asun maalla ja hain aina noin kuukauden välein metsästä uuden sammalen. Maavaiheisia oli vain neljä, kymmenkunta nyykähti jo toukkavaiheessa ja yksi kuoli selittämättömästi veteen palatessaan. Vain kolme olen saanut kasvatettua aikuisiksi ... ei tämä helppoa ole.
 11. seija70

  Mitä kasveja tulareiden altaaseen?

  Kultaköynnös kestää hyvin leikkausta, napsi liiat lehdet pois. Sakset käteen kerran kuussa ja ongelma on hoidettu.
 12. seija70

  Maavaiheisten hoito - paras setup?

  Ai niin, se lämpötila. Meillä olivat kesän saunan laattalattialla, jossa ei ole lattialämmitystä, ainut paikka missä lämpötila pysyi tarpeeksi viileänä. En keksinyt mitään muuta tapaa viilentää lootaa, akvassa toimi tavallinen pikku tuuletin vedenpintaa pyörittämässä, mutta maavaiheisilla se ei kärpästen ja kiipeilyn takia toimi...kansi on pakko olla. Siirtelemäänhän sitä aina joutui jos tahtoi saunoa, mutta tuommoinen pieni loota liikkuu aikas helposti ;)
 13. seija70

  Maavaiheisten hoito - paras setup?

  Meillä olivat ensin n.35x25 kokoisessa(siis vähän isompi kuin A4) muovilootassa, jossa soraa viisi senttiä ja nurkassa soraan raapaistu pieni syvennys, ehkä jotain 10x10 kokoinen joka siis toimi vesialueena. Vettä niin paljon että ylti soran pintaan, maavaiheiset pysyi koko ajan kosteana. Suojana kookospähkinän kuoren puolikas (halkaisu onnistui rautasahalla helposti). Metsästä rahkasammalta muutama tuppo vesirajaan, siinä tykkäsivät oleskella, ja kanneksi ihan tavalliset sukkahousut, venyivät ihan hyvin tuon kokoiseen lootaan. En käsitä mitä muuta voisi kantena edes käyttää, kärpäset kyllä tunkevat pakoon jokaisesta pikkureiästä...siinä on asustanut 4 pikkuliskoa, kaikki on pysyneet hengissä, toukkavaiheessa niitä nyykähti kymmenkunta tuntemattomasta syystä mutta kaikki jotka maalle asti selvisivät ovat kai ne sitkeimmät ja terveimmät tyypit. Siivous oli helppoa kun laittoi kaiken sammalen neliskanttiseen muovipurkkiin,poisti kuorenpuolikkaan ja odotti puolisen tuntia, kaikki liskot menivät purkkiin piiloon ja sittenhän ne sai helposti nostettua pois. Sitten huuhtelin soran juoksevalla vedellä n. viikon-kahden välein, julmetusti töhkää sieltä aina lähtikin. Sammalen vaihdoin kerran kuussa uuteen, se rähjääntyy pesussa....paitsi talvella sai olla tosi pitkään ja meni aika mössöksi. Kun alkoivat mennä silloin tällöin veteen, suurensin vähitellen vesialuetta, ja nyt kun alkavat olla vuoden olleet maalla siirsin 50-litraiseen akvaan jossa on keskellä iso saari ja ympärillä 5cm syvä vesi. Kärpäset pysyvät saarella hyvin eivätkä kiipeile seniä pitkin kanteen. Vedessä olevia ruokin pakastetuilla itikantoukilla, syövät hienosti kädestä. Kokeilin laittaa liskot ensin meidän 120-litraiseen mutta syvä vesi sai ne palaamaan maalle, matalasta tuntuvat tykkäävän. pääsevät sinne sitten kun ovat isoja, mihin voi kuulemma mennä vielä kaksi vuotta...Kaikki liskot uivat päivittäin mutta eivät vieläkään ole jatkuvasti vedessä :( Että tälleen meillä...neuvot olen kysellyt Joonakselta ja tältä foorumilta, ensimmäiset maavaiheiset meillä siis, joten en voi kehuskella pitkällä kokemuksella...mutta hyvin on näin selvitty.
 14. seija70

  Tuliliskon lisääntyminen/muninta

  Hei, kiitos vinkistä. Laitan heti akvasta kelluvia kasveja terraan, jos vaikka loputkin innostuisivat vesielämästä :)
×