Jump to content
Herppi.net - Suomen Herppiharrastajat ry
Hannual

Partis kipee?

Recommended Posts

Moikka herppiläiset :)

Elikkäs taloon tuli parta-agama viikko sitten. Eläinliikkeestä ostettiin. Ikää tällä yksilöllä on 5kk. Ensimmäiset pari päivää menivät hyvin, sirkat, porkkanaraaste ja ruukkusalaatti maistuivat ja vettäkin välillä kävi lipittämässä. Ulosti tosin vain kerran tai kaksi päivässä, mikä tuntui aika vähältä ajatellen kuitenkin että söi 10-15 sirkkaa päivässä plus salaatit. Kolmantena päivänä annettiin ensimmäistä kertaa jauhomatoja, söi näitäkin hanakasti viitisen kappaletta. Sen jälkeen alkoivat ongelmat. Seuraavana päivänä lisko oli todella apaattisen oloinen, oleskeli vain lämpölampun alla, eikä juurikaan liikkunut. Sulki välillä silmiään, aivan kuten olisi nukkumaan menossa. Oksensi 3 kertaa kyseisen päivän aikana sulamattomia sirkkoja ja ulosti kerran. Ei sitten edes yritetty syöttää mitään samana päivänä. Juotettiin vain pari tippaa vettä ja sumuteltiin vähäsen. Soitettiin eläinlääkärille tästä, joka suositteli, että katsoa vielä yksi päivä eteenpäin ja jollei tilanne muutu niin ottaa uudelleen yhteyttä. Lisko piristyi tuosta seuraavana päivänä. Liikkui hyvin, mutta ei kuitenkaan syönyt mitään. Päivä tästä eteenpäin alkoi taas ruokakin maistua ja muuttui takaisin omaksi iloiseksi itsekseen. Tänään Lisko on syönyt myös hyvin, 5 sirkkaa, 3 vahakoin toukkaa ja porkkanaraastetta. Ainut että ulostanut ei ole taaskaan eilisen päivän jälkeen. Epäilimme että olisiko tuo sama episodi toistumassa taas, että rupeaa pian taas oksentamaan. Epäilimme suolistotukosta, mutta ei oireet oikeen täsmää siihen kun kuitenkin kakkaa sillontällöin. Tosin aika harvakseltaan syödyn ruuan määrään nähden. Ei nyt olla sitten annettu lisää ruokaa ennenkuin tulisi toisesta päästäkin pihalle jotain. Lisäksi sulkee aina välillä toista silmäänsä ja aukoo suutansa lämpölampun alla. Suun aukomisesta mietittiin et varmaan uhittelee, tai sitten vain läähättää kuumuudesta.

 

Terraariosta tietoa eli mitat L2000cm, K60cm, S50cm. Toisessa päässä lämpölamppu jonka alla noin 39 astetta, toisessa päädyssä huoneenlämpö (24C). UV-putkia löytyy 2kpl joissa molemmissa heijastimet. Piilopaikkoja, tasoja ja oksaa löytyy terrasta. Ilmastoinnista vastaa päädyissä olevat ilmastointiritilät ja katossa reikäpeltiä. Terrassa kokoaika saatavilla vettä, salaattia ja kalkkikippo. Alusmateriaalina hiekkapuhallushiekka. Tarkkailtiin tästä ensimmäiset päivät että syökö sitä, mutta ei muutakuin maistanut kerran.

Sitten itse kysymyksiin. Eli käsittääkseni tuo parin päivän välein kakkaaminen on vähän turhan harvoin? Maha kuitenkin on sen verran turvoksissa, että ei uskalla lisää ruokaa antaa, vaikka lisko varmasti sitä söisikin. Ajattelin huomenna hakea parafiiniöljyä apteekista ja antaa sitä vähän, josko auttaisi tuohon kakkaamiseen. Niin ja mitähän tuo meinaa kun sulkee välillä toista silmäänsä? Eikä vain toista silmäänsä vaan molempia, kuitenkin eriaikaan. Voiko näillä olla ongelmia ruoansulatuksen suhteen? Kun parina kertana kakkannut ja ollut melkein sirkan ulkomuodot vieläkin nähtävissä. Vitamiinia on annettu kahtena kertana viikossa, muuten pölytetty hyönteiset aina kalkilla. Sirkat mitä on syötetty on eläinkaupasta ostettu black cricket nimisiä.

Että sellaista :) Varmaan unohtui jotain oleellista kirjoittaa, mutta lisäilen tänne sitä mukaa mitä tulee mieleen. Kiitoksia vastauksista jo etukäteen :)

t. Hannu

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Ihan muutama juttu jota kannattaa kokeilla:

Ensinnäkin lämmöt, kuulostavat alhaisilta. Poikasilla saa yleislämpö olla ihan reilu, ja tuo oksentelu, ruuan sulamattomuus ja apaattisuus luultavasti kaikki johtuu matalista lämmöistä. Lämmittelypaikalla olis syytä olla se 40 tai vähän ylikin, ja muualla terrassa 25-27. Jos ei muuten onnistu, esim. lämpömatto terran seinään kiinni auttaa. Toinen mitä voi kokeilla on laittaa kaksi lämmittelypaikkaa - terra on kuitenkin todella suuri ja lisko vielä pieni.

Toiseksi toi terra. Se on tosi iso, ja junioreille on joskus tarpeen pienentää käytössä olevaa tilaa.

Kolmanneksi ota ihan heti hiekka pois, hiekkaa ei pienille poikasille eikä välttämättä aikuisillekaan. Pienet on niin urpoja että ne syö kaikkea, eikä junnun suolisto kestä satunnaisiakaan hiekkamääriä samalla tavalla kuin aikuisen. Laita tilalle vaikka ens hätään sanomalehteä ja käy hakemassa vaikka retkipatjaa tilalle.

Kokeile nää nyt ensin :) Muuten kuulostaa tosi kivalta, silmien sulkeminen on ihan normia toimintaa (nää on vähän urpoja välillä). Minkä kokoinen lisko on? 10-15 sirkkaa päivässä on kasvavalle liskolle vähän nafti annos, nää syö poikasina aivan sikapaljon. Koosta riippuen ötökkää voi tarjota parikin kertaa päivässä. Mutta kokeile eka noi kolme juttua, äläkä nyt ainakaan lisää ruokamääriä jos ruoka ei sula ja vatsa on turvoksissa.

Parafiiniöljyn sijaan kannattaa kokeilla Levolacia, ihan pisara-pari. Mahassa saattaa olla myös hiekkaa, ja se jeesaa senkin ulostuloa.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Kiitoksia vinkeistä :)

Pistin tuonne vähän väärää infoa...tosiaan lämmittelypaikan anturi oli vähän sivussa katsoessani lämpöjä ja tätä kirjoittaessani. Lämpölampun alla on kivi, minkä pinnalla lämpötila tosiaan 40-42. Lämpö tuola kylmässä päädyssäkin kyllä päivän mittaan nousee yli huonelämpötilan, eli tuonne suosituksiesi tasolle.

Jokatapauksessa tuosta milloin tuon alkuperäisen viestin kirjoitin on tultu paljon parempaan suuntaan :) En tiedä oliko tuo oksentelu jotain stressiä uuteen kotiin muuttamisesta vai mistä, mutta pari päivää noista ongelmista ei liskon toiminnassa ole ollut mitään ongelmaa. Hain tosiaan apteekista tuota levolaccia ja annoin sitä. Seuraavana päivänä rupesi jo ruoansulatuskin toimimaan. Jokatapauksessa nykyään ruoka maistuu...20-25 sirkkaa päivässä ja porkkanaraastekkin menee hyvin kaupaksi. Kakkaa keskimäärin pari kertaa päivässä ja on muutenkin aktiivinen. Ollaan vähän annettu nyt juoksennella terraarion ulkopuolellakin ja kylvetetty. Kyselit liskon mittoja, jotka tänään mitatessa olivat pituus 31cm ja paino 95gr. Omaan silmään ainakin kaikki näyttäisi siis olevan kunnossa. Ainut mikä häiritsee vähän on, että lisko ei terraariossa tunnu juuri välittävän kiipeilypuista, tasoista tai muusta aktiviteetista/kiipeilymahdollisuuksista mitä sille on pistetty. Juoksenteele kyllä terraariota päästä päähän ja käy syömässä kipoista, mutta kiipeily ei näytä kiinnostavan. Lieneekö sitten vieläkin vähän totuttelua uuteen kotiin. Seurataan tilannetta :)

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Luo uusi käyttäjätili tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!

Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?

Kirjaudu sisään


×