Jump to content
Herppi.net - Suomen Herppiharrastajat ry
tiikerimato

Spirulinan kasvatus kotona (ilman kemikaaleja ja edullisesti)

Recommended Posts

tiikerimato    1

Heips,

oon tässä n. puoli vuotta kasvattanut spirulinaa ja tarkoituksena on saada kasvamaan kokonaan ilman kemiallisia lannotteita.

Vielä oon käyttänyt ruokasoodaa, mutta se on suht. halpaa: senkin voi kuitenkin korvata lipeällä eli tuhkasta keitetyllä vedellä, oletettavasti kokonaan, kun teen vain siitä testin loppuun.

Kokosin tästä ajasta blogiin tällaisen tekstin:

https://suomitalkoot.wordpress.com/2017/05/31/spirulinan-kasvatuskoe-ilman-kemikaaleja/

Edited by tiikerimato
  • Like 1

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
tiikerimato    1

Tuossa spirulinassa on kalsiumiakin niin paljon, että sillä voisi ehkä kotiloiden tarpeen tyydyttää. Tietty on aika paljo proteiinia, joten se rajoittaa varmasti sen käyttöä.

Kalsiumia löytyy mm. dolomiitista, joka on Suomessakin yleinen kiviaines ja sitä voi uuttaa siitä etikalla ja sitten syöttää spirulinalle: https://fi.wikipedia.org/wiki/Dolomiitti

Spirulinaa voi syöttää myös kissoille ja koirille - itseasiassa en ole kuullut kertaakaan, että se ei jollekin eläimelle kävisi ruoaksi.

Sitä pitää tietty vähän laimentaa kun sitä kerää, koska se kasvaa niin korkeassa pH:ssa. Mutta juuri sen korkean pH:n turvin, siellä ei muut mikrobit selviä - paitsi bakteerit, niitä kun löytyy niin vesijohtovedestä kuin kuumista lähteistä.

Onneksi kaikki patogeenit ovat sen verran herkkiä, että kuolevat spirulinan suosimassa pH:ssa.

Historiassa ei tunneta ainuttakaan esim. salmonellatapausta spirulinan viljelyssä. Joten viljelmä on siten hyvin helppohoitoinen, kun vain tarkkailee sitä pH-arvoa.

Isompaan viljelmään tosin sitten menee aika paljon tuota tuhkaa. Ja on isompi homma tyhjentää allas kun sinne kertyy sitä pohjaliejua mm. kanankakkasta. Huoltoväli on kuitenkin aika pitkä, en oo tuota yhtäkää akvaariota tyhjentänyt moneen kuukauteen, nyt se tosin on alkanut vähän haista pahalle joka on merkki siitä että siellä se pohjalieju on alkanut mätänemään - ihan normaali ilmiö myös kaupallisessa kasvatuksessa.

Sitähän kasvatetaan myös Suomeen myyntiin, avonaisissa ulkoaltaissa, joten sinne kakkii linnut ja varmasti myös hukkuu hyönteisiä, rottiakin.

Tässä tää yksi suurin maailman tuottaja Havaijilla.

En oo tuota kehdannu itse syödä, kun tosiaan tuo koko viljelmä on peräisin sattumuksen kautta tapahtuneesta testistä ja ne varsinaiset pääviljelmät, kuolivat pääosin.

Jos josain vaiheessa tätä joku haluaa rahoittaa, niin lähettää sit labraan testattavaksi.

Näitä monet yritykset myy kyllä kasvatettavaksi ihmisellekin kotona, mutta kun käyttää noita kemiallisia lannotteita - niin tulee halvemmaksi ostaa kaupasta valmista spirulina-jauhetta tai pillereitä.

Esim. tässä yksi:

http://www.algaelab.org/

Spirulina-Aqua-farm-in-Hawaii.jpg

Edited by tiikerimato

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
tonikin    1 482

Kotimaan linjaviivojen kehitystä seurailleena veikkaan vahvasti että tulevat sovellutukset nojaa kotimaisiin (luonnossamme esiintyviin) mikrolevälajeihin. Etuina ainakin vaaditun energiantarpeen roisi pieneneminen, sekä ilmaston sietokyky?

Edited by tonikin

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
tiikerimato    1

Spirulinassa on mm. se hyöty, että sen soluseinä on polysakkaroideista eli sokerista ja proteiinista. 

Esim. chlorella taasen soluseinä on selluloosaa. Se ei sula ihmisen suolistossa, vaan tarvitaan laitteistoa ja energiaa että se soluseinä ensin rikotaan.

Käsittääkseni spirulina on ainutlaatuinen tässä, että sen soluseinä on tuollainen.

Lisäksi levänkasvatus vaatii muutoin aika tarkat olosuhteet, mutta spirulina kasvaa todella korkeassa pH:ssa jopa 11 arvossa, jossa ei muut mikrobit menesty - tai ei ainakaan patogeenit. Bakteereja nyt on jokapuolella.

Siinä taas on isot ongelmat jos viljelee leviä, ettei sinne tule sitten muita organismeja. Suomessakin on tuota chlorellaa vedetty pois myynnistä salmonellan takia - spirulinasta ei ole löydetty salmonellaa koko tunnetun historian aikana.

Energiaa ei kasvatukseen kulu holtittomasti, kun sen tekee järkevästi. Ensi askel on luopua kemiallisista lannotteista levälle, jossa olenkin jo onnistunut.

Levää kasvatetaan usein virtsan, suolan ja ruokasoodan avulla kehitysmaissa - mutta tällöin suola tekee vedestä käyttökelvotonta kasveille, ja homma on siis sikäli huono idea.

Lisäksi kun tuo ruokasooda on kuitenkin teollinen kemikaali niin sen käyttö ei ole kestävän kehityksen mukaista ja se tuhoaa luontoa, kuten kaikki teollisuus.

Siitäkin voidaan onneksi luopua lipeällä - joka taasen on luonnontuote ja sen voi valmistaa vaikka kotona.

Noita kotimaisia levälajeja olisi hyvä kokeilla tosin viljellä siinä mielessä, että niitä voitaisiin levittää pellolle. Ajan kanssa, se selluloosakuori myös hajoaa ja ravinteet vapautuvat ja mikrobitoiminta kasvaa.

Jos sua kiinnostaa tällaiset projektit, niin tule mukaan talkoisiin, varmasti jokaiselle löytyy jotakin. Postia voi laittaa [email protected]

Edited by tiikerimato

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
tonikin    1 482

Ite saanut "mikrolevä" herätyksen, monen muun kuvion yhteydessä parisenkymmentä vuotta sitten, eikä tutkimustulokset ole paljoa siitä muuttuneet;)

Sen sijaan uskon lajiston ominaisuuksien olevan edelleen vain tutkimista ja löytämistä vailla olevaa kirjavuutta, koska tuskin näiden kanssa ollaan vielä edes puolitiessäkään. Sama koskee niistä ammennettavia hyötyjä.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
tiikerimato    1

Niinpä onkin hyvä alkaa tekemään omia tutkimuksia niin ehkä syntyy edistystä. :)

Mikroleviä tosiaan arvellaan olevan jopa satoja tuhansia erilaisia, ja niistä tunnetaan vain osa. 

Voihan se olla että Suomestakin löytyisi jokin ihmelevä jota voisi käyttää helposti, tätä varten olen suunnitellut talkoohengessä projektia että aletaan yhdessä kartoittamaan Suomen järvien planktonkantaa. 

Nuo klorella-levät on vaan niin pieniä, ettei riitä tuo 10 euron ebay-mikroskooppi. Se riittää tosin spirulinalle, joka on suht iso. Pitää tilata seuraavaksi vähän kalliimpi, jos vaikka 50 egellä saisi riittävän tarkan, niin sellainen menoerä on kohtuullinen ja jokainen kiinnostunut voisi sitten dokumentoida tulokset nettiin keskustelufoorumille: samalla mittaisi ph ja lämpötilan, sitten kun tulee lisää ihmisiä niin homma alkaa toimia.

Se tässä on vaikeinta, saada ihmisiä tekemään asioille jotain, kun ihmiset on tottuneet siihen että joku muu tekee ja että joku muu korjaa asiat aina. Kyllä Suomessakin pitää ihmisten ottaa vastuuta, kun meidän jokapäiväinen elämä tuhoaa luontoa monin tavoin: se ei ole oikein, eikä tällä tavoin saa ketää elää että varastetaan lapsiltamme yhä enemmän tervettä elämää, suorastaan sairasta että tavallaan me ihmiset syömme omat lapsemme tällä elämäntavalla.

Se ei auta mitään muuttaa luolaan, mutta se auttaa paljonkin että ihmiset saisi vähän moraalia ja häpeäntunnetta itseensä. Sellaista ei vaan voi ihmiselle valitettavasti opettaa, kun me eli tämä elossa oleva sukupolvi, on oppinut huonoille tavoille ja että on oikein elää tällä tavoin, että jokaisella on 10 kiinalaista orjaa tekemässä elektroniikkaa ja että se on riittävästi, kun menet töihin ja maksat veroja vaikka koko ekosysteemi on romahtamassa näiden "juhlien" vuoksi.

Niin, miten tosiaan saa ihmisen sydämen muuttumaan niin että ihminen ei enää rakasta vääryyttä? Siihen ei toinen ihminen pysty mitenkään, tietty aina voi yrittää neuvoa oikealle tielle ja ymmärtämään että tämä on väärin miten eletään, mutta suurin osa ei siitä välitä vaan menee massan mukana, ja tuntuu tosiaan että on kuin tehotuotantoeläimiä koko Suomen kansa nykyään, joilla ei pään sisällä liiku mitään syvällisempää kuin salkkarit, kännykät ja muu itsensä viihdyttäminen tai koulutuksen ja työn hankkiminen että voi sitten kylpeä rahoissa ja ostella kiinalaisilta orjilta tavaraa.. 

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
tonikin    1 482

Mut tuommosta se elämä on. Ite kullakin vapaa-aika ja arki täynnä tekemistä ja tohottamista, kukin omista lähtökohdistaan ja tarpeistaan. Mut onhan elämällä sentään päällään se satunnainen muutospainekin, varsinkin kun se nyt toisinaan viskaa ihmistä milloin mihinkin suuntaan tai tilanteisiin. Sano siinä sosiaalinen media tai sosiologiset monopolit sitten mitä tahansa:)

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Luo uusi käyttäjätili tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!

Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?

Kirjaudu sisään


×