Jump to content
Herppi.net - Suomen Herppiharrastajat ry

Recommended Posts

Heei! Miten pidätte yllä sopivaa kosteustasoa terraariossa? Meillä se putoaa aina muutamassa tunnissa suihkuttelun jälkeen noin 40%. Suositushan olisi 50-60%?

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

^ Pytonillahan ei käsittääkseni haittaa vaikka normaali ilmankosteus oliskin hieman alle suositusten (hengitystieinfektioriski kasvaa kosteudenkin kasvaessa), kunhan nahanluonnin aikana huolehtii että kosteutta on tarpeeksi (wetbox, käärmeen ja/tai sen lempipiilon sumuttelu) Tosin tässä puhuu nyt aloittelija, joten kannattaa uskoa vähän varauksella (tai ainakin odottaa kokeneempaa mielipidettä).

 

Kosteutta voi nostaa ainakin lisäämällä vesiastian pinta-alaa, ja/tai peittämällä osan ilmastointiaukoista.

  • Like 3

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Jess, hienoa jos näin on! Ei siitä tarvitse sitten stressailla. Täytyy vaan olla tarkkana milloin nahanluonti lähestyy :) Kiitoksia vastauksesta!

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Minulla pysyi terraarioissa ilmankosteudet koko talven 50% tuntumassa pelkkien vesiastioiden avulla. Astioina oli sekä dynoja että karkkilaatkoita. Kun asukit siirtyivät horrostamaan ja tyhjensin vesiastiat, tipahtivat kosteudet päivässä 25% tuntumaan. Kaikissa terroissa (100x50x60) on 50x30cm tuuletusaukot molemmissa päissä ja pohjana kuivaa turvetta. Piti oikein itsenikin epäillä tuota melko korkeana pysynyttä ilmankosteutta...

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Joillain kokemusta kokolasisista terroista ja vaneriterroista - kummissa pääasiallisesti säilyy kosteus paremmin? (Toki riippuu ilmanvaihtoreikien koosta ja sijainnista yms. mutta..)

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Itsellä ainakin säilyy puisessa paremmin. Lasiterrassa edessä ilmastointireikiä ja katto kokonaan verkkoa. Hyvin äkkiä kosteus katoaa moisessa, vaikka laakea vesiastia olisikin. Puuterrassa on edessä ja takaa ilmastointireikiä, eikä tarvi kummemmin sumutella paitsi nahanluonnin aikaan ja talvisin pakkasilla.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Meillä on joskus aikoinaan ollut käärmeellä lasiterra, eikä ne kosteudet oikein siellä säilynyt, ilman huolellista panostusta asian suhteen. Vaneriterrakin on ollut ja siellä ne kosteudet pysyivät paremmin.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Minusta tuntuu myös, että vaneriterrassa kosteudet on helpompi pitää kuin kokonaan lasisessa terrassa.

Meillä on normaalisti 49-52% välillä ollut. Tosin vanhempi kuningaspyton vaatii sitä 70% ainakin nahanluonnin aikaan, jotta yhtään saa irroiteltua..

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Maanantaina olisi muuttamassa ensimmäinen pytikkani taloon ja tuo ilmankosteus alkaa huolestuttaa. Ilmankosteusmittari näyttää smartboxissa 70%, mistä se voisi johtua? Kansi on ollut koko ajan auki, sillä käärme ei siellä vielä asu, joten reikien puutteesta se ei oikeen voisi johtua. Huoneessa on aika mahdotonta, että olisi se 70% kosteutta. Otin mittarin suihkuun mukaan ja siellä se nousi reilusti 85% asti, että kyllä näyttäis toimivan (on ollut mielessä, et mitäpä jos tämä onkin rikkinäinen tms.). Nyt kun palautin sen huoneeseeni niin taas on 68-70% välillä. Mittari on siis tälläkin hetkellä terran ulkopuolella, niin onko mitenkään mahdollista, että huoneessa on näin kosteeta?  :o Ei ainakaan siltä vaikuta, mutta mitäpä nyt voisi tehdä ennen maanantaita, kun käärme tänne muuttaa? Nyt kun ollut puhetta kosteuden puutteesta, niin nyt näyttäis olevan toisinpäin. :blink: 

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

^ Vaikka lukema suihkussa nouseekin, ei  se tarkoita että mittari olisi ihan kunnossa. 70% kuulostaa kyllä nimittäin vähän korkealta huonekosteudeksi. Jos on satanut ihan justiinsa, niin sitten ehkä.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Oli oma mokani.  :lol: Vesiastia kun oli kokonaan lämpimällä puolella, niin tuotti höyryä boxissa. Nyt kun vaihdoin vesiastian paikkaa ja pistin mittarin takaisin, niin kosteus on vihdoin oikea (50-60%). Huomista siis odotellessa, kun vauva vihdoin saapuu. :) 

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Heipä hei, kosteus huoneessa johon liero tulisi näyttäisi olevan 60 yläpuolella kokoajan, eilen nollasin ja tänään näyttää että ylimmillään 96% (!!!). Samassa huoneessa (avoin alue, yhteys 2 muuhun huoneeseen ilman ovia eli ei suljettu tila) on kaksi kasviterraa, toinen avonainen akvaario jossa kasvit vedessä jota on n 10 cm, toinen suljettu exoterra jota en pahemmin kastele ellei pohjamatsut ole selkeästi rutikuivat. Silti vaikea uskoa että olisi noin korkea, toki on lisäksi ikkunalaudallinen kasveja vieressä ja nyt on satanut pari viikkoa joka päivä. Eli varmaan kesällä ja talvella on vähemmän kosteudet talossa. Uusi kosteusmittari tulee kyllä jahka saan hommattua mutta jos nyt on niin että kosteudet nyt vaan on noin korkeat niin millähän sitä sitten vähentäisi? Tulee kuitenkin aluksi laatikkoon asumaan ja lämpömatto varmasti jonkin verran kuivattaa jossei ole vesiastia siinä päällä? Samoin silkkikukista olen kuullut että vähän veisivät kosteutta, saman efektin luulisin olevan talouspaperilla laatikon pohjalla? Vinkkejä ideoita? Toki harkitsin myös akvan siirtoa mutta pitäisin sitä viimeisenä vaihtoehtona...

Paikkakin on mielestäni niin hyvä etten haluaisi muualle laittaa, kun on nurkassa mihin ei arska suoraan paista mutta tuo valoa, patteri vieressä talvea ajatellen kun sisäilma 17 astetta. Muutenkin niin ettei ole ihan kaiken hälinän keskellä.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Eikä se pytikoiden kanssa nyt muutenkaan ole niin älyttömän tarkkaa sen kosteuden kanssa. Jos luonnit sujuu eikä ihan märässä ole, niin aivan sama mitä kosteusmittari näyttää :)

  • Like 2

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

No näin oon ajatellutkin ettei ihan niin justiinsa ole. Tää on tätä alottelijan kuumoilua :)

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Miltäs muiden kosteusmittarit näyttävät näin talvisin? Sumutteletteko?

Ja kiinnostaisi kuinka monella on wetbox pytonilla? Meillä oli ekalla yksilöllä joskus ihan alkuun, mutta siitä ei tykännyt alkuunkaan, niin otettiin sitten pois.

 

Nyt tuntuu vaan, että meillä on todella kuivaa tuo sisäilma ja saa sumutella usein, että nousee edes johonkin hyväksyttäviin lukemiin.. Mittarit meillä kaikissa terroissa on, mutten niitä yleensä paljon tuijottele. Nyt kuitenkin ollut tuo kosteus niin matalalla, että pitää vähän seurailla. Etenkin kun toisella on nahanluonti menossa. Vaihdoin sille isomman vesiastiankin, muttei tunnu auttavan.. Sumuttelulla ainoastaan saadaan nyt pidettyä kosteudet.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

meillä pysyy aina 40-50% välillä ilman mitään sumutteluja, tässä talossa ei sisäilma kuivu talvellakaan, kiitos kolmen avoimen altaan.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Meillä edelleen todella kuivaa, pitää sumutella nyt erityisen paljon.

Pohdin, että voisi vaihtaa pohjamateriaalia jossain kohtaa, mutta toisaalta kun tulee kevät ja kesä niin yleensä huoneilma ei enää ole niin kuivaa.

 

Nyt vaan ollut erityisen kuivaa, vaikka kreikankonnan terraario on pytoneiden terratornin vieressä avoimena ja siellä on kosteaa ja Foggerikin pauhaa. Luulisi, että vähän kosteuttaisi, mutta ei sitten ilmeisesti.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Meillä oli isokokoista haketta pohjamateriaalina terroissa ja kyllähän se ilmaa kuivatti vielä lisää.
Nyt kun vaihdoimme pohjamateriaaliksi Plantatioin Soilin + vähän hajusieppoa sekaan, niin ilmankosteus on vähän korkeampaa, ei liian kuitenkaan. Tai aluksi oli vähän turhankin korkea, kun pohjamatsku oli vielä turhan kosteaa. Mutta jokunen päivä kun meni niin kuivahti ja nyt on ihanteelliset arvot.
Jospa pääsisi vähemmällä sumuttelulla. :)

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Tulipas pikkuinen ahdistus, kun katsoin kosteusmittaria äsken. 72% näyttää kosteus lukema, tiiä valehteleeko mittari vai mitä ihmettä? Pitääkös porata lisää reikiä smarttiin? Smartin jokasessa sivussa on kaksi reikää ja kannessa neljä keskellä, huonoihin paikkoihin ne reiät kyllä porattiin omasta mielestä,

Pitäiskö suosiolla ostaa uusi smartti ja porata uudestaan, kun tuntuu ettei ilma kulje tuolla ollenkaan?

Jos joku ihmettelee, niin mulla on pieni vesikippo, 3 tekokasvia ja pari luolaa ja pohjamateriaalina talouspaperia 21 litran smartissa, että sen puolen pitäisi olla kunnossa.

Mato on ainakin eilen tutkiskellut ympäri smarttia, oli lämpimässä piilossa ja kylmässä päässä vähän väliä makoilemassa. Tälläkin hetkellä tutkii ja kiipeilee tekokasvien lehtien päällä. :)

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Onko tuo kosteuslukema ajallisesti kuinka lähellä kostutustilannetta? Sumuttelun yhteydessä ilmankosteus hetkellisesti nousee aikalailla. Jos on pidempi aika sumuttelusta, ni suosittelisin tekemää lisää reikiä tai vaihtoehtosesti smartista paloja pois ja verkottaa ne. Ilmanvaihtuvuutta saa lisättyä niin, et alhaalla ja toisessa päässä ylhäällä tai kannessa on ilma-aukot, ni ilma kiertää paremmin ku pelkästää samalle tasolle tehdyistä aukoista.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Joo kyl tuo näyttää ihan päin honkea, lukemat menee iha miten sattuu, näytti jopa että olis -50 astetta ja nyt se kosteus lukema oli alentunut 45 prosenttiin.

Unohtui mainita ettei ole vesipisaroita missään, kaikki boksin sisällä on kuivaa paitsi vesikippo tietty. 

Mietin vielä tosin, että onkohan sillä vähän tukala olla, jospa ilma vaihtuu huonosti? Tai sitten vaan tykkää oikeasti makoilla lehtien päällä 'katon' rajassa. Ihme tyyppi. :p

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

En ole kostuttanut mitään vielä, kun viimeksi tuo kosteus näytti sen 45% ja ajattelin nahaluonnin aikaan vasta sumutella vedellä noi kasvit, niin ja madon sain eileen vasta.

Juu, olen noita kuvia nähnykkin ja lukenut miten olisi parasta, että ilma vaihtuu mutta olin jo ehtinyt porata reiät lootaan päin honkee :l Ajattelinkin käydä ostamassa uuden smartin ja porata mainitsemallasi tavalla, thanks. :)

Pitää vissiin ostaa toinen, harmittaa. Toi mittari on aivan uusi, reptilemaniacsilta ostin. Ehkäpä joku virhe siinäkin. -_-


Montako reikää sitten kannattaisi porata? 8-9mm nuo on kooltaan.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Luo uusi käyttäjätili tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!

Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?

Kirjaudu sisään


×