Jump to content
Herppi.net - Suomen Herppiharrastajat ry
tonikin

Pelastuslaitoksen apuna toimiminen

Recommended Posts

Laitan tämän topikin yhdessä alla olevan videon kera provosoimaan ja kannustamaan käärme harrastajia joilla löytyy kiinniotto ja käsittelytaitoja kotimaisen lajiston vaatimien puitteiden mukaisesti.

 

Palokunta joutuu vuosittain useisiin käärmeiden (kyy ja rantis) poisto ja siirto hälytyksiin. Tämä on sekä tavattoman hinnakasta yhteiskunnalle, kuin vastaavasti myös sitoo hälytysvalmiuden täysin toissijaisiin toimintoihin.

Edellisten lisäksi mukana on myös tottumattomuus käärmeiden, niiden siirron yhteydessä mahdollisesti tapahtuviin käärmeen vammautumisiin, eikä tämänkään jälkeen käärmeen edelleen siirto itselleen vieraaseen ja mahdollisesti soveltumattomaan elinpiiriin ole sivuutettava teema, mutta lähden liikkeelle omakohtaisesta heräämisestä varsinaiseen pelastuslaitosta aiheettomasti kuormittavaan ja käärmeen oikeaoppista käsittelyä koskevaan teemaan.

 

Tein osaltani joitakin vuosia sitten aloitteen asiassa lampsimalla lähimmän poliisilaitoksen tiskille esittäen asiani.

Kerroin olevani myrkkykäärme harrastaja ja omaavani monipuolisen käsittelytaidon eri käärme lajeihin. Lisänä pakassa tuli myös käsittelyyn tarvittavat työkalut. Tarjouduin niin harrastajiin ja heidän käärmeisiinsä kohdistuvissa toimenpiteissä kuin luonnonvaraistenkin yksilöiden käsittely ja siirtoavun antamiseen. Tästä tiskillä käydystä lyhyestä keskustelusta mut pyydettiin samantien lähemmin takatilan kuulusteluhuoneeseen, tms. Kävin läpi saman jargonin hieman eritellympänä ja mua jututtanut poliisi osoittautui myös käärme harrastajaksi, tosin myrkyttömien ja nimenomaan kuristajien.

Mutta yhtäkaikki; hän omasi täysin relevantin pohjan arvioilleen tarjoamastani siviili avusta. Yyhteystietoni jäivät sovitusti tullin, poliisin, palokunnan, yms hoteisiin. Viime kesänä kävin päivittämässä puhelinnumeroni poliisilaitokselle.

 

Olen sikäli huono avuntarjoaja, että pidän puhelinta äärimmäisen harvoin päällä. Mutta: pointtinani ei olekaan hehkutella henkseleitä vaan vedota muihin kanssa harrastajiin. Riippumatta siitä montako harrastajaa kustakin kaupungista on kys. avunantoon yhteystietonsa antanut, niin mitä useampi ihminen on sisässä tässä yleishyödyllisessä toiminnassa niin sitä paremmat edellytykset se tarjoaa kaikille, ja tässä yhteydessä haluan korostaa eritoten niin luonnonvaraisia kuin terraariossakin eläviä matelevia.

Myrkky harrastajille tämä on lisäksi melko hyvää yhteiskunnallista ruohonjuuritason pr-toimintaa vaikka ensimmäistäkään kutsua avunantoon ei tulisikaan.

 

Puntaroikaa taitonne ja käyttäkää se kaikkien yhteiseksi hyödyksi.

Mikäli Turusta tai tänne valmiina tulevia kiinnostaa itse kyykäärmeen kiinni- ja talteenotto eri välinein, niin olen valmis jakamaan kokemukseni maksutta sitä haluaville ja tarvitseville, toki olettaen että edellä mainitut asiat olisivat jokaisen myötä aina paremmin ja turvatummin jaettavissa.

Alla oleva video on mielenkiintoinen, koska käsittely on (varmasti tahtomattaan ja tiedostamattaan) käärmeelle selvästi fyysisesti traumatisoiva. En oleta että kyseessä olisi mainittu laji, mutta tilanne on sama Suomessakin jossa lajit voivat mennä sekaisin.

Mikään iso riippa tästä ei ole itselleni tullut, hyvä jos saan edes yhden yhteydenoton kesässä.

 

Tämä tästä. Asiasta keskustelu olisi iso bonus(:

 

  • Like 3

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Muistaakseni Joonas on vetänyt pelastuslaitokselle/laitoksille jotain infoja eksoottisista eläimistä, vai oliko se joku muu? Mutta tärkeä juttu!

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Olemme olleet poliisilaitoksella puhumassa herpeistä ja eläinsuojelusta. Pelastuslaitosten kanssa on tyydyttä "ainostaan" auttelemaan herppicasejen kanssa ;)

 

Pelastuslaitoksille vapaaehtoisapu ei ole täysin ongelmatonta, ja siksi osa laitoksista suhtautuu siihen nihkeämmin kuin toiset. Esimerkiksi vastuutilanteet jos vapaaehtoinen auttaja loukkaantuu brankkareita autellessaan on hankalaa maastoa. Mutta mikäli paikallinen pelastuslaitos/poliisi on aiheesta kiinnostunut, apua voi toki tarjota.

 

Päivystyksen kannalta toinen numero jonka voi viranomaisille myös antaa on HeKon päivystysnumero. HeKon kautta pystymme tarvittaessa etsiskelemään paikallista herppiasiantuntijaa useammastakin kaupungista läpi maan.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Tunnen itseni lisäksi kotimaasta kolme ihmistä, jotka ovat (omalla asuinpaikkakunnallaan) mainitsemallani avunanto listalla.

En tiedä muita (en toki oleta etteikö heitä olisi), mutta kaikki kolme ovat myös otettu sisään.

 

Toiminnan luonteeseen kuuluu se että viranomaispuoli avaa nämä vastuukysymyksetkin, mutta hyvä että nostit ne esille.

Uskon että tässä tapauksessa ja nimenomaan vastuuta huomioiden, henkilökohtaisesti sovitut asiat ovat skarpimpia kuin lista ihmisistä, jotka eivät omaa etukäteen molemminpuolin sovittua ja yhdessätuumin ymmärrettyä toimintatapaa? Vai mitä tuumaat Joonas?

 

Mua on myös pyydettu muutama vuosi sitten näyttämään/opettamaan myrkykäärmeiden hallintaa ja eritoten siihen liittyvää välineistöä Turun pään paloviranomaisille, mutten ole laittanut rikkaa ristiin, koska loppujenlopuksi laajempi katsantokanta olis hyödyllisempi. Toisaalta se etten omista muita kuin nämä tikkaavat matosein on riittänyt passivoivaksi selitykseksi itselleni..

 

Mutta tämä kaikki menee hieman ohi aloituksestani.

Kyseessä ei ole viranomais tyky päivät eikä heille suunnattu koulutus, vaan heidän toimintansa tuekseen tarjottu, paikallisuuteen nojaava harrastajapohjainen apu joka perustuu etukäteen käytyyn keskusteluun viranomais tahon kanssa.

Mitään ihmeellistä asiassa itsessään ei sinällään ole.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Esitelmässä voisi olla hieman paikattavaa niin käsittelyn/varotoimenpiteiden kuin käsiteltävän eläimen kunnon ja tempperamentinkin suhteen?

 

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Esitelmässä voisi olla hieman paikattavaa niin käsittelyn/varotoimenpiteiden kuin käsiteltävän eläimen kunnon ja tempperamentinkin suhteen?

 

Kysytkö siis muilta, onko video asianmukaisesti tehty? 

  • Like 1

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

No jos vastaan kysymykseesi eritellen hieman ajatuksia ja havaintojani?

Ei sitten pyöritä tapamme mukaan eestaas vehdaten(:

 

-Eläimellä näyttäisi olevan suutulehdus.

-Mikäli olisi mitään tosiasiallista syytä olettaa käärmeen olevan myrkyllisen, on esitetty pussitustapa turvallinen ainoastaan hyvin kokeneen ihmisen toimesta. Tällöinkin osviitta lajista olisi iso plussa.

-Kangaspussin soisin olevan huomattavasti syvemmän, jotta eläimen saa suoriltaan jo pihdeillä sisään, samalla syvyys tuo lisä vakuutusta eläimen siellä pysyvyyden kuin sulkemisenkin kannalta.

 

Toki pienemmillä tai suuremmilla käärmeillä kuvio vaatii jo mahdollisesti enemmän spesifimpää esittelyä ja mahdollisesti toisenlaista kalustoa ja tekniikkaakin.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Laita Nurmisen Vesalle suoraan palautetta videosta. Täällä sen toki osa lukee mutta pelastuslaitoksen videoon se ei taida vaikuttaa.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

No höh(:

 

Minähän hain nimenomaan keskustelua, keskustelufoorumillakin kun nyt ollaan.

Mitä ite tuumaat noista nostamistani ajatuksista?

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Enpä käärmettä näkemättä lähde arvailemaan videolta suutulehduksia  :)

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

n. (2:40-2:45), ja näkyyhän tuo pullotus muutoinkin?

Mut koetin heitellä ilmaan muitakin keskustelunaiheita huomioineen?


Korostan vielä että tämä ei ole selän takana purnaamista tai kenenkään bannaamistakaan.

Ainoastaan valistusta ja sen edelleen kehittämistä.

 

Muu on jaskanjauhantaa(:

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Viranomaiset muiden työtehtävien ohessa. Luotiliivit, roskispihdit. Repimistä ja tuntemattoman käärmelajin huomioonottaen "turvallista" paperisäkkiin sullomista, yms. Tuloksena kaks kunkkuboa natiaista, taatusti irronneita suomuja ja paljon ihmishikeä. Ankeeta katottavaa. Missä paikalliset viranomaisapua antavat herppiharrastajat? Entä mikä lie tilanne tämän päivän kotimaassa, olisko jollain aikaa?? ;) 

 

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Luo uusi käyttäjätili tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!

Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?

Kirjaudu sisään


×