Jump to content
Herppi.net - Suomen Herppiharrastajat ry
masa91

Kunkku oksentaa.

Recommended Posts

Meidä otus päätti oksentaa 4 pv. sitten syömänsä hiirulaiset tänään pihalle.  Otus on reilu 5v ja n 1200g painone

 

Söi ne kyllä aivan agressiivisesti hyvällä ruokahalulla, eikä pitäis olla liian isoa ( 2 aikuista hiirtä).

 

Aikasemmin ei ole ollut ongelmia ruuan suhteen.

 

 

 

Onko muilla käynyt tällaista?  Mistähän vois olla kyse?

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Onko sulla lämmöt ok? Oleko käsitellyt käärmettä ruokailun jälkeen?

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Lämmöt on ok.  30-32 lämmin pää, kylmä noin huoneen lämpöne.

 Ja käsitelty ainoastaan sen verran että  tiistai aamuna ( söi maanantai iltana) nostin ruokinta laatikosta takaisin terraan.

 

 

 

 

 

Mietin tässä, että kannattaisiko päivä parin päästä kokeilla vain yhdellä hiirellä, jos sen pitäisi sisällään.

Edited by masa91

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Ok, odottele vielä viikko ja tarjoa yhtä hiirtä. Jos se ei pysy sisällä, niin ell. keikka voisi olla paikallaan. Kannattanee myös katsoa (ja haistaa) hiiren kunto ennen tarjoilua.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Kannattaa myös alkaa syöttämään isompaa sapuskaa. Joskus on kuulopuheiden mukaan ollut ongelmia kun on syötetty useampia elukoita samalla ruokailulla.

 

Rottaa kehiin vain!

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Kannattaa myös alkaa syöttämään isompaa sapuskaa. Joskus on kuulopuheiden mukaan ollut ongelmia kun on syötetty useampia elukoita samalla ruokailulla.

 

Rottaa kehiin vain!

Jos käärme oksentaa, isompi ruoka ei ole ratkaisu sen hetkiseen tilanteeseen.

 

Enkä ole koskaan kuullut, enkä omieni kohdalla todennut, että parin/kolmen aikuisen hiiren syöttö kerralla, aiheuttaisi mitään ongelmaa.

  • Like 2

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

eipä täälläkään poika ole nirsoillut useamman hiiren syömisestä. Mitäs muut on tehnyt kun rotta ei vaan yksinkertaisesti maistu paitsi jos on jo todella nälkäinen?? on halkaistu kuono ja kokeiltu kaikki konstit. hiiri kyllä maistuu aina.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Täällä kyllä hiiri menee, mutta ei pitäny sisällä.

 

Tarjottiin viikko oksentamisen jälkee hiirtä (n. viikko sitten) eikä kelvannut.  Tällä viikolla kuitenki aika aktiivisesti joka ilta tuolla pyörinyt, jos tällä viikolla kelpaisi ja pitäisi sisällä

 

 

Eniten kuitenkin kiinnoistais tietää syitä siihen miks toi päätti oksentaa...  Kuitenkin aikasemmin syöny luonu paskonu hyvin

 

Elää toisen pojan kanssa isossa terrassa sulassa sovussa ja piiloja molemmille kylmässä ja kuumassa päässä.  Tää oksennellut on aikasemminkin elänyt toisen pojan kanssa samassa terrassa ja ei ole ollut ongelmia.  Toisen kanssa ei ole mitään ongelmia ollut.

Edited by masa91

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
Eniten kuitenkin kiinnoistais tietää syitä siihen miks toi päätti oksentaa...  Kuitenkin aikasemmin syöny luonu paskonu hyvin

 

Syytä voi ainoastaan arvailla. Kuningaspytonin oksentaminen on hyvin epätavallista ja liittyy useimmiten joko liian isoon ruokaan tai alhaisiin lämpötiloihin. Myös ylimääräinen eläimen käpälöinti syömisen jälkeen voi saada hissipojan nousemaan ylös.

 

Jos se oksentaa seuraavankin ruuan, ell. keikka on tarpeen.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Voisiko jostain syystä olla stressaantunut kämppäkaveristaan? Tai onko muissa olosuhteissa tapahtunut muutoksia, onko terraa siirretty tms.?

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Ei se koskaan aikasemmin ole kämppiksestä ressannu, piiloja ois vaikka muille jakaa, mutta samaan ruukkuun pitää aina tunkea.  Ja olosuhteet ei oo muuten muutunu ku, että kesä tuli. 

 

 

Viime viikonloppuna oli taas poikien ruoka aika. Näyttäs tuo oksennellu yksilö pitävän nyt sisällä sapuskan. Kakkendaalitki oli nurkkaan ilmestyny yön aikana

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

^ Ajatuksia ja lisäkysymyksiä... :)

Miten kauan sinulla on nämä lierot olleet? Onko 'kämppäkaveri' ollut kuinka pitkään sama? Jos on aiemmin ollut eri, onko syönyt uuden kanssa asustellessaan muuten hyvin?

 

Jokainen toki tekee kuten parhaaksi näkee, mutta itse en koskaan asuttaisi kahta koirasta samaan terraarioon. Tai ylipäätään kahta yksilöä samaan, sukupuolista viis (lukuunottamatta lisääntymiskautta tai naaraiden kanssa lyhytaikaista tilapäisratkaisua).

'Aina samaan ruukkuun tunkeminen' voidaan tulkita myös niin, että parhaasta piilo/lämmittelypaikasta on jatkuva kilpa.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Reilun puoli vuotta toinen ollut, ja toinen tuli huhtikuussa. Ekana tullut, oli aikaisemmassa kodissaan toisen ukon kanssa samassa terrassa ollut lähes koko ikänsä.  Ja toukokuusta asti olleet samassa, kun uuden tulokkaan terraario oli auttamattoman pieni.  

 

Ja toi, kumpi oksensi, on juuri se kumpi koko elämänsä kämppiksen kanssa elänyt.

 Ruokitaan kuitenkin molemmat omissa ruokinta bokseissaan, ja ruokintaa seuraavan päivän iltana rauhallisesti nostetaan takaisin terraan. 

 

Ja pidetään kyllä sellainen järjestys, että piilopaikkoja on vähintään 2 molemmissa päissä, ja niiden välillä vielä 1-2 että molemmille varmasti riittää.

 

Ollaan kyllä nyt mietitty, jos 230x50x60 terrasta tehtäisiin väliseinällä kaksi terraa noille kunkuille, ja terran keskelle iso lämpömatto jolla molempien puoliskojen lämmöt hoidettaisiin. 

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Täällä olisi yksi huolestunut kunkun omistaja. Kyseessä on ensimmäinen käärmeeni, joka on ollut minulla kolmisen vuotta.

Reilu tunti syötöstä kunkku päätti puklata rotan ulos, oli aika karun näköstä suun aukomista ja vääntelyä. Rotta tuli kokonaisena ulos. Seuraavassa muita faktoja:

Ikä ja koko: n.5v, 1200+g koiras
Lämmöt ja kosteus: Lämmöt ok, kosteudessa vähän toivomisen varaa (meillä on tosi kuiva huoneilma, vaikea pitää tarpeeksi korkealla). On ollut näillä setupeilla kuitenkin yli vuoden.
Syötetty eläin: Haettu aiemmin päivällä Faunattaresta, n. 55g rotta. Oli toisen rotan kanssa pussissa + paperissa, sitten repussa n. 40min. Tuskin ne kuitenkaan sulivat tuossa ajassa, kävelin kotiin viileässä illassa? Oli pakkasessa 6h ennen syöttöä. Rotta sulatettiin kuumassa vedessä, n. 40min kuten tavallisesti tämän kokoista. Ei haissut/näyttänyt oudolta.
Ruokailu: Omaan terraan, totuttuun tapaan. Pohjana talouspaperi joten ei pahemmin vaaraa saada pohjamatskua suuhun. Söi normaalin näköisesti, vaikken ollutkaan koko tapahtumaa vieressä katsomassa, muttei näyttänyt jääneen jumiinkaan (näin hännän vilahtavan sisään ja käärmeen suoristavan itsensä ok)
Tilanne ennen ruokailua + muita ongelmia: Viime viikolla yksinään 5pvä, jonka aikana oli paskonut ja onnistunut kolhimaan päänsä johonkin. Päälaella pieni pyöreä haava, on saanut kys. kohdan aiemminkin rikki. Eliminoin todennäköisen syyn nyt kun ehkä löysin (itse rakennetussa kannessa oksanlovessa terävä kohta...) Haava siistin oloinen, puhdistettu (oli jo rupeutunut huomatessa) eikä punoita tai näytä tulehtumisen merkkejä. Nahanluonti kesken syöttöhetkellä, riekaleita jo irronnut. Kävi kylvyssä siivouksen aikana sunnuntaina (jonka jälkeen haavan puhdistus). Oli normaalin oloinen, haava ei näyttänyt pahalta kun joka päivä tiirailin ja lähti metsästämään innokkaasti vaikka viihtyikin lähinnä terraarion kylmässä päässä su-ke. Poistin yhden läpeensä likaantuneen piilopaikan ja lisäsin tekokasvin siivouksen yhteydessä.
Edellinen ruokailu: n. 2vko sitten. Söi lähes 100g rotan, joka olikin aika läski (lähes päärynän muotoinen, korostui vasta kun käärme söi sitä..). Pelkäsin jo että mahtuuko, mutta söi sen ajan kanssa eikä oksennellut tuon jälkeen.
Käytös oksentaessa ja jälkeen: Oli tunnin rauhassa, kunnes alkoi kohotella päätä, avata suuta ja lopulta pyöri kuin väkkärä ja oksensi rotan. Sen jälkeen aukoi suuta, liikuskeli hetken ja pullautti hieman vielä limaa päälle. Nyt kulunut melkein 3h ensimmäisestä rotan ulostulosta ja käärme ei ole enää pyörinyt, liikuskelee  hieman ja lepäilee vuoron perään ja hinkkaa hieman päätänsä ja aukoo suutaan, ei tosin kovin usein. Ei ole kuitenkaan vetäytynyt kokonaan piiloon, tykkää olla ns. pidempänä eikä täysin kerällä.

Kaipaisin kokemuksia ja neuvoja. Kuinka kauan minun kannattaa odottaa, kunnes soitan eläinlääkärille? Käsittääkseni käsittelyä kannattaa välttää ainakin muutama päivä, mieluiten viikko tai kaksikin tämmöisen jälkeen. Missä vaiheessa kuitenkin kannattaa ottaa käärme käsittelyyn tai viedä eläinlääkärille? Kannattaako minun suosiolla hankkia vielä pienempää ruokaa seuraavaksi ja jättää tämän rotan mukana ostettu kaveri syöttämättä?

Poistin rotan, jonka jälkeen tuli vielä sitä limaa... Milloin kehtaa ukkoa häiritä sen verran, että pyyhkii terran pohjaa hieman?

Olen nyt valvonut yön tämän takia enkä oikein tiedä kuinka paljon tästä pitäisi huolestua. Lueskelin, että ihmiset odottelevat rauhassa parikin viikkoa ja kokeilevat syöttää toisenkin kerran ennen kuin soittelevat lääkäriin.

Edited by TeKo
Lisäyksiä

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Luo uusi käyttäjätili tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!

Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?

Kirjaudu sisään


×