Jump to content
Herppi.net - Suomen Herppiharrastajat ry
LauriH

Pomatias elegans -round mouthed snail

Recommended Posts

Mulle tuli näitä vekkuleita otuksia kolme kipaletta syntymäpäivälahjaksi tyttöystävältäni eli Reetalta, joka oli tilannut ne Saksasta asti.

Otukset ovat siitä poikkeuksellisia että ne ovat anatomialtaan merikotiloita, vaikka elävätkin maalla. Kaksiosainen jalka, pitkä pyöreän mallinen suu, silmät tuntosarvien kärkien sijaan päässä. Kuoressa on myös kansi, jonka kotilo sulkee perässään mennessään kuoreen, ja näillä on myös sukupuolet, eivät ole hermafrodiitteja niinkuin suurin osa maakotiloista. Koiras on naarasta pienempi ja sirompi. Laji kasvaa maksimissaan parisenttiseksi. Elää luonnossa kuohkeamultaisessa/hiekkaisessa, kalkkiperäisessä maastossa, metsiköissä, dyyneillä ja jopa merenrantakivikossa kontaktissa suolaveteen. Kotoisin välimeren alueelta ja eteläeuroopasta. Laji voi elää jopa 4-5 v.

Laji syö pääosin lahoavia lehtiä ja lahopuuta, sekä leviä, kasvinosia ja varmaankin myös raatoja. Vaatii korkean ilmankosteuden pysyäkseen aktiivisena, mutta maaperä ei saa olla liian märkää ja kostea jakso saa kestää maksimissaan 4viikkoa, jonka jälkeen kotilo vaatii kuivan kauden pysyäkseen elossa. Parittelee läpi kesän, mutta munii syksyllä jopa 60 munaa, jokaisen yksitellen, ja naamioi ne tartuttamalla maa-ainesta kuoren pintaan liman avulla.

Mulla nämä kolme vipeltäjää ovat karkkiboksissa, jossa on ruukkusoran kanssa hoituva "salaojitus" jottei pohjamateriaali, hiekan sekainen kookoshumus johon lisätty kalsiumjauhetta, jää liian kosteaksi. Soran ja pohjamateriaalin eristää toisistaan talouspaperipala. Sisutuksena pari elävää kosteassakin pärjäävää mehikasvia, pienet pullonkorkit suola -ja makealle vedelle ja sammalta kaivautumista varten. Ruokana olen tarjonnut laholehtiä, lahopuuta, spirulinalevätabletteja turvotettuna ja kasviksia. Ovat aika arkoja otuksia, sujahtavat kuoreensa ja vetävät läpän kiinni pienestäkin tärähdyksestä. :D Pian olen kuivaa kautta heille aloittamassa.

Mielenkiintoisella tavalla kinkkisiä ja erittäin mielenkiintoisia ja persoonallisen näköisiä otuksia, omat yksilöni ovat ilmeisesti 2 naarasta ja 1 koiras. En osaa varmana sanoa. Pidän lajista kovasti, toivottavasti lisääntyisi. :)

Omistani en kuvia ole vielä ottanut, joten tässä pari nettilinkkiä:

http://static.flickr.com/54/146291706_77e4d7d826_o.jpg

http://static.flickr.com/49/146296048_033178b28d_o.jpg

http://hpbimg.peppix.de/HP%20Pomatias%20elegans1.jpg

-Lauri

  • Like 2

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Vau mitä otuksia! Olen tähän mennessä nähnyt noita vain Välimeren alueen nilviäisistä kertovissa kirjoissa. Niissäkin vain kauniita kuoren kuvia. Elävänä ovat vielä veikeämpiä. Oikein paljon onnea kasvatukseen. Onko varmuutta minkä ikäisiä omat eläimesi ovat? Onkohan kukaan tällä palstalla nähnyt niitä lomaillessaan livenä? Entä onko tietoa eri värivaihtoehdoista?

-Lotta

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Enpä muuta osaa sanoa kuin VAU. Mielettömän herttaisen näköisiä! Hoito vaikuttaa kyllä kinkkiseltä,mutta sullahan on tää kotilokasvatus tiettävästi hallussa! Lykkyä tulevaan ja pistä välillä ehtiäessäsi lemmikkiesi hoidolta tänne kuulumisia :)

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Kiitoksia vastauksista. :) Onhan se hoito omalla tavallaan "kinkkistä" etenkin alkuun mutta kyllä siihen tottuu ja kun rutiini syntyy niin ihan helposti muiden kotsien ohella menevät. :D

Isuvinen/Lotta, en tiedä minkä ikäisiä omani ovat. Aikuisia kylläkin. Toivottavasti eivät ihan ikäloppuja kuitenkaan. :P Mulla on hämärä muistikuva että olisin nähnyt tämän kaltaisia kotiloita kreikassa, mutta en silloin vielä harrastanut joten ei jäänyt niin mieleen. Värimuunoksista ei ole hajuakaan, eiköhän ne kaikki ole tämmöisiä "perusvärisiä" satunnaisia geenipoikkeuksia lukuunottamatta.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Tänne muutti tänään Saksasta 4 kpl näitä kärsäotuksia. Todella huvittavan näköisiä :P . Aika ujoja, joten kovin hyviä kuvia en vielä saanut otettua.

 

48fc192c-4bd8-4731-8c41-f669fde05a7d_zps

ab9945b6-63da-4e10-9ac3-513c3ed674a1_zps

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Onhan ne aika vinkeen näkösiä limastajia :DD
Keneltä / mistä te näitä ostatte? Saksasta juu, mutta tarkempaa tietoa olis kiva saada.
Ite oon näitäki jo vähän aikaa kattellu ja todennut ihan mukaviksi katselun kohteiksi.
 

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

ThePetFactory on ainoa paikka, missä oon nähnyt myytävänä. Muuten jees kauppa mutta postarit on yllättävän suolaiset, samaten kotiloiden hinnat.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Tosiaan, sieltä meillekkin tuli ekat isot kuoriaiset (Goliathus goliatus) ja hinta kirpas pikkasen.
Tietty pitää ottaa huomioon myös se, että saksasta nää tuli...
Pitääpä kattoa sieltä sitte :D

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Ovat kyllä hauskoja öttiäisiä. Toivottavasti tulis poikasia, mahtuis paljon isompikin lauma, kun ovat niin pieniä.

 

Asustelevat 2,5-litraisessa faunassa. Pohjamatskuna on (luomu)multaa, joka on jo itsessään kalkittu, mutta sekoitin siihen varmuuden vuoksi vielä vähän liitujauhoa, lisäksi liitujauhoa on erikseen tarjolla. Terrasta löytyy myös kuivia lehtiä, sammalta ja Beetlefix 1:tä (=osittain maatuneita lehtiä yms.). Tarjoamani tuoreruoka on näyttänyt maistuvan.

 

Ajattelin nyt aloittaa noille kuivan kauden, kun en tiedä yhtään, millaisen ajan ovat jo olleet aktiivisina.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Näillä pitäisi olla reilu kosteus, että pysyvät aktiivisina. Jaa. En ole moneen päivän sumuttanut terraa ja pohjamatskukin näyttää aika kuivalta, mutta siellä ne mönkivät tänäkin aamuna. Eivät vissiin ole lukeneet hoito-ohjeitaan :P .

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Niin niin. Sen takia olenkin antanut terran kuivua. Pointti olikin se, että jos aktiivisuuteen tarvitaan reilu kosteus, olettaisi kuivuuden johtavan epäaktiivisuuteen, mutta ei tosiaan ainakaan vielä ole näyttänyt vaikuttavan.

Edited by *Marika*

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

 Parittelee läpi kesän, mutta munii syksyllä jopa 60 munaa, jokaisen yksitellen, ja naamioi ne tartuttamalla maa-ainesta kuoren pintaan liman avulla.

 

 

Mietinpähän tässä vaan, että miten uskallan ikinä vaihtaa näiden pohjamatskuja, jos siellä sattuukin olemaan munia :o .

 

Ovat kyllä niin ällösöpöjä otuksia, ja niiden liikkumista terran seinällä on todella hauska seurata: kahdella jalalla kävelyä kärsä kävelykeppinä :P . Ovat aktiivisia tyyppejä ja liikkuvat paljon myös päiväsaikaan.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Hitsi ku hauskannäkösiä Alf-kotiloita :D Onnea kasvatukseen!

  • Like 1

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
Entä onko tietoa eri värivaihtoehdoista?

 

Tähän voisin vastata omien kotiloideni perusteella, että ainakin pieniä värivaihteluita löytyy. Mulla on kaksi kuoreltaan raidatonta ja kaksi raidallista. Toinen raidattomista on vaaleamman värinen kuin muut, ja raidakkailla on erilaiset raidat - toisella pitkittäiset ja toisella poikittaiset. Aika himmeitä nuo raidat kyllä ovat.

 

a7caf684-d6eb-4eaf-a5c6-56506d0c48aa_zps

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Voi miten suloisia nuo ovat aivan ihania! Sydän suli jo kun näin sen vain eka kerran :3 mieki voisin ostaa tollasen kyll sitten kun nämä aksut saavat uuden terran nii nuohan menee kätevästi sinne faunaboxiin joka oli kait 11litraa jopa

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Poikasia on tähän mennessä löytynyt neljä, toivotaan että tulee vielä lisääkin :). Pari aikuista olis myös tarkoitus hankkia lisää, jos vaan on saatavilla. Ovat kyllä kivoja öttiäisiä.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Tänään on ollut liikkeellä peräti 8 poikasta! :) Todella kiva, että olen saanut pikku kärsäilijät viihtymään.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Siirsin elegansit parin litran purkista M-koon faunaan, niin sai terrasta vähän kivemman näköisen - ja onpahan ötöillä enemmän mönkimistilaa, kun lauma kerta kasvaakin koko ajan :). Poikasia on todella vaikea huomata mullan seasta, joten siirsin kaikki pohjamatskutkin vanhasta terrasta uuteen, että kaikki varmasti tulevat mukaan. 

 

Nämä tuntuvat tykkäävän valosta, ovat yleensä aktiivisimmillaan aamupäivästä alkaen. Terra mulla onkin ikkunan edessä. Poikaset ovat tykästyneet korkkikaarnalla kiipeilyyn.

 

f316f84a-34d0-4d26-a5ba-c169867dbf87_zps

  • Like 1

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Kaivelin elegansterraa ja tässä saalis:

 

60c71655-6dbe-4544-8d1a-112c2e7a2fad_zps

 

Poikasten tarkka määrä olisi kiva tietää, mutta en meinannut löytää edes kaikkia aikuisia, sen verran hyvin ovat piilossa mullan seassa, vaikkei terra tuon isompi olekaan. Mutta siis neljän aikuisen lisäksi löytyy ainakin 3 isompaa poikasta ja 6 pientä.

  • Like 1

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Jos sulta joskus liikenee näitä myyntiin asti niin varmasti ainakin tulokseen tulen hankkimaan. Jotenkin niin viehättävän näkösiä "kärsä" kotiloita :D

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Kellään muulla edelleenkään näitä? Muiden kokemuksia olis aina kiva lukea...

 

Noista omista on hengissä vielä aikuisista ainakin 3/4 ja jokunen poikanen myös on näkynyt liikkeellä, todella hitaasti vaan tuntuvat kasvavan. Nämä määrät perustuen siihen, miten olen nähnyt öttiäisiä liikkeellä, pitäisi joskus taas kaivella niiden lootaa, niin näkisi todellisen määrän.

 

Mietin uskaltaisiko nämäkin laittaa jääkaappiin, ainakin monilla muilla hidaskasvuisilla poikasilla kasvua on tapahtunut eniten juuri talvihorroksen jälkeen. Eurooppalainen lajihan tämäkin, joten miksi ei...

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Aikuinen ja toinen suurimmista poikasista. Noin vuosi sitten bongasin ekat ipanat terrasta.

P1300530_zpspixaq4eh.jpg

 

Huomasin samalla tällaisen, lienee siis uusi elegansvaava nähnyt päivänvalon...

P1300531_zpsudzauph0.jpg

 

Innostuin sitten penkomaan terraa enemmänkin nähdäkseni, kuinka paljon näitä nykyään on...vaikka tosi vaikeaa noita pieniä onkin löytää mullan seasta. Yksi enemmän löytyi kuin kesällä. Mutta osa poikasista ei näytä kasvaneen ollenkaan, mistähän kiikastaa... Kuvassa neljä suurinta on aikuisia, loput niiden jälkeläisiä.

P1300533_zpsy4mcww01.jpg

 

Toivottavasti uusia poikasia tulee vielä lisääkin. Luulinkin, että tuolla saattaisi olla jo isompikin lauma / isompia poikasia, kun syksyllä keräämiäni pudonneita puunlehtiä on nyt syöty niin innolla. No, ovat sitten muuten vaan olleet nälkäisiä...

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Luo uusi käyttäjätili tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!

Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?

Kirjaudu sisään


×