Jump to content
Herppi.net - Suomen Herppiharrastajat ry
Sonya

Tarantula sairastaa

Recommended Posts

Sonya    14

A.brocklehurstini toiminnassa on nyt jotain varsin pahasti vialla. Kyseessä on noin puolentoista vuoden ikäinen, noin 4 cm mittainen (ls) karvajalka, joka on siis tähän asti toiminut moitteetta. Viimeisen moltin jälkeen, joka oli kait about kuukausi sitten, lukin raajojen toiminnassa on ilmennyt ongelmia. Näyttää siltä, että osa sen raajoista, varsinkin enimmäinen jalkapari, on jollain tavalla epäkunnossa, vaikkei mitään ulkoista vauriota olekaan näkyvissä. Eläimen toiminta kaikkinensa muistuttaa hyvin paljon hämistä, joka on nestehukkainen eli jokseenkin "löllö". Liikkuu itsekseen jonkin verran kuutiossaan, mutta ei todellakaan ole enää oma sähäkkä itsensä.

Epäilen itse, että moltissa meni jotain vikaan, vaikkei se ulospäin näykään. Olen myös miettinyt dyskinetic syndromen mahdollisuutta.

Onko kellään ollut vastaavaa? Kokemuksia jakoon :)

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
jeppe91    0

Tarkista kosteus onko liian kostea taikuiva! sitten ravinto onko syönyt mitään? mikä on pohja materiaali onko mikä lämpö?

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
Sonya    14

Fyysiset olosuhteet ok, lämpötilat on siinä 23 huituvilla, kosteuskin yli 50 prossaa tuon mittarin mukaan. Pohjamateriaalina turvemx. Olosuhteet eivät ole myöskään muuttuneet radikaalisti verrattuna aikaisempaan. Ruokaan ei ole tainnut koskea sitten viimeisen moltin, mutta epäilen, että tämä "sairaus" on siihen syynä.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
jeppe91    0

jos ei ole syönyt ravintoa ennenn molttia tarpeeksi voi johtua siitä! kokeileppas heitää kahtia silputtu sirkka nenän eteen tai kävely reitille!

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
harza82    0

Kävi semmonen homma että kingillä oli persauksessaan n nuppineulanpäänkokoinen näppy, näytti ihan finniltä. Kutakuinkin kuukauden kuluttua elikko kuoli ja ko. kohdasta oli suolet pihalla. Mitään loista tai muuta en nähnyt tulleen ulos. Pariin viimeiseen päivään en kylläkään käynyt elikkoa katsomassa. Kysymys kuuluu onko muilla vastaavia kokemuksia? Uskallanko laittaa uuden hämiksen tuohon samaan terraan vai pitäskö vaihtaa turpeet? Muuten se ei olisi mikään ongelma, mutta kun turvetta on yli 100litraa, kyseessä puolenkuution terraario.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
MRJoker    76

Aina kannattaa vaihtaa turpeet kun vaihtaa elukkaa terrassa. Tuo mitä kerroit niin heti kieltämättä tuli mieleen loinen koska en keksi muutakaan. Se voi olla siellä turpeissa se kelju ja jopa siksi kannattaa vaihtaa turpeet. Eikä desinfiointikaan ois pahasta jos hiukankin epäilee loista. Loinenhan on juuri sellainen että se elää isäntäeläimessä ja kun aika on kypsä niin ulos tullaan ja lähinnä räjäyttää isäntäeläimen tai syö sisältä sen kuoliaaksi ja sit vasta poistuu. Osaan otot vaan sinne suuntaan kingi kun on komea elukka ja ikävällä tavalla poistui.

  • Like 1

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
tonikin    1 482

Mielenkiinnosta lähden kyselemään millaisia kokemuksia mahdollisista loispistiäis, yms. vierailuista on jäänyt?

Teoriassahan jos porukkaa tulee ulos useampia yksilöitä ja taloudesta löytyy uusia isäntäeläimiä, on nämä lentelevät luonnon ötykät kenties helposti uuden sukupolvi kierroksen alkuunpanijoina?

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
Sonya    14

Mistä alunperin olet hämyn saanut? Vai onko alkuperästä tietoa. Kauan on siulla ollut?

Olen aika pitkälti MRJokerin kanssa samaa mieltä, että loiselta tuo vaikuttaisi. En usko, että hämyltä noin vain tupsahtelee sisuskaluja pihalle. Tuolla ison lutakon takana nuo loistapaukset ovat kai vähän yleisempiä. Ainakaan ei ihan äkkiä muistu mieleen, että Suomessa olisi vastaavaa sattunut. Täältä puuttuu onneksi ne elukat, jotka esim. munivat elävään tarantulaan. Mutta eipä täällä luonnostaan ole tartsujakaan, joten tuontitavaraa nekin.

Samaa mieltä myös tuosta, että turpeet vaihtoon

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
harza82    0

Tuli mulle kesällä birdspiderssin kautta, en muista keneltä, enkä pääse nyt olemaan yhteydessä häneen kun ko foorumi on nurin.

Uskon teitä ja vaihdan turpeet, onneksi tuohon isoon terraan ei nyt ole sitten tulijaa niin ei ole kiire. Homma on nimittäin iso...

Tullessaan oli terve ja äkäinen kuten asiaan kuuluu. Syönyt ja muutenkin ollut aktiivinen mulla ollessaa. Siirsin tuohon tekemääni isoon terraan. Siellä teki itelleen uuden luolan, ja söi pari torakkaa. Sen jälkeen muuttui flekmaattiseksi. Ja viimeaikoina on vain maannut luolassaan. Perseessä sillä tosiaan oli tuo pieni finnin/mustapään näköinen näppy. Ja sen kohdalta oli siis romut kartanolla. Pariin kolmeen päivään en hämishuoneesa käynyt kun oli paljon muuta... Joten en nähnyt mitä tapahtui.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
Sonya    14

Todella mystistä =/

Tietääkö kukaan, voiko ihan suomalaisten ruokaeläinten kautta siirtyä loisia ja nimenomaan tuollaisia loisia, jotka tupsahtaisivat jostain kohtaa kehoa pihalle? Periaatteessa se voisi olla mahdollista, mutta toisaalta taas, jos torakassa on loinen, luulisi senkin kuolevan sulatusprosessissa isäntäeläimen mukana.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
samurai    1

Liekkö taranteli kippeenä tjt ku sillä on tuomone valkone systeemi toisessa "kutimessa" välillä koittaa taka jaloillaan kaapia tuota valkoista pois, minusta se näyttää lähinnä seitiltä mutta ei se eläin siitä ihan selvästikkään nauti. Koitin sitä auttaa ottamalla osan pois, ei pistänyt vastaan vaan rupuse itsekkin kaapimaan jaloillaan kaverina. Mutta kysynpä taas vaihteeksi viisaammilta, onko kellään mitään ajatuksia.

Tässä pari kuvaa:

http://img251.imageshack.us/i/tatantula1.jpg/

http://img153.imageshack.us/i/14102010005.jpg/

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
MRJoker    76

Näyttää kieltämättä vähän oudolta. Miten on lähtikö se siitä helposti irti kun kokeilit? Seitiltähän tuo näyttää. Voit kokeilla märällä pumpulipuikolla kostuttaa sitä ja toisella kaapia sitä pois. Uskon että toi häiritsee hämyä aika paljon, kun nehän tykkää liikkuessaan laittaa seittirihman aina sinne tänne. Pahin yhtälö ois että hämy alkais stressata niin pahasti että kuolee. Nämähän ovat aika stressaavaa sakkia. Koitahan saada sitä irti että kaveri voi jatkaa normaalia eloaan.

  • Like 1

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
samurai    1

joo, kostuttamalla tuo muuttuu jankiksi siis sitkeäksi massaksi ja lähtee enimmäkseen pois aika tiukassa on. Hämis on tosi kiltti :D.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
Sonya    14

Hehkutan nyt tämän ketjun jatkoksi, kun en uutta kehtaa aloittaa...

H.incei ukkeli meinasi käydä tänään jo hämistaivaan porteilla. Katoin aamulla tyyppiä enkä huomannut mitään poikkeavaa. Iltapäivällä kotiin tullessa se oli keskellä purkkiaan death curlissa. Siinä vähän aikaa ihmettelin, että no mites se nytte jo heitti lusikan nurkkaan, kun vasta syksypuolella teki sen ultimate moltin. Ei tosin ole syönyt hyvin, joten ajattelin siitä. Epäilin myös kosteutta (=nestehukkaa), vaikka viimeeksi eilen ruipinkin vettä.

Onni onnettomuudessa huomasin, kun purkkia siirtelin, että ihan kuin olisi vähän liikahtanut. Pikkuisen pinseteillä tökin ja totesin, että joko se tekee kuolemaa just nyt tai sitten se on vaan jotain "kuoleman jälkeistä kevyttä hermoliikehdintää". Kippasin kuitenkin spidun selälleen ja tiputtelin sen suun kohdalle vettä ja jätin ukkelin siihen.

Se virkosi! :D Tunnin päästä oli piristynyt niin paljon, että tarttui pinsetteihin kiinni ja kampesi normaaliin asentoon. Tunti sitten se taisi jo jotain myllätä terrassaan :) Tulee niin hyvä fiilis, kun joskus tässä harrastuksessa saa positiivisia kokemuksia tuohon suuntaan. Liian usein se death curl on todellista eikä siitä virkoa vaikka mitä tekisi.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
Mörkö    2

Olipa kiinnostavaa kuulla, että joskus voi pikaisella ensiavulla saada hämpinkin virvoitettua. Varmasti tuli hyvä fiilis! Joskus näinkin, onnea ;)

  • Like 1

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
MRJoker    76

Laitetaan nyt omakin tarina.

H. lividum on aiheuttanu itselle harmaita hiuksia. Kerran se oli tullut luolansa suulle ja jääny siihen outoon asentoon osa jaloista alla ja osa supussa vieressä. Pari päivää sitä siinä kattelin ja kunnes aloin kokeilla herätellä kaveria. Sudilla vähän tönisin ja ei reagoinu mitenkään. Molttia ei ollut tulossa sen se oli hoitanu hiljattain. Isolla lusikalla kauhasin hämyn alta kaverin lusikkaan ja siirsin sen toiseen purkkiin jossa oli vain vähän turvetta. Tää toimenpide oli kuin olis kuollutta hämyä siirtänyt, kun kyse kuitenkin on Haplopelmasta kohtuu ärhäkkästä lajista. Tarjosin vain näkyvää kosteutta eli seinille sumuttelua ja vesikupin. Siirsin kaverin vesikupin reunalle niin että pari jalkaa vain vähän koski vettä. Jos vaikka olisi jostain syystä ajanut itsensä piippuun eikä pystyny liikkumaan enää.

Pari päivää hämy oli kuin kuollut, vaikka välillä oli hiukan liikuttanut jalkojaan. Kuitenkin sen verran sitkeä sissi oli, että parin päivän jälkeen alko toimia normaalisti. Itse vieläkin ihmettelen mikä hitto kaveria vaivasi. Sen siirto takaisin putsattuun omaan terraan olikin sit haastavampi osuus.

Tästä noin 6kk eteenpäin teki samat jutut oli veltto kunnes menin lusikalla ronkkimaan sen alta, niin sain parit vale hyökit sormilleni. Enkä ehtiny kättä edes liikuttaa kun hyökit oli jo perillä. Saamarin elukka osaa olla hankala välillä :evil:

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
TeroS    502

Itse onnistuin myös pelastamaan yhden kaverin.

Yksi noista mun rosea slingeistä löytyi yhtenä aamuna jalat koukussa mahan alla eikä minkäänlaista elonmerkkiä ollut havaittavissa. Ajattelin kuitenkin ihan piruuttani laittaa kaveri kuppiin jossa oli märkää paperia pohjalla. Parin tunnin päästä kaveri oli jo liikuttanut vähän jalkojaan ja seuraavana aamuna löytyi iloinen yllätys purkista. Hämppy oli täysin terve ja kutoi seittiä purkissa. Molteissa kaveri on jäänyt jälkeen sisarustaan reippaasti (on huomattavasti pienempi) mutta muuten täysin terve ja hyvinvoiva.

On kyllä hieno fiilis kun onnistuu aina välillä :)

Edited by TeroS

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
MRJoker    76

Juu se fiilis on hyvää vastapainoa niille tunteille, kun jotain menee pieleen jostain syystä. On tää hieno harrastus, kun tää repii tunteita välillä milloin mihinki suuntaan.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
Sonya    14

Totta :) Ite olen vielä sen verran tunteellinen hömppä, että jokaiseen hämyyn on jollain tasolla kiintynyt, toisiin enemmän ja toisiin sitten vähän vähemmän. Menetykset kirpaisee aina, joten oli ihan mieletöntä, kun incei jaksoi vielä porskuttaa menemään :) Vaikka on nuo goldit ovatkin melkoisen sisäsiittoista sakkia, on se pirun hienon näköinen elukka miun mielestä :)

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
Sonya    14

Käsittääkseni se on just se "jalostettu" värimuoto. Tietolähteissä on toki toivomisen varaa...Enkä ole kovin syvälle noiden historiikkiin perehtynyt muutenkaan. Joltain foorumilta vaan lueskelin.

Tietenkin tajusin asian vasta sen jälkeen, kun otus oli ollut taloudessa jo jonkin aikaa. En kannata sisarussuhteita minkään lajin kohdalla oli se kuinka kehittynyt tai alkeellinen tahansa, ja kyllä varmasti se keskinäinen paritus ennen pitkää näkyy jälkikasvun laadussakin. Toi oma gold on aika hyvin porskuttanut tähän asti.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
MRJoker    76

Juu hyvä näin. Tietenkin kohta jokin neropatti keksii, että se on jo oma laji ja antaa sille jonkin fiksun nimen. :evil:

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
markus123    0

päivää kaikki!

Juuri ostamani g. pulchripes on päättänyt mennä luolassaan selälleen, on vaikea uskoa että se jo nyt alkas luomaan nahkaansa, sillä viime viikolla hän niin jo teki, mutta onko se mahdollista että kuitenkin nyt jo alkais moltaan. se on noin 5-7 cm yksilö aika nuori vielä

kellään mitään apua tähän pulmaan?

kaikki neuvot otetaan vastaan

(PS. se ekä hämähäkkini... )

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
TeroS    502

Kuulostaa kyllä vähän ihmeelliseltä...

Onko siis tuo koko jalkojen kanssa vai pelkkä kroppa?

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Luo uusi käyttäjätili tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!

Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?

Kirjaudu sisään


×