Jump to content
Herppi.net - Suomen Herppiharrastajat ry

hizekun

Jäsen
 • Viestit

  3
 • Liittynyt

 • Viimeksi vieraillut

 • Palaute

  N/A

Maine sivustolla

0 Neutraali

Tietoja käyttäjästä hizekun

 • Taso
  uskaltautui rekisteröitymään

Profiilin tiedot

 • Sijainti
  vantaa
 1. Jacksoninkameleontti

  Moi Karov! Vaikka sun viestistä nyt aikaa onkin jo, niin ajattelin jokatapauksessa vastata. Omistin itse jacksonin kamsun, joka tosin kuoli vähän aikaa sitten valitettavasti... Jacksoneista ei kyllä paljoa tietoa löydykkään, joten hyvä että kysyt. Jacksonit ja jemenit eivät paljoa eroa toisistaan. Jacksonilla on vain oltava paljon kosteampi "ilmasto" kuin jemenillä, joten terraariota saa olla kastelemassa pitkin päivää. Huomioon kannattaa kuitenkin ottaa se, että ilma kiertää hyvin ja käytätkö pohjamateriaalina haketta (tms) vai sanomalehtiä. Itse käytin ennen haketta, joka sai terraario ilman liian kosteaksi ja tunkkaiseksi, joten kamsun oli vaikea hengittää. Siirryin siis käyttämään sanomalehteä --> helpompi siivota ja hakkeessa ei ala elämään mitään ylimääräistä. Käytössä myös oli lasiterraario, joten vaihdoin toisen lasioven verkkoon, jotta ilma kiertäisi paremmin. Jemeneillä lämpöä on muistaakseni enemmän, kuin jacksoneilla. Samaa ruokaa he molemmat syövät, mutta jackson ei syö niin paljoa salaattia yms hedelmiä, kuin jemeni. Kannattaa myös aina miettiä, ostaako uroksen vai naaraan. Urokset ovat helpompihoitoisia kuin naaraat, sillä naaraat stressaavat paljon. Mielestäni jacksonit ovat myös paljon kallempia kuin jemenit. Jacksonit maksavat muistaakseni 250-yli 350e. Jemenit maksavat yleensä jotakin 150e ylöspäin. Riippuu myös, että ostatko kasvattajalta vai kaupasta. Toisaalta Jacksoneita ei tietääkseni suomessa ole paljoa, niin niitä voi olla vaikea löytää kasvattajilta. Muista, että kameleontit eivät odota yhteisiä seurusteluhetkiä, mutta olemassa on niitä poikkeuksiakin. Mun kamsu oli tämä poikkeus ja tykkäsi olla paljon terraarion ulkopuolella. Toivon että tämä auttoi vähän :) Onnea etsintään!
 2. Kameleontin hankinta

  Jeh Buude! Vaikka sun viestistä on jo aikaa, niin aattelin nyt kuitenkin vastata. Itselläni ei ole ollut jemeniä, mutta jacksonin hoidosta on kokemusta, joten en usko että hoito paljoa eroaa toisistaan. 1. Monet sanovat, että kameleontit ovat vaikeita ensimmäiseksi lemmikiksi, mutta itselläni ei ollu vaikeuksia kameleonttini hoidossa. Tietenkin vaikeus riippuu siitä, miten paljon olet kotona ja pystytkö kostuttamaan terraariota päivittäin. 2. Netistä voit etsiä (kuten faunattaren sivuilta) terraarion kokoja, mutta suunnilleen näin --> syvyys 45cm, leveys 70cm ja korkeus 80-100cm olisi aika minimi koko terraariolle. Itselläni on lasiterraario, joten tämä käy hyvin. 3. Kasvattajilta löytyy. Etsi vaikka netistä "kameleontin kasvattaja" tai toki täältä herpistäkin voi löytyä kasvattajia. Myös voit etsiä nettikaupoista, kuten torista. 4. Terraariota ei saa sijoittaa lattialle, joten sen täytyy olla esimerkiksi lipaston päällä, jonne kissa ei pääse. Kissa ei saa päästä myöskään häiritsemään kameleonttia, sillä tämä voi stressaantua ja vaikutaa esim sen nahanluontiin tai ruokahaluun. 5. Terraarion voi toki rakentaa itsekkin. Itse ostin terraarion torista käytettynä. 6. Kameleontti tarvitsee lämpölampun ja vähintään yhden loisteputken lisävalaistukseksi. Lämmittelyalueen lämmön tulisi olla 35-40 astetta, peruslämpö päivisin noin 25c. 7. Kamsu syö esim. kenttäsirkkoja, hämähäkkejä, perhosia, jauhomatoja, torakoita, vahakoisantoukkia ja lokusteja. Mahdollisimman monipuolinen ruoka on aina parempi. Tietenkään kaikkia mainitsemistani ruoista ei tarvitse antaa, sillä esim. jos torakka pääsee vapaaksi, sitä ei saa millään tuhottua (tuholaiseläin). Itse ruokin kamsuni 3krt viikossa (ma, ke, pe) kerran viikossa lisäsin kalkin ruokaan ja joka toinen vk lisäsin vitamiinin. Terraariota siis tulee kastella monta kertaa päivässä, (ei tarvitse kuitenkaan koko aikaa olla kastelemassa). Muista myös, että kameleontti ei ole sylieläin. Toisaalta on niitä poikkeuksiakin, kuten minun kamsuni, joka tykkäsi tulla paljon käteeni ja oli suurimmanosan päivästä aina terraarion ulkopuolella. Mutta jos saat poikkeuksen niin muista katsoa, että kameleontille ei tule kylmä sillä se voi vilustua ja mennä huonoonkuntoon. Muista myös että muita kameleontteja ei saa olla näkyvillä, sillä se stressaantuu. Toivon että näistä oli jotakin apua, vaikka vastaukseni eivät olleet kovin pitkiä :)
 3. Kuollut kameleontti

  Jeh. Haluisin kuulla teidän tarinoita, miten teidän kameleontti (tai muu eläin) kuoli. Itsellä tälläinen kertomus. Mun kameleontti "kameli" kuoli tänään (12.4.2018), kerkesi olla mulla päivälleen 8kk. Kuolinsyytä ei tiedetä. Kameli sairastu noin 3-4kk sitte suutulehdukseen ja oli monta kertaa jo parempaan päin, kunnes nyt paripäivää sitten oisko ollu tiistaina, aamulla juuri ennen kouluun lähtöä Kameli pitkästä aikaa kiipeili innoissaa vaaleanvihreenä terraarion seinällä. Ajatukset mun äidin kanssa oli "jes onko se jo parantumassa" sillä oli paljon muitaki merkkejä tän parantumisesta. Ku tulin kotiin koulusta sitte muutaman tunnin päästä, nii löysin kamsun sitte makaamasta vesiastian vierestä, todella kylmänä. Nostin sen sieltä ja tuntu pikkase veltolta, mutta elossa se kuitenki oli. Ajattelin kamsun sitte olevan vaa tosi väsyny ku nukku muutenki tosi paljon sairauden takia. No, rupesin sitte ruokkii sitä (ei pystynyt ite syömään, joten oli itse autettava) kunnes tajusin että eihä taa jaksa niellä pikku matoakaa. Laitoin sitte vielä sen lämpölamun alle ja huomasin tän todella oudon käytöksen. Kamsu yritti ottaa todella kummallisesti kiinni jostakin, kuten itsestään ja ihankuin olisi "verryytellyt" takajalkojaan sekä yleensä kun lasken sen johonki nii avaa heti silmät, mutta nyt ei mitää silmien avausta tms. Yhtäkkiä tää sitte valahtaa ihan veltoks (oli siis edelleen kyllä elossa, mutta puoli tajuttomana) ja juoksin alakertaa sanoo mun äidille. Äiti sitte sano että lähetää äkkiä eläinlääkärii ja se jäi sinne sitte tiputuksee. Illalla sitte soitettii ja ne kerto että se on piristyny. (ajatuksena siis oli, että kun kamsu on sitte tarpeeks pirtee nii tää leikattais, että saatais mätä suusta ulos). Seuraavana päivänä tää oli kuitenki menny huonoo kuntoo ja tänää oli kuulemma vielä huonommassa kunnossa, joten lähettii sitte kattoo tätä. Ku paikalle päästii ja näin kamsun nii pystyin ite toteemaa pelkästä näkemisestä, että eihä tää enää elä... Lääkäri sit kuunteli sydämen ja eihä se enää pompannu ollenkaa. Vaikka Kameli mulla tosi vähän aikaa oliki, nii kiinnyin siihe jotenki hurjan paljon. Kaikki sano et se oli erilainen. Se oli utelias eikä koskaa suuttunu mistää vaikka sitä vähä oiski yrittäny ärsyttää (piti siis saada suu auki, jotta vois sitte puhuístaa sen suun. Heti ku näin sen eläinkaupas nii se tuli tervehtii mua siihe lasille. Nyt se on sitte poissa ja oon tosi surullinen tietysti. Olihan Kameli ensimmäine läheinen mulle joka kuoli.
×