Jump to content
Herppi.net - Suomen Herppiharrastajat ry

Nipistys

Jäsen
 • Viestit

  13
 • Liittynyt

 • Viimeksi vieraillut

 • Palaute

  N/A

Maine sivustolla

1 Neutraali

Tietoja käyttäjästä Nipistys

 • Taso
  tutustumisvaiheessa

Profiilin tiedot

 • Sijainti
  Espoo
 1. Luin jostain että popatessa voi vahingoittaa käärmeen elimiä jos sitä ei osaa tehdä? Päätin siksi itse olla poppaamatta poikasia, vaikka muuten kyllä haluisin oppia taidon, eikä se videoissa niin hurjan vaikealta näyttänyt. Onko sellasiin juttuihin jotain kursseja?
 2. Minkä hintainen lavender on nykyään suomessa? Rakastan violetin kaikkia sävyjä, enkä tiennyt värimuodon olemassa olostakaan kun ensikäärmettäni hankin. Oon ihan hurahtanu käärmeisiin ja haluaisin olla mukana kasvatusharrastuksessa enemmänkin.
 3. Mikä värimuoto ? II

  Hei mä aloin miettimään että voiko mun poikaset olla muutakin kun amelaa kun ne oli mun mielestä tosi eri värisiä keskenään, vai onko se vaan normaalia yksilöllisyyttä? Kuvassa on siis saman poikueen yksilöt, joiden vanhempien suvussa ei ole mitään yhtä lokaliteettia, naaras oli amela ja uros normaali.
 4. Vauvat kasassa

  Viljakäärmeistä kuitenkin aina sanotaan, ettei ne ole lajikumppanien kanssa tekemisissä luonnossa kuin kiima-aikana. Mietin oisko viljiksistä jotain omia tutkimuksia luonnossa käyttäytymisestä, kun en jotenkin usko että vaikka yksi käärmelaji on yhdyskuntaeläjä että kaikki olis. Eihän esimerkiksi kaikki kissaeläimet ole laumaeläimiä vaikka leijonat on...
 5. Vauvat kasassa

  Mun viljakäärmepariskunnalle tuli tänä kesänä ekat poikaset, ihan suunnitellusti. Ja oon ruvennu miettimään että onko käärmeet tosiaa yksineläjiä vai tunteeko ne esimerkiksi turvaa lajitovereistaan tai muuta sellaista? Kiima-aikana ja raskaana ollessa mun naaras pysyttelin kauempana uroksesta, mutta nyt viimeviikkoina ne on löytyny samasta piilosta kerällä aika lomittain. Lapset, niin kauan kun ne ehti kuoriutumisen jälkeen olla samassa laatikossa, oli aivan sikin sokin kerällä yhdessä. Ainut järkevä selitys, minkä keksin, et ne ei välittäs toistensa seurasta on se että se missä tämä yhteiskerä on, sattuu olemaan kaikille käärmeille se otollisin paikka lämmön ja muun suhteen. Ajatuksia? Kokemuksia?
 6. Vauvat kasassa

  Mun viljakäärmepariskunnalle tuli tänä kesänä ekat poikaset, ihan suunnitellusti. Ja oon ruvennu miettimään että onko käärmeet tosiaa yksineläjiä vai tunteeko ne esimerkiksi turvaa lajitovereistaan tai muuta sellaista? Kiima-aikana ja raskaana ollessa mun naaras pysyttelin kauempana uroksesta, mutta nyt viimeviikkoina ne on löytyny samasta piilosta kerällä aika lomittain. Lapset, niin kauan kun ne ehti kuoriutumisen jälkeen olla samassa laatikossa, oli aivan sikin sokin kerällä yhdessä. Ainut järkevä selitys, minkä keksin, et ne ei välittäs toistensa seurasta on se että se missä tämä yhteiskerä on, sattuu olemaan kaikille käärmeille se otollisin paikka lämmön ja muun suhteen. Ajatuksia? Kokemuksia?
 7. Kasvattajaksi alkaminen =)

  Olen itekin alkanu haaveilemaan kasvattamisesta tosissaan. Tällä hetkellä mulla on vaan viljakäärmeitä, mutta kuningaspyytonin haluisin myös ja erikoisemmatkin lajit kiinnostaa. Jos viljakäärmeitä tai kuningaspyyttoneita lähtisin kasvattaa olisin kiinnostunu jostain tietyistä värimuodoista eniten. Toisaalta olisi kiva kasvattaa jotain ei niin yleistä, just siksi että tässä lemmikki harrastuksessakin olis moninaisuutta myös Suomessa. Kiitos hyvistä vastauksista. Tää lanka oli kans jo aika vanha, niin mietinkin minkälainen tilanne nykysin on Suomen kasvattamisessa? Mitä lajeja löytyy kasvatuksesta ja mitä morpheja? Ja yks iso kysymys on että mitenhän sitä poppailua oikein lähtee opettelemaan, kun ei halua vahingoittaa käärmeitä? En oo ainakaan videoiden pohjalta lähteny itekseen kokeilee. Järjestääkö joku kursseja? Vähän ehkä ot, mut liittyy kyllä aika paljon kasvattamiseen kans.
 8. Hei kiva juttu ettei ollut käynyt mitään ikävää, mutta musta olis silti kiva tietää mitä mieltä ollaan alaikäsille myynnistä yms. ? Mun kaveri oli myymässä ekaa poikuettaan tori.fi kautta ja sille tuli joku naapurintyttö ovelle kyselee käärmettä (tosin viljakäärme) ja kaveri ei sit suostunu myymään vaikka tää teinityttö kiven kovaan väitti et vanhemmilta on lupa ja että voi soittaa äitille ja kysyy. Kaveri oli sillä linjalla ettei voi tietää kuka sieltä vastaa, niin ei voi myyä alaikäselle. Ite en saanu käärmettä ennen kun muutin koko pois, ihan sen takia että äiti pelkäs, mut ajattelen et ois kiva antaa mahdollisuus myös nuorille pitää huolta näistä hienoista eläimistä. Oma ajatus on, vähän niinkun varmaan koirankin kasvattajilla, että koko talouden, vähintään vanhempien pitää olla mukana käärmeen hankinnassa. Löytyy tosi tunnollisia ja fiksuja nuoria ja joskus jopa lapsi, mutta aikuinen on oltava mukana vastuussa siitä jos kaikki ei menekään niinkun pitää. Jos esimerkiksi kyllästyy käärmeeseen tai ei just uskalla ottaa siivousta varten terraariosta. Vanhempi voi olla tukena tai sit pahimmassa tapauksessa etsii eläimelle paremman kodin. Sen takia musta vanhemmista ainakin toinen pitäs olla hakemassakin käärmettä, kun niittenkin pitää olla se backup ja motivoituneita huolehtimaan eläimen oikeasta kohtelusta. Jossei vaivaudu paikalle niin miten muuten voi tietää? Tuli myös sellanen kauhuskenaario mieleen et joku teini hankkii vanhemmiltaan salaa käärmeen ja pitää sitä jossain kaapissa ja sit joku päivä käärmefoobikko äiti löytää sen ja pakottaa lopetettavaksi. Ajatuksia?
 9. Pytikan pitäminen vapaana

  Luin tätä ketjua näin 10 vuotta myöhemmin, enkä edes kaikkia sivuja, mutta otti päähän ja pisti silmään, että monet ehdottelee herppiharrastajille pupuja, koiria ja jyrsijöitä kun hellyyttä kaipaavat. Luulen etten ole ainoa käärmeen tai liskon omistaja osin juurikin siksi että olen allerginen kaikelle karvaiselle. Mun mielestä vähän törkeetä mennä sanomaan et hanki joku muu eläin. On sillä aina kuitenkin syynsä miksi on juuri käärmen tai liskon tai vaikka sammakon hankkinu. Enkä tosiaan hankkinut käärmettä allergian takia. Luulen että oon ollu matelijoista pienestä asti enemmän kiinnostunu osin allergisuuden takia, mutta mitä enemmän on matelijoista oppinu sitä enemmän ne vie mennessään. En usko että terraarion ulkona kannattaa antaa käärmeen olla, just noitten olosuhteitten vuoksi. En myöskään usko että käärmeet voivat kiintyä millään lailla omistajiinsa. Enkä usko että käärmeet tarvitsevat hellyyttä. Uskon kuitenkin että ne voi tottua käsittelyyn ja että sellainen käärme joka terrassakin tykkää makoilla lämpömaton päällä voi tykätä makoilla pieniä hetkiä 34-36 asteisen ihmisen sylissä. Suurin osa matelija lajeista kun ei ole mitään seurallisia ja menestyy parhaiten sellaisessa terraariossa, missä olot on kun niitten luonnossa olis, niin olen sitä mieltä että joka tapauksessa matelijan pitäminen lemmikkinä on aina ihmislähtöistä ja osin itsekästä. Jos ei olisi, ne olisi jätetty sinne luontoon, eikä rakennettu mini ekosysteemejä kotiimme että saadaab katsella niitä. Tässähän voi tietysti alkaa miettiä mikä on pienempi paha ja onko vielä pahempi jos sen käärmeen kaiken kukkuraks ottaa syliin. Tarkoitus ei ole demonisoida koko harrastusta vaan lähinnä muistuttaa että ollaan samassa veneessä lähtökohtaisesti. Tärkeintä on että eläin voi hyvin ja yritämme tulkita sen oloa parhaamme mukaan. Liskoista en oo niin varma, mutta käärmeen humanisointi on mun mielestä vaikuttaa tulkitsemiseen negatiivisesti.
 10. Terraariosta löytyi outo möykky APUA!

  Tuleeko naaraille usein munia itekseen? Yks amerikkalainen kasvattaja sano että hedelmöittymättöneet munat voi usein johtaa "egg binding". Joo ymmärrän englantia, en tiiä miksi ilmiötä kutsutaan suomeksi.
 11. luo liian usein nahkansa?!

  Mun ensimmäinen käärme tuli puolitoistavuotiaana ja paino 30 grammaa ja kasvo kovaa vauhtia sen jälkeen kun tuli, sekin loi nahkansa sillon tosi usein, mut nykysin kolme vuotta myödemmin, kun on jo päälle 450 grammaa, paljon harvemmin.
 12. Keisarin kohtalo / Kryptosporidioosi

  Itse ostin mateliakauppiaalta kryptotestatun käärmeen, mutta sitten kun hankin sille kumppania, en ollenkaan muistanut sellaisen ongelman olemassa oloa. Uros on jo 8 vuotias ja toiminut ainakin puheiden mukaan koko ikänsä normaalisti, mutta nyt terrasta on alkanut löyty karvaista kakkaa ja pelkään että krypto sillä on, kun olin lukenut aiheesta. Olen jo suunnitellut, että testautan sen heti talviunten jälkeen ja naaraan varmaan samalla naaraan myös, vaikka mielummin vaan siinä tapauksessa jos urokselta löydös tulee.
 13. Ensimmäiset poikaset

  Mä päätin kirjautua tälle sivustolle ihan sen takia että on nyt eka poikue kasvatettavana. Yritettiin parittaa jo viimekesänä, mutta naaras oli varmaan liian nuori. Uros ainakin selkeästi yritti kovasti mutta vasta tänä kesänä onnistui. Naaras on amela het anery ja uros normaali het amela ja het anery. 2/3 on ameloita ja loput kuoriutuneista aneryitä. Vaikka olikin suunniteltu niin löysin ekan poikueen vähän myöhässä ja luulin ettei se kuoriudu välttämättä ollenkaan, mut laitoin kaikki hautumaan ja sitten olikin riemua kun melkein joka munasta pilkisti päitä. Siinä vaiheessa oli tokakin poikue jo hautumassa, mutta sitten tajusin että jos näistä molemmista kaikki kuoriutuu mulla on 32 poikasta hoidettavana, joten tokasta poikueesta ikäväkseni pakastin melkein kaikki munat. Nyt odottelen viimeistä neljää kuorituvaksi ensikuun puolella. Mulla olis myös kysymys, kun en netistä löytäny oikein tietoa. Yks mun poikasista joka pysy puolittain munassa tosi pitkään näyttää siltä kun sillä olis häntäpäässä iso mustelma, se näkyy tosi selkeesti kun se on tosi vaalea amela. Mietin että onko se ohimenevää, niinkun mustelmat yleensä vai pitäskö viedä lääkäriin? Se kuitenkin syö, kakkaa ja luo nahkansa ihan normaalisti eikä kädessäkään vaikuta aristelevan.
×